Driftig direktør blir doktor

14.11.2003
Driftig direktør blir doktor
Ellen Sætre

Lange arbeidsdager, doktorgradsdisputasjon i november og giftermål i mai. Ellen Sætre liker å ha det travelt, men håper på mer tid til venner og interesser neste år.

Kunstmuseet bader i lyset fra en lav høstsol. Mosvannet glitrer, og frister nesten til et bad. Turgåere i t-shirt smiler og virker fornøyde med livet. Høsten gir slipp en stakket stund. En fønvind varmer opp novemberdagen. Jeg lukker øynene. Får en fornemmelse av sommer. En skoleklasse fra Randaberg går inn i museet. Jeg slår følge.

Ellen Sætre tar imot meg med et fast håndslag og et stødig blikk. Hun viser vei inn i kontorfløyen. Går med raske skritt. Høye hæler klaprer mot golvet.
- Mye å gjøre, spør jeg
- Ja, det er travelt, men det passer meg godt, jeg liker ikke å ha det kjedelig, smiler
Sætre.

Ung sjef
Ellen Sætre var bare 25 år da hun fikk jobben som direktør for Stavanger Kunstmuseum. Hun var kjent i miljøet, og hadde vært tilknyttet museet i noen år. Ansettelsen ble vel mottatt blant kunstinteresserte i Stavanger. Etter flere turbulente år, var det på tide med forandringer. Noen som kunne bringe ro.
- Jeg trives godt i jobben, har fått god støtte, både fra publikum og personal på huset. Det gjelder bare å være tydelig, og vise hvor grensene går, sier Sætre.
Hun har hatt stillingen i to og et halvt år. Engasjementet går ut til sommeren. Hun har fått tilbud om å fortsette, noe hun vurderer sterkt.
- Det er spennende å utvikle museet, både kunstnerisk og organisatorisk.

Doktorgrad
For fire måneder siden ble hun ferdig med sin doktorgradsavhandling innen kunsthistorie.
- Det har vært interessant, kjekt og slitsomt. Jeg er glad jeg er ferdig, men føler meg veldig privilegert, som har fått muligheten til å fordype meg slik i noe som interesserer meg.

Avhandlingen heter ”Dr. Susanne K. Langer: A Theory of Art, It´s Notions and it´s Application to Works of Art, by Barnett Newman and Mark Rothko”, og er vel kanskje ikke det letteste å lese.
- En venninne ville gjerne ha en kopi. Etter en stund fikk jeg den tilbake. Hun ville komme på disputasjonen isteden, flirer Sætre

Å kombinere full jobb med forskningen har krevd disiplin, struktur og målbevissthet. Arbeidsdagene på museet varer ofte til klokken seks. I tillegg går noen kvelder i uken til å representere museet.
- Beste tiden er fra klokken tre. Da er det stille på museet, og jeg får ro til å gjøre ting ferdig.

Doktorgraden tar hun ved Katolieke Universiteit Leuven i Belgia, hvor hun også tok hovedfag. Hun har studert i Belgia i fem år.

- Kvelder og helger har gått til arbeidet med avhandlingen. Håper å få mer tid til venner og familie, nå som jeg er ferdig. Har vel kanskje forsømt dem litt, men har møtt stor forståelse for min situasjon.

Amerika
Ellen Sætre ble født i USA, og har amerikansk statsborgerskap, i tillegg til norsk. Familien bodde i Amerika frem til hun var ni, da de flyttet til Sola. Videregående skole tok hun på St. Olav - International Baccalaureate. Etter dette flyttet hun tilbake til USA, hvor hun studerte journalistikk og kunsthistorie.
Familien har røtter i Bodø-området.
- Hvor er hjemme for deg?
- Har bodd så mange ulike steder. Har ikke noe sted jeg er spesielt knyttet til. Kan nok trives overalt. Det er klart at med så mye kontakter rundt omkring, og i tillegg en kjæreste fra Irland, så blir det mye reising. Da er det praktisk å bo nær flyplassen.

Forloveden, James McGuirk, studerer filosofi. Han holder på med sin doktorgradsavhandling. Skal være ferdig til våren.
Hun er ikke sikker på hvor de kommer til å etablere seg, men skal gifte seg i mai.
- For meg er det ikke viktig hvor jeg bor.

Oppveksten i USA, og en skolegang med relativt streng disiplin har farget hennes verdier.
- Jeg er nok litt konservativ på noen områder. Folk har blant annet for lite respekt for eldre. Tror at litt disiplin i skolen er bra. Jeg er kanskje litt gammeldags.

Interesser?
- Hmm, har mye jeg er interessert i. Har bare ikke tid til å dyrke hobbyer. Skal sette i gang med dette nå som jeg får litt mer tid. Er glad i vinteren. Jeg har fått nye langrennski som jeg skal prøve skikkelig i vinter. Har tidligere stått på snowboard. Mulig jeg vil ta opp det igjen, så gjør plass i bakken! Språk er også en interesse. Kan godt tenke meg å lære fransk, sier Sætre.

Tv blir det liten tid til. Hun ser helst på nyheter, gjerne BBC.
- Ellers synes jeg Frasier er bra - går det forresten fremdeles, smiler Sætre litt skjelmsk.

Hun har forelest på høyskolen, og vært veileder for kunststudenter.
- Det var stimulerende å bidra til deres utvikling. Jeg er ganske stolt over det. Formidling er spennende. Forsøke å øke folks interesse for kunst. Håper nå at alle som leser dette kommer til museet, ler hun

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...