Reiseglad rektor

28.04.2010
Reiseglad rektor
Øyvind Fjermestad

For Øyvind Fjermestad var det ikke nok å bare studere på lærerskolen. Sammen med kona startet han like godt Strand Reisebyrå. De siste tre årene har han kun viet til reisebyrået, men nå er han tilbake i skoleverket. Vi har snakket med den nye rektoren på hypermoderne Riska ungdomsskole.

- Hvem er egentlig Øyvind Fjermestad?

- Nei, det er ikke godt å si, hehe. Jeg er i hvert fall oppvokst på Kverneland, og har bodd på Jørpeland siden 1984. Da begynte jeg også på lærerskolen i Stavanger. Så har jeg jobbet på Jørpeland ungdomskole i seks år som lærer, og beveget meg videre til en rektorjobb i Bjørheimsbygd på en fådelt skole.

- Hva vil fådelt skole si?

- Det er at du ikke har egne klassetrinn. Det betyr at det var en liten skole. Etter fire år der var jeg rektor på Fjelltun, Resahaugen, Heia og Idsøe skole. Det er fire enheter som er slått sammen. Der begynte jeg i 1997 og jobbet i ti år, forklarer Fjermestad fra sitt nye kontor på Hommersåk skole.

 

Reisebyrå på si

Femtiåringen fra Kverneland har som sagt også vært i reiselivet. Han forklarer:

- Det var midt på åttitallet. Jeg og kona hadde lyst å starte noe for oss selv, og så begynte vi å fabulere: Hva er det vi mangler på Jørpeland? Da dukket den lyse ideen opp: Det er ingen reisebyrå på Jørpeland. Vi brukte et år på å finne ut hva som skulle til for å starte. Vi inngikk alle avtaler som måtte til, og ett år etter at tanken ble sådd var vi i gang. Den tiden gikk jeg på lærerskolen. Jeg hadde ansvaret for økonomi og regnskap, og kunne gjøre det på kveldstid og i ferier. Så du kan si at fritiden min har vært preget av reiseliv i over tjue år, sier Fjermestad.  

Han sier videre at han ofte har fått spørsmålet om han selv reiser mye, og til det har han svart:

- Det er klart det har blitt litt reising. Men når du er få som skal drive en bedrift så må du være på plassen. Du kan ikke drive og reise hele tiden.

 

Solgte byrået

For Fjermestad og kona var salg av byrået hele tiden en mulighet.

- Vi merket etter hvert som årene gikk at det var mange omstillingsbehov i reiselivet. I 2005 ble vi spurt om å vi ville være representant i Norge for en engelsk/hollandsk kjede. De trengte et kontor i Stavanger, og vi var heldige som fikk være med. Det var også derfor jeg måtte satse alt på en hest og jobbe fulltid i byrået de siste tre årene, sier Fjermestad. Tre år borte fra skolen kan han leve med:

- Skal du tilbake i skolen kan det være greit å ikke være borte mer enn tre år. Jeg var med i starten på Kunnskapsløftet, og det er jo fortsatt den som gjelder, minner rektoren om. Han var veldig glad for at tilbudet i Hommersåk dukket opp:

- Når jeg først var klar for å gå tilbake til skolen, så var jeg så heldig at denne jobben stod ledig. Og på toppen av det hele så var jeg så heldig å få den, sier han med et smil.

 

Liker å jobbe bredt

- Hvorfor fortsatte du ikke bare med reiseliv?

- Det er innen skole jeg har utdannet meg, og det er det jeg har utviklet meg i forhold til. Det er skole jeg synes er spennende og interessant. Da jeg sa opp i skolen den gangen sa jeg at jeg ikke har tenkt å bli pensjonist i reiselivet. Det stod nokså klart, og de ordene klarer jeg å stå ved, slår Fjermestad fast. Han trekker fram det han synes er interessant med jobben i skolen: 

- Jeg synes det er spennende å jobbe bredt, og ha mange baller i luften. Det å være med på flere deler av en prosess. Jeg liker ikke å bare jobbe reint økonomisk for eksempel, eller bare med personal. Jeg må være med å bidra i mange deler av en prosess. Da får du også et breiere perspektiv. Det å lede en skole innebærer at du må ha peiling på mye, men ikke nødvendigvis være ekspert på alt, sier han.

 

Påvirker innholdet

Fjermestad understreker at han ønsker å være mer enn en administrator på skolen.

- Skolelederrollen har de siste ti-femten årene utviklet seg til å være noe mer enn bare en administrator. Du er forventet at du skal være med å påvirke innholdet i skolen, og ikke bare sende inn lønnsmeldinger og passe på at alle elevene har en lærer. Tidsklemmen kan jo gjøre at rektoren blir presset inn bak pulten, men jeg føler denne skolen har innrettet seg slik at det er en god balanse mellom det å drive både administrasjon og pedagogisk utvikling, sier rektor Fjermestad fornøyd. 

Vi har altså fått vite at rektoren har brukt mye av fritiden sin på å administrere reisebyrået han og kona startet. Men nå når byrået er solgt, så lurer vi på hva rektoren fyller fritiden med.

- Du har mye flott natur rundt Jørpeland. Er du en friluftsmann?

- Jeg har kanskje hatt det litt for travelt i alle år til å være den som springer på alle fjelltoppene. Men vi har hytte på Hovden, og er der så ofte jeg kan på vinteren. Jeg liker godt å gå på ski. Men nå i vinter var vi jo så heldige å ha snø her nede, så jeg gikk mye i lysløypen oppe i Dalen. Ellers så har vi en liten båt og går litt på sjøen. Jeg har også grønt kort i golf, det vil si at jeg er veldig nybegynner. Jeg går kun ni hull. Det er det lengste jeg har gått. Av og til treffer jeg ballen, og av og til får jeg den i hullet, sier Fjermestad og ler.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...