Steinar Lyse setter gjerne opp et ”komikertryne” til ære for fotografen.
Han hjelper Kristian Valen med den nye revyen, holder foredrag om hvordan humor er bra for næringslivet, og driver med booking av andre artister. For Steinar Lyse er det viktig å ha mange bein å stå på. Nå flytter han til Stavanger etter tyve år på Bryne.
Av Sjur O. Anda
Jeg føler meg dum. Har akkurat ringt på hos Steinar Lyse i hjemmet på Bryne, da jeg oppdager at kamerabagen ligger hjemme.
- Har du et digitalt kamera? Blir mitt første spørsmål til komikeren.
- Nei, det har jeg dessverre ikke. Er ikke så flink med tekniske ting, svarer Lyse. Hans forhold til PC-er og moderne teknikk er ikke det beste.
- Jeg har en lei tendens til å slette alt når jeg trikser for mye med PC-en, smiler Lyse. Men selv om han er langt fra en teknofrik, er han glad over de mulighetene den nye teknikken gir. Internet gjør det enkelt å holde kontakten med oppdragsgivere, artister og arrangører. Mobiltelefonen gjør ham tilgjengelig stort sett over alt. Det meste kan styres fra hjemmekontoret.
- Har vel egentlig aldri fri. Det er litt småfarlig å være på jobb hele tiden, men samtidig må jeg være tilgjengelig så lenge jeg jobber med booking. Artistene er jo avhengige av at jeg går å nå, sier Lyse.
Det er en brun, ja nesten rød komiker som tar imot meg. En uke i huset i Spania har satt spor. Litt jobbing har det blitt, men å bytte ut nordavind og ti grader mot 27 grader, sol og god badetemperatur har gjort en frossen komikersjel godt.
- Det er ferie på blå resept. Gjør underverk å være der nede. Helt fri har jeg ikke hatt, men stort sett har jeg fått slappe av, sier Lyse.
Bryne
Hvordan familien Lyse havnet på Bryne, har stavangermannen forklart mange ganger, og også brukt det i revysammenheng.
- Svigerfar hadde et mål i livet, og det fikk vi, smiler Lyse. Målet er godt bebygd, med et stort hus, og velholdt hage. Inne er det ryddig og rent, men jeg får allikevel beskjed om at jeg ikke trenger ta av meg på beina. Etter 20 gode år på Bryne skal familien nå flytte inn til Stavanger. De har ikke lenger behov for et så stort hus. En leilighet på Vaulenmarka blir klar om et års tid. Området er ikke så langt unna der Steinar Lyse sprang på sine barnsben. I tillegg er det nær Viking stadion, hvor han er særdeles engasjert som speaker. Ikke alle bortesupportere har satt pris på hans måte å formidle kampens fremgang. Nå må ingen tro at det er mistrivsel som gjør at Lyse lengter tilbake til byen.
- Vi har trivdes veldig bra. Her er det fritt og greit, med gode turområder, men jeg har hele min virksomhet rettet inn mot Stavanger. Der har jeg mine kollegaer. Har aldri hatt en plan om å bli jærbu, sier Lyse. Han er derimot imponert over det som har skjedd på Bryne de siste fem årene, med leilighetsutbygging og utvikling generelt.
- Leilighetene er svært populære. Det er nok mange som velger å flytte tilbake til Bryne når de kan få slike flotte bomuligheter, sier Lyse.
- Er det Brynebyprosjektet som har gitt resultat?
- Nei, jeg synes ikke det har blitt noen by. Det går ikke å gjøre et vedtak om at et sted skal være en by. Bryne er en forstad til storbyen Stavanger, og det er ikke negativt ment. Bryne har mange positive ting på sin side, det er en koselig perle, men argumentene for at Bryne skal være by, holder ikke. Nå har vi fått et fint handlesenter, og kulturpark, men dersom dette er nok, kan en like gjerne kalle Lura for by. En by er en smeltedigel, hvor folk med forskjellig bakgrunn og ideer gis rom. I brynebydiskusjonen har det ikke vært rom for kritiske røster. Det preger på mange måter livet på landet. Enten er du med oss, eller så er du mot oss. Det er ikke stuereint å mene andre ting, sier en engasjert Lyse, som egentlig synes det er helt uvesentlig hvorvidt tettstedet Bryne er en by eller ikke. Nå har han meldt seg ut av hele diskusjonen.
Humor
For noen år siden hadde Steinar Lyse en revy i Kristiansand. Da han kom på hotellet etter forestillingen, lå det en melding på svareren. Det var fra Kristian Valen, som hadde følgende å meddele:
- Hei, det er Kristian Valen, jeg tenkte vi kunne gjøre noe sammen, og hvis du har lyst, er det greit, hvis ikke så driter vi i det.
Lyse fant snart tonen med den unge komikeren, og fungerer som sparring-partner og støttekontakt.
- Valen har en fantastisk sjarm, og en ærlighet og rettfremhet som er unik. Samtidig var han fri for alle oppfatninger om hva en revy skulle være. Alt er tillatt. Jeg kjente nok igjen meg selv i denne holdningen – har også alltid likt å gå utover rammene. Se på Valen-TV. Alle mener noe om de ulike tingene, men de fleste fant noe de likte. Det er for mye skreddersydd humor nå, nesten markedstilpasset, det har jeg blitt lei av, sier Lyse, som nå hjelper Valen med et nytt show som skal bli noe helt annerledes enn Fartøy Valen.
- Finnes det noen typisk jærhumor?
- Jærhumoren er som landsens humor generelt. Det er veldig liten grad av selvironi. Stort sett handler det om at byfolk er dumme. Man vil gjerne vise pekefingeren, noe som også viser seg i andre ting. Du må ikke komme her og komme her er en holdning som er utbredt, sier Lyse, som ikke er noen tilhenger av deler av den norske humoren.
- Det letteste er å drite ut folk. Dette gir kun oppmerksomhet. Det blir for lettvint. Jeg liker bedre å pirke litt i ting. Folk må kunne le av seg selv. Jeg gjør dem gjerne litt småforbannede og fornærmede, sier Lyse.
Norges bank
Frilanskomikeren ler selv av ting som Team Antonsen, Espen Eckbo og den britiske komiserien ”Kontoret”. Også næringslivet får nyte godt av Lyses komiske talenter. Han har levert foredraget ”Slipp latteren løs, den er vår” til en rekke bedrifter.
- Det er for lite humor og latter i næringslivet. Se på mennene i Norges bank, når de gir beskjed om at renta skal ned. Det er jo en gladmelding, og de ser ut som om de har fått kjeft av rektor, sier Lyse. Han er overbevist om at glade folk jobber bedre sammen. Det blir høyere i taket, og det blir lettere både å skryte av folk, og å kritisere. Nå holder han på med et nytt foredrag, om menn og kvinner.
- Det er mye å le av der ute, og vi må kunne le av hverandre, sier Lyse.
Jeg forlater Lyse i huset på Bryne, lar han fortsette med morgenrutinene, med avis og kaffe. Mandag er kontordag for humorens altmuligmann. Har fremdeles noe ugjort. Bildene må ordnes. Etter et par timer er jeg tilbake med fotoapparat. Gjennom hele intervjuet har komikeren vært uventet normal. Folk forventer ikke bilder av en normal Steinar Lyse.
- Hmm, har du noe komikertryne du kan vise?
Lyse vrir to ganger på hodet, og plutselig ser han nøyaktig så åndsfattig ut som vi har sett ham mange ganger på scenen. Grimasene og blikket, alt sitter. Jeg blir nesten forbauset over den raske forandringen. Vi må skynde oss å ta bildene. Lyse har en avtale i byen, og må dra halv tolv. Han skal inn med en kranglevoren PC til reparasjon.
Av Sjur O. Anda
Steinar Lyse setter gjerne opp et ”komikertryne” til ære for fotografen.
Redaktør -