Erik Tjemsland hadde flere tusen ansatte under seg på sykehuset. I dag sjefer han ikke over så mange, men hans arbeid vil allikevel påvirke regionen sterkt.
Siden han sluttet som direktør for sykehuset har det vært stille rundt Erik Tjemsland. Nå er han aktuell i en ny profilert stilling. Første juni begynte Erik Tjemsland som direktør for Forus Næringspark, etter Leif Måsvær. I tillegg fikk han ansvaret for ARNE-prosjektet (Arena for Regional Næringsutvikling og Entreprenørskap), Universitetsfondet i Rogaland, Sola Terminalbygg AS og regionens internasjonale satsing.
Det er nesten tomt i lokalene. Sommerferien har begynt for de fleste. Erik Tjemsland og sekretæren sitter i gangen til Forus Næringsparks lokaler. Han reiser seg og hilser når jeg kommer inn. Han er mindre enn jeg trodde. Rundt en-sytti? Tynn, nesten mager. Et velpleiet skjegg og litt reserverte øyne. Han viser meg til kontoret sitt. Vi setter oss i en behagelig sofagruppe. Det blir stille et lite øyeblikk.
– Hva gjorde du i tiden fra du sluttet på sykehuset og begynte i denne jobben?
– Forberedte meg på å starte i ny jobb, og oppdaterte meg litt faglig.
– Var det en tung tid?
– Ikke i det hele tatt.
– Kontrasten mellom din nye jobb og arbeidet som sykehussjef må være stor. Hvordan opplever du det?
– Denne stillingen må være en av de mest spennende i distriktet. Vi jobber i grenselandet mellom det offentlige og private næringsliv. Det skjer mye i regionen, og i den forbindelse er det mange utfordringer. Vi må regne med store omstillinger, sier Erik Tjemsland. Han ser på Forus Næringspark som et viktig middel i utformingen av næringsutviklingen. Mye mark er frigjort til næringsformål. Disse skal legges ut i løpet av de kommende 30 årene. Siste tiden har det vært en økt interesse for tomter på Forus.
– Forus skal ikke på noen måte bli et tradisjonelt bysentrum. Det skal fremst være et regionalt senter for store firmaer, og handelsfirmaer med stort nedslagsfelt. IKEA er et eksempel. Dit kommer folk fra Haugesund i nord til Kristiansand i sør, sier Erik Tjemsland.
I to år var Erik Tjemsland sjef for Helse Stavanger.
– Hvordan var tiden på sykehuset?
– Helse Stavanger og sykehuset er en av distriktets viktigste institusjoner, og det var et privilegium å få jobbe der. Det er en av de mest spennende jobbene jeg har hatt, og vi fikk til mye. Jeg trivdes veldig godt.
– Hvordan har din kontakt med sykehuset sett ut i ettertid?
– Jeg har gitt mine råd til styret, og påtroppende administrerende direktør, men hva de går ut på blir mellom oss.
Stor region
I ARNE-prosjektet står arbeidet med en felles næringsplan sentralt. 14 kommuner, fra Hjelmeland i nord, til Hå i sør skal samarbeide om dette. Dette blir en nyskapning i norsk sammenheng. Her kommer næringsliv, bedriftsledere, ledere for Universitetet og forskningsinstitusjoner sammen.
– Vi skal utvikle en felles merkesvarestrategi for Stavangerregionen. Finne noen sentrale fellesbegreper og symboler. Eksempler på slike begreper er energisk, utadvendt og internasjonalt. Det skal være nyskapende og spennende å drive forretning her. Regionen henger sammen, og skal jobbe sammen, sier Erik Tjemsland. Han blir svært engasjert når han får snakke arbeid og næringsliv.
Sandnesgutt
Erik Tjemsland er oppvokst på Stangeland. Han er utdannet ved Universitetet i Bergen, med statsvitenskap og noe økonomi i fagkretsen.
– Hvordan trives du i Sandnes?
– Bra, hadde jo ikke blitt boende ellers.
– Hva synes du om utviklingen her?
– Sandnes har alltid vært en driftig by. Det har vært en enorm tilflytting. Har alltid skjedd mye der. Sandnes sentrum har gått veldig i bølger, men nå er det under omdanning. Det er positivt med kulturhus, og at stadig flere velger å bo sentrumsnære. Sentrum gjenerobres av innbyggerne. Dette er tendenser som vi ser i de fleste byer og tettsteder. Du ser det samme både i Stavanger, Bryne og for den del Klepp. Inn med folk, og ut med fabrikkene.
– Har du noen interesser utenom jobb?
– Selvfølgelig. Som de fleste andre nordmenn liker jeg å gå tur.
– Hvor går du helst?
– Her i distriktet har vi gode muligheter for å dyrke slike interesser, uten at jeg har noen favorittplass.
– Hvordan ser ferieplanene ut i år?
– Sørover, blir nok Danmark.
Sjefen
Før Erik Tjemsland fikk jobben ved sykehuset hadde han jobbet som fylkesrådmann, og rådmann i Sandnes.
– Hvorfor vil du være sjef?
– Det er spennende å få jobbe sammen med andre. Både i egen organisasjon og kommunene. Vi kan oppnå gode resultater sammen. Det er også kjekt å få se resultatet av sin egen aktivitet. Det er et privilegium å få bidra til utviklingen i regionen. Det er ingen grunn til ikke å se lyst på fremtiden.
Redaktør -