Ingunn Botnen Waarum liker når det er orden og fine linjer på sjøen. Da er hun nesten alltid uten unntak å finne på et brett på bølgene. Nå drar hun på sitt første Europamesterskap i bølgesurfing.
Bølgene på Jæren har gjort henne til en av Norges beste kvinnelige bølgesurfere. Vi snakket med Ingunn Botnen Waarum rett før hun dro til Irland for å delta på EM. Når hun ikke surfer holder hun og ektemannen på å bygge hus på Sele. Rett ved bølgene. Huset har hun tegnet selv.
- Hvem er egentlig Ingunn?
- Oi, det var jo et skikkelig vanskelig spørsmål.
- Har du ikke funnet deg selv?
- Hallemalle! Hva hadde du svart på det? Jeg er sammensatt, sier Waarum, og vi lar spørsmålet ligge litt og modne hos henne.
- Fortell om hvordan du begynte med surfing.
- Det var ganske tilfeldig. Jeg gikk på et surfekurs da jeg var sytten år. Utgangspunktet var at jeg alltid har likt å bade i sjøen. Men det ble ikke til at jeg begynte fullt med en gang. Jeg hadde ikke bil, og det var ikke så lett tilgjengelig. Jeg begynte mer aktivt seinere, og surfet litt her og der. Det er jo ikke alle steder det er mulig å surfe. Men etter hvert som jeg ble permanent rogalending, så har jeg vært ute hele tiden.
Organiserte langreiste bølger
- Hva legger du i ”hele tiden”?
- Når det er gode forhold er jeg nok ute fem dager i uken, og av og til mer.
- Hvor ofte er det så gode forhold?
- Et svell kan vare en god stund, kanskje en uke, og da er jeg ute hver dag. Nå på denne årstiden er det sånn at det ene svellet overtar etter det andre. Men så er det kanskje en dag som er litt dårligere enn andre.
- Hva er egentlig et svell?
- Det er bølger som har reist over lengre distanser, og har samlet mye vann i hver bølge. Det er større avstand mellom bølgene enn om de lages lokalt. De kommer litt mer organisert i linjer, gjerne i sett på fem om gangen.
- Kan sjøen virkelig være så velorganisert?
- Ja. Mens når det blåser rett på kysten så er det bare rot. Da er det ikke så stas, slår Waarum fast før hun bryter ut:
- Nå kom jeg forresten på et bedre svar på ditt første spørsmål, dersom det er lov å hoppe litt da.
- Kjør på.
- Jeg er Guds skaperverk. Det er jo det vi alle egentlig er, slår Waarum fast. Hun var atten år da hun ble kristen.
Kjøreregler i bølgene
En skulle kanskje tro at det var god plass til alle som ønsket å drive med surfing på Jæren. Men slik er det ikke. Om du går tur på stranden vil du ofte finne de svartglinsende bølgerytterne i klynger.
- Folk undrer seg litt over hvorfor vi knør oss opp i hverandre. Det er rundt femti forskjellige steder å surfe på Jæren. Når bølgene for eksempel kommer fra nord og vinden fra øst, er det noen spesielle plasser som gjelder. Og på Bore for eksempel er det en sandbank som er velig fin. Alle vil være der.
- Er det kjøreregler blant surferne i sjøen, og blir de i så fall respektert?
- Ja, det er kjøreregler, og de blir til en viss grad respektert. Men det er jo alltid litt uorden innimellom. Det er forskjellige måter å ta seg til rette på, og noen er uvitende om reglene. Jeg pleier å fortelle hvordan det skal være. Men kanskje det også er noen som føler de har mer rett enn andre til å ta bølgene, og det er det ikke så mye å gjøre med. Det er vanskelig å få det hundre prosent rettferdig. Det er som å bo i samme hus med noen. Du vil kanskje føle at det er du som rydder mest, og de andre som roter, sier Waarum for å illustrere.
Varsler høye bølger
Når vi snakker med Waarum er det bare en dag til hun setter seg på flyet til Irland. Stedet Banduran på vestkysten er målet.
- Hva vet du om denne plassen?
- Stedet har et fuktigere klima enn her, så det regner en del. Det er en litt mer eksponert kyststripe som tar imot mer og større bølger enn her. Jeg har hørt rykte om at de har varslet seks meter høye bølger. Det håper jeg ikke slår til. Det kan bli litt mye av det gode.
- Hvilken høyde foretrekker du på bølgene?
- Jeg synes det er kjekt med skulder- til hodehøyde. Da kan du få flere bølger, og du får tid til å ta mer i løpet av en periode. Det blir mindre jobb å komme tilbake og hente en ny bølge.
- Hvordan blir surfere vurdert i en konkurranse?
- Der er du inne på noe interessant. Egentlig er det ti punkt i vurderingen, uten at jeg kan ramse dem opp her og nå. Men det går på stil, og det å surfe bølgen på best mulig måte, det at du utnytter bølgen og at det ser fint ut. Og at du klarer å opparbeide mye fart, at du får en fin flyt og at du gjør kritisk vanskelige ting, forklarer Waarum.
- Hva er du sterkest i?
- Jeg tror jeg er flink til å velge de rette bølgene. Du får ikke gode poeng med bare dårlige bølger.
- Så det er også en kunst?
- Ja, det å se hvilke bølger som blir bra, og så legge seg i rett posisjon til å ta akkurat den bølgen, sier hun.
Som afrikanske skiløpere i Norge
Waarum sier videre at norske surfere har litt samme status internasjonalt som afrikanske skiløpere har i Norge. Ikke mye å stille opp med altså. På europeisk nivå er det spesielt portugiserne som gjør det skarpt. Målet til Waarum i dette mesterskapet er derfor å slå de danske og svenske deltakerne. Når Waarum ikke er å finne på bølgene, studerer hun arkitektur. I skoletiden har hun tegnet huset som hun nå skal bygge på Sele sammen med ektemannen, som for øvrig er en like ivrig surfer som henne selv.
- Jeg gleder meg som et barn til å se det bli reist. Det er et hus som er preget av nåtiden, og som har tatt hensyn til energiøkonomi og miljø. Det er både skolen og jeg opptatt av, sier Waarum, og legger til at huset skal ligge rett i svingen ved Sele potet.
- Alle Jærbuer vet hvor det er.
- Når regner dere med at huset er ferdig?
- Det er det ingen som vet, men vi forventer å begynne å grave i høst, og håper å flytte inn til sommeren, avslutter et spent surfetalent foran sitt første internasjonale mesterskap på bølgene.
Redaktør -