Den nye lederen i Time Mållag, Magne Viggo Høyland, skal jobbe bredt for å stimulere bruken av nynorsk. Spesielt vil han fokusere på elever ved de videregående skolene.
Magne Viggo Høyland kom inn i Time mållag da striden stod om hvor Garborg-senteret skulle ligge. For rundt en måned siden ble han valgt som leder. Selv om nynorsk står sterkt på Jæren, understreker han at det likevel mållaget har nok å ta fatt i.
- Denne artikkelen kommer til å være på bokmål. Er det greit?
- Hva? Sier du det? Er det ingen som kan få skrevet den om for deg? Du kan sende den til meg, så kan jeg skrive den om, sier Høyland, og ler godt. Spøk til side:
- Hvordan ser du på det å være leder for et mållag i et område der nynorsk står sterkt? Er det en takknemlig oppgave?
- Ja, det er riktig at nynorsk står sterkt på Jæren, men bruken av nynorsk er likevel ingen selvfølge. Nynorsk er under press, og vi må passe på språket. Spesielt lenger opp i undervisningssystemet. I videregående er det ikke så lett å få tak i bøker på nynorsk, og da er det ikke så lett å holde på språket sitt, sier Høyland.
Bokmål har gode kår
En liten gruppe foreldre i Time har nylig gått ut og klagd på det de opplever som mangelfull informasjon fra kommunen når det gjelder foreldres muligheter til å velge bokmål som hovedmålform for elevene sine.
- Jeg mener at foreldrene har fått den informasjonen de skulle ha. I distriktet her som helhet så har ikke nynorsk noe bedre kår enn bokmål har i Time. I Sandnes fikk ikke foreldrene utdelt elevlister, men det fikk de i Time. Det gjør det lettere å for foreldrene å samarbeide i Time enn i Sandnes. Men jeg har full respekt for de som vil velge noe annet. Jeg håper bare ikke at det er et ønske om mindre klasser som ligger til grunn, men at det er språket som ligger til grunn.
Lettere om du velger nynorsk
Høyland mener imidlertid at valg av nynorsk som hovedmål vil gjøre det lettere for elevene når de blir eldre:
- Det er jo to språk i Norge, og alle skal ha et sidemål uansett. Selv om du har nynorsk i barne- og ungdomsskolen, så vil du likevel lett tilegne deg bokmål fordi det er så mye brukt i bøker, aviser, fjernsyn og andre medier. Det blir lettere enn om du velger bokmål som hovedmål, og etterpå må tilegne deg nynorsk, anbefaler Høyland.
Mållagslederen jobber som tilrettelegger på mekanisk avdeling ved Invivo i Stavanger. Der har han vært i ti år. Før det jobbet han på plogfabrikken på Kverneland. Nynorsk står visstnok ikke så sterkt innenfor mekanikerbransjen. Andre i næringslivet har imidlertid imponert Høyland i bruk av språk:
- Jeg er imponert over folk som for eksempel kokken Heine Grov. Han skriver alltid på nynorsk, både bøker og reklamemateriell.
Bred satsning
- Hvordan ønsker du å utøve lederskapet i Time mållag?
- Vi kommer til å gi ut en del skrift og bokserier til både barnehager og skoler. Så ønsker vi å se om vi kan få en sterkere bruk av nynorsk både i kommunal og privat sektor. Videre vil vi støtte opp om Garborgsenteret i den grad vi kan det. De møtene og samlingene de har hatt på senteret synes jeg er veldig spennende. Så vil vi også se på mulighetene for å få opp et ungdommens mållag på den videregående skolen. De fleste holder jo på nynorsk på barne- og ungdomsskolen, så faller de litt av i videregående. Der må vi derfor gå inn og støtte opp så godt vi kan, og snakke med ungdommen og høre hva som skal til. Det skal vi bruke en del tid og krefter på, lover Høyland.
Nye tider på Jæren
Da lederen for Time mållag selv begynte på skolen i 1957, var det ikke snakk om noe annet enn å bruke nynorsk. Med mange tilflyttere fra både Sandnes, Stavanger og andre steder i landet ser Høyland at situasjonen for språket er litt annerledes i dag. Han hadde sine første leveår på Varhaug, men i 1953 slo han rot i Vardheia, det første byggefeltet i Time kommune. Han gikk på yrkesskolen, og ble lærling i det som den gang var Trallefabrikken, senere Trallfa og ABB. Høyland er enkemann, og har en gutt på 22 år som er adoptert fra Ecuador. Sønnen går andre året på skole i Sogndal, og studerer ungdomspsykologi.
Redaktør -