Magne Frøyland sammenligner politiske innspill med frø som blir sådd. Det kan ta lang tid før det spirer. Hvis det en gang kommer bro over Gandsfjorden og Høgsfjorden, og det begynner å spire i Sandnes øst, så kan vi alle høste fruktene av Frøylands tålmodige og møysommelige såing gjennom mange år.
Leder for bydelsutvalget og bystyremedlem Frøyland fikk fjorårets aktivitetspris for lang og tro tjeneste for bydelen Riska. Han mener at metaforen om frøet og spiren også illustrerer at det kan være vanskelig å se resultatet av politisk arbeid, og forklarer litt om lokaldemokrati i praksis.
- Som bygdemann la jeg merke med ting jeg ønsket å bidra med, og bydelsutvalget var et forum der jeg kunne påvirke saklig. Du gjør et vedtak, sender en forespørsel til Sandnes kommune, og så har du i hvert fall gjort en innsats. Forslaget går inn i systemet, og inn i en lang prosess. Men da har du i hver fall sådd en spire, understreker Frøyland, og legger til:
- Men det er jo som bystyremedlem at jeg virkelig har innflytelse på bydelen. Det kommer ofte opp saker som omhandler Hommersåk, og da blir oppgaven min å ivareta bydelens interesser og å ta initiativ på vegne av bydelen innad i kommunen, sier Frøyland, som er inne i sin tredje periode i bystyret.
Han sier videre at bystyrevervet gir ham en ypperlig anledning til å gjøre en god jobb også som leder for bydelsutvalget, og at han ved forrige korsveg nok hadde overlatt denne posten til andre hadde det ikke vært for setet i bystyret.
To broer
Hvis det er et sakskompleks Frøyland virkelig brenner for så er det å få vraket hele gigantprosjektet Ryfast til fordel for den langt rimeligere løsningen med bro over Gandsfjord og Høgsfjord.
- I forhold til vår bydel og Sandnes generelt så gagner ikke Ryfast vår region i det hele tatt etter mitt syn. Med bro over Høgsfjord og Gandsfjord til en tredjedel av prisen så kunne vi ha utviklet hele det svære området rundt Hommersåk og Høle. Da kunne vi fått en krysning som ender opp på Forus i stedet for å føre hele trafikken inn til Stavanger til en enorm pris. Jeg oppfatter også Ryfast som en Stavanger- og Ryfylkesak, der Stavanger har for stor innflytelse, sier Frøyland.
- Det har vært snakk om bro over Gandsfjord i uminnelige tider. Når kommer den?
- Vi startet for to perioder siden, og hadde det første møtet for sju år siden. Ordfører Rovik tok oss med på en busstur til Somaneset, og pekte på hvor broen skulle komme i land på begge sider. Så fikk vi et vedtak og trodde det var i boks. Men så har det gått mange runder. Den siste som skapte problemer var Statens Vegvesen som ikke syntes dette var en god ide.
- Hvorfor?
- De vil gå for en annen løsning, med fire felt på riksveg 13. De begrunner det vel med at de mener det er en trafikkteknisk bedre løsning. Men det som også er viktig i saken er utbygging på østsiden av Gandsfjorden, ved Dale og Gramstad-området. Og da vil jo broen være helt avgjørende. Sandnes sier nei til den utbyggingen dersom vi ikke får bro, sier Frøyland.
Eneboliger og friluftsliv
Frøyland har klare synspunkt på hva Hommersåk bør satse på.
- Jeg ønsker at det skal frigjøres flere eneboligtomter i Hommersåk, og at bydelen skal framstå som et sted der det fortsatt er ledige tomter til eneboliger. Friluftsliv er en annen verdi som må tydelig fram i vår bydel, og det kan vi utvikle enda mer. Vi har både strandlinje, skjærgård og vi begynner å få tilgang på fine holmer, blant annet Litle Teistholmen som ble kjøpt av kommunen i forfjor. I tillegg så har vi den enda større Tingholmen. Jeg har også funnet store områder som ennå ikke er utnyttet.
- Å? Hvor da?
- Det er områder i kommunal eie som folk flest ikke kjenner til, for eksempel på Sjølvik. Det er første stopp for båten før du kommer til Usken, på høyre side av fjorden når du kjører utover. Jeg har også jobbet lenge med Parkvesenet for å tilrettelegge strandlinjen i Breivik, og området ut mot Neset. Målet er å få en park som kan sammenlignes med for eksempel Vaulen. Dette er en offentlig badeplass, understreker Frøyland, og legger til at mange tror at dette området er privat.
- Det er også bygget ny parkeringsplass for dette området.
Idrettsmann
- Det ble litt mye politikk. Hvem er egentlig mannen Magne Frøyland?
- Hehe. Jeg har bodd på Hommersåk hele livet. Jeg er utdannet mekaniker, tekniker og pedagog, og har vært lærer og avdelingsleder i det som kalles mekaniske fag. Nå jobber jeg i sentraladministrasjonen i fylket, i seksjon for fagopplæring, forklarer Frøyland.
- Men når du ikke er på jobb eller i bystyremøte, hva gjør du da?
- Jeg har drevet idrett siden jeg var fjorten, og gjør det fortsatt. Jeg har sprunget O-løp de siste førti årene, og sykler også. Så har jeg drevet skiidrett de siste tretti årene, og reiser til Østerrike på alpinferie hvert år. Jeg går også langrenn i Suldal hvor vi har hytte.
- Trener du hver dag?
- Nei, tre til fire dager i uken.
Når vi spør den spreke politikeren om han har enda flere jern i ilden, så ramser han opp:
Deltids brannmann i 35 år, aktivt styremedlem i Riska Bofellesskap, har sittet i styret i Jæren Friluftsråd, sitter i representantskapet for Brannvesenet i Sør-Rogland. Og nå har han også blitt medlem i Riska Lions.
- Har du problemer med å si nei til nye oppgaver og utfordringer?
- Jeg har nok sagt mye ja, spekulerer Frøyland, som på tampen også nevner at han har kjørt turbuss på deltid for Haga i 35 år, er medlem i Riska båtforening, og kjører motorsykkel.
Redaktør -