Med mange baller i luften

01.08.2005
Med mange baller i luften
Magnar Håland hadde et år som spiller i Bryne fotball. Som daglig leder i Varhaug idrettslag er det andre utfordringer som står i kø for den spreke 55-åringen.

Magnar Håland ser uforskammet veltrent ut. Som daglig leder i Varhaug idrettslag (VIL) er han vel programforpliktet til å holde seg i form. 55-åringen har mange tiårs fartstid i idretten, de aller fleste i bygda på Varhaug.

– Vi går opp på loftet, der får vi mer fred, sier Magnar Håland da han tar imot Jærbuens utsendte. Med spenstige steg tar han trappene opp en etasje. Kontoret er velbrukt, på grensen til å bli slitt. Fra en lampe over skrivebordet henger et bilde av ett av fem og et halvt barnebarn. Håland begynner med å flytte rundt på litt papirer som tydeligvis ikke ligger der de skal.

– Jeg blir rastløs og føler meg uvel dersom jeg ikke får trimmet jevnlig, sier Håland. Annenhver dag vil han ut og bevege seg. Om sommeren er det sykkelen som gjelder, ellers liker han godt å jogge langs Nordsjøveien, nede ved havet.

– Nå vet jeg ikke helt om jeg vil kalle det jogging, går nok mer mot hurtig gange etter hvert, sier Håland med et beskjedent smil.

Idretten har vært sterkt tilstedeværende i hele Hålands liv. Som aktiv og trener har fotballen stått i sentrum. I arbeidet i VIL er det breddeidrett og gode muligheter for mange ulike idretter som er det viktigste. Likevel var det kjekkest da han selv var aktiv.

– Det var en unik og kjekk gjeng. Veldig miljøskapende, men nå kan det jo hende at det er jeg som blir litt sentimental når jeg mimrer, sier Håland.

– Hva er ditt beste idrettsminne?

Varhaugmannen drar på det og tar en liten tenkepause.

– Det må være da vi kom til kvartfinalene i Norway Cup, sier Håland, som var der i egenskap av trener og far. I tillegg til engasjementet med verv, og nå som daglig leder, har han stadig vært trener. Da barna spilte var det for alderbestemte lag, men også a-laget i VIL og Eiger har han ledet. Som trener er han opptatt av å gi tydelige beskjeder, men de skal være veloverveide, og spore spillerne til å yte det de kan.

– Det nytter ikke å fortelle noen hva de ikke skal gjøre. Det er mye bedre å si hva de skal gjøre. Trygghet er en forutsetning for gode prestasjoner, sier Håland, som blir svært engasjert på sidelinjen.

– Jeg er glad jeg ikke har sett meg selv på tv. Er ganske sikker på at jeg hadde skjemts, men jeg blir så engasjert, sier Håland og smiler. I tillegg til å ha praktisert som trener, har han også en C-trenerutdannelse. Trenerjobben har gitt ham mye.

– Jeg har møtt mange ulike folk. Mange av dem har jeg et forhold til fremdeles, og det er kjekt når folk kommer og forteller at de husker da jeg hadde dem, sier Håland.

Sin egn aktive karriere er hovedsakelig fra VIL, men i 1976 prøvde han seg i øverste divisjonen for Bryne.

– Jeg ville ikke ha det uprøvd.

 

Arbeidsliv

Magnar Håland har jobbet seg opp fra grunnen. Han har ingen formell utdanning å vise til, men har likevel hatt flere gode sjefsjobber. Han var distriktssjef i Block Wathne og var med på å bygge opp Norgesfrukt.

– Idretten, og den oppfostringen jeg fikk der, har formet meg. Den ligger som bakgrunn for at jeg har fått det ganske bra til, sier Håland.

Hvordan havnet han da som daglig leder i VIL?

– Det var da klubben ble med på et såkalt KAIA-prosjekt, for å få arbeidsledige inn i jobb. Jeg ble ansatt som prosjektleder. Det var en veldig spennende tid, men det er jo slik at prosjekter som regel bare varer en viss tid, før de avsluttes, sier Håland. Nå har han ikke bare vært på Varhaug. I to år var han markedssjef i Bryne fotball.

– Det er deilig å ikke måtte gå på kamp. Da var kampdagen den viktigste arbeidsdagen i uken, sier Håland. Nå går han bare når han vil. I år har det blitt fire kamper.

– Har du noen gang angret på at du gikk fra gode sjefsjobber, over til VIL?

– For meg er det uaktuelt å trege. Jeg har fokus fremover, ikke bakover. Når det er sagt, så holder jeg kontakt med bransjen, og ikke en gang jeg vet om jeg blir i VIL til jeg blir pensjonist, sier Håland, som understreker at idrettslaget heller ikke er en liten pølsebu. I fjor hadde de en omsetning på sju millioner, hvorav 1,4 av disse var sponsorinntekter.

 

Annerledes

Å drive et idrettslag har mange andre utfordringer enn du får i privat næringsliv.

– Det er en spesiell bransje. Hele virksomheten er basert på en masse frivillig innsats. Det er klart at du må håndtere og motivere de frivillige på en helt annen måte enn om du har ansatte, sier Håland. Det er også viktig å være tilgjengelig, og det blir en balansegang i forhold til fritid.

– Jeg savner litt å kunne gå i fred og ro og se når Varhaug spiller fotball eller håndball, sier Håland, som er opptatt av at VIL ikke bare skal være et idrettslag, men også en viktig aktør på andre områder i bygda.

– Vi er vel på mange måter den største kulturleverandøren på Varhaug, med alt fra store konserter til bingo, sier Håland.

– Hva er dine beste egenskaper?

– Nei, det vet jeg ikke, der må du spørre noen andre.

– Dine verste da?

– Jeg kan være litt for rett på, og biter kanskje folk litt for fort av. Prøver å holde fokus til produktet er i mål, sier Håland, som innrømmer at han har temperament.

– Dersom jeg ser urettferdigheter er nok lunta litt for kort.

Når den travle 55-åringen har litt ledig tid vil han gjerne bruke den på familien. Samvær med de nærmeste er viktig.

– Jeg liker godt å slappe av, nyte stillheten hjemme, gjerne sammen med barna. Når de har det bra, da har jeg det også bra, sier Håland. I tillegg er han med i en guttegjeng som har ”forening” annenhver måned.

I bunnen for Hålands innsats for VIL ligger det en brennende patriotisme.

– Jeg vil gjerne bidra til å gjøre Varhaug til et bedre sted å vokse opp. Da er det viktig å legge til rette for sport og aktivitet, sier Håland.

 

 

 

 

Fakta:

Navn: Magnar Håland

Alder: 55 år

Sivilstand: Skilt, fire barn, nå samboer

Yrke: Daglig leder i Varhaug idrettslag

 

Av Sjur O. Anda, tekst og foto 

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Magnar Håland, Varhaug idrettslag,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...