Historien om Rosenkildehuset

16.06.2004
Historien om Rosenkildehuset
Rosenkildehuset anno 2004.

I 1812 rev Peder Valentin Rosenkilde familiens gamle kjøpmannsgård i Nedre Strandgate for å bygge nytt. Da dagens Rosenkildehus sto ferdig et drøyt år senere, ble det taksert høyere enn selveste Domkirken.

Enkelte historiske kilder har sagt at Branntakseringsnemda som befarte det nye Rosenkildehuset, må ha blitt nærmest hypnotisert av det fabelaktige nybygget. I tilnærmet beruselse ble taksten nemlig satt til 42600 spesiedaler. Et par steinkast unna hadde samme nemd verdsatt Domkirken til ”fattige” 8000 spesiedaler. Og selv om det ikke tok lang tid før Rosenkildehusets verdi ble nedjustert til 6300 spesiedaler, så er det liten og ingen tvil om at Stavangers befolkning var meget imponert over byggverket som Peder Valentin Rosenkilde hadde latt reise på restene av familiens gamle gård.

For den godeste Peder Valentin Rosenkilde var en holden og ytterst respektert herremann i gamle dagers Stavanger. Han ble født inn i den mektige Rosenkildefamilien i det herrens år 1772. Etter skolegang og opplæring i kjøpmannsyrket inntok Peder en stilling som en av byens aller mektigste kjøpmenn og borgere. Da Stavanger skulle velge representant til Eidsvollforsamlingen i 1814, hadde kjøpmannen ikke mer enn flyttet inn i sin nye bolig før han lot sin koffert pakke for å dra østover til Eidsvoll. Da hadde han holdt store deler av Stavangers arbeidsløse befolkning sysselsatt med sin husbygging, noe som igjen medførte både lønningsposer og mat på bordet til de mange Stavanger-beboerne som slet i de økonomisk harde tidene som rådet under Napoleonskrigene.

I Stavanger gjorde Peder mer enn å være kjøpmann. Han var også stadshauptmann for byens borgervæbning og nøt således respekt i de fleste kretser. Etter grunnlovsforfatningen var underskrevet av de kloke menn på Eidsvoll, fikk Peder flere oppgaver i nasjonens tjeneste. Som den ene av tre nordmenn fikk han oppdraget å dra til London og Paris for å vinne støtte til opprettelsen av en egen norsk grunnlov. Og etter hjemreisen til Stavanger, ble han på nytt utpekt som byens representant for å forvalte grunnlovsverket. Senere ble han også utnevnt til russisk konsul og slått til ridder for sin innsats for fedrelandet.

I 1836 døde Peder Valentin Rosenkilde. Huset han hadde fått bygget forfalt utover 1900-tallet, men i 1975 ble et omfattende rehabiliteringsprosjekt iverksatt etter initiativ av blant annet Stavanger Aftenblad. I dag er Rosenkildehuset i Nedre Strandgate 11 tilholdssted for nærings- og turistfunksjoner, og blir regnet som en av byens flotteste historiske storstuer

Frank Bertelsen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...