Kathryne Forné lager smykker på heltid.
Kathryne Forné fra Hommersåk har laget sølvsmykker i fire år, men de to siste månedene har hun tatt skrittet helt ut og gjort smykkevirksomheten Little Wonders til fulltidsgeskjeft.
Teknikken Kathryne Forné bruker er ganske spesiell og gjør at smykkene blir veldig personlige gaver. Da hun startet var hun alene om å bruke teknikken i Norge. Opplæringen har hun fått i sitt opprinnelige hjemland, England.
-Det startet med at jeg fikk en ring av min mann, med hans eget fingeravtrykk preget inn. Jeg fikk mange tilbakemeldinger fra folk som likte den personlige touchen. Så da ble det en tur på kurs i England. Jeg lærte teknikken, og har utviklet den videre i ettertid, forteller Kathryne Forné.
Massivt materiale
Teknikken går ut på å prege hånd- og fotavtrykk, barnetegninger, håndskrevne navnetrekk eller hilsener og andre motiver i sølv, og eventuelt farge avtrykkene for å framheve dem. Kathryne lager både smykkeanheng, armbånd, mansjettknapper og annet. Teknikken kan også brukes på materialer som gull og bronse.
-Men jeg arbeider stort sett bare med sølv. Det trengs et ganske massivt stykke materiale når motivet skal preges, og da blir det for dyrt med gull, sier hun.
-Har du fått bestillinger på smykker med motiver du ikke har kommet på selv?
-Ja, første gangen jeg fikk bestilling på et smykke med avtrykk av en barnefot, var det noe jeg aldri hadde tenkt på selv. Nå er det et vanlig motiv, forteller hun.
-En gang fikk jeg også en bestilling på mansjettknapper med avtrykk av en kornett. Det var ei korpsjente som ville bruke knappene til korpsuniformen sin, sier Kathryne Forné.
Populære home parties
Smykkene med avtrykk av barnetegninger eller barnehender og –føtter er ofte en gave til foreldre og besteforeldre. Nå er det sesong for konfirmasjoner, og det er særlig smykker med initialer som er den mest populære konfirmasjonsgaven. Little Wonders leverer det meste kundene etterspør.
-Jeg har også laget smykker med innpreget firmalogo og levert til bedrifter. De fleste motiver kan brukes, sier Kathryne, som har flere kanaler for å selge smykkene sine.
-Lokalt selger jeg det meste ved at folk kommer på besøk på verkstedet mitt hjemme, eller ved at jeg deltar på messer. Men en ganske stor del av salget foregår også via internett, og jeg får bestillinger fra alle kanter av landet – også enkelte fra utlandet, faktisk. Nettsidene er både på norsk og engelsk, forteller Kathryne.
-Det er også mange som ønsker å ha meg på home parties. Det er en grei måte å selge på, det er flere til stede og vertinnene får hyggelige priser, legger hun til.
Snakker helst norsk
Det er ni år siden tobarnsmoren Kathryne Forné slo seg til på Hommersåk. Hun kom da fra to år i Houston, Texas og tidligere fra London. Overgangen til fredelige Hommersåk har gått greit.
-Min mann er fra Hommersåk. Det gjorde at det var mye enklere å skaffe seg et nettverk og bli kjent med folk, sier hun på et norsk som ikke kan skjule hennes engelske røtter.
-Hvordan er det å komme til Norge som engelsktalende?
-Alle kan jo engelsk. Det gjør ting mye enklere i starten, men samtidig fører det nok til at jeg sliter mer med å lære meg norsk enn mange andre fremmedspråklige fra andre kanter av verden gjør. Jeg, som er engelsk, trenger ikke på samme måte lære meg norsk for å klare meg, og jeg har også arbeidet innenfor internasjonal business siden jeg kom hit, forteller Kathryne.
-Det blir en sovepute for norskopplæringen, men jeg har blitt flinkere til å stoppe dem som snakker engelsk til meg og i stedet be dem om å snakke norsk, sier hun med et smil.
Redaktør -