Å være vitne i en rettssak kan være stressende. Både Oslo og Trondheim Røde kors har gode erfaringer med frivillige som stiller opp som vitnestøtte. Nå er også Rogaland Røde Kors i gang, og har kurset rundt tjue frivillige. Pensjonisten Jon Alsås koordinerer arbeidet.
- Jeg er selv med på kurset som deltaker, men jeg er også gruppeleder eller koordinator på vegne av Røde Kors, forklarer Alsås.
- Jeg har vært med og intervjuet kandidater sammen med en representant for tingretten i Stavanger. Det er de som skal være med på kurset.
Alsås pensjonerte seg for tre år siden, og ville gjøre noe annet enn å sitte og tvinne tommeltotter. Han har bare tre måneder bak seg som frivillig for Røde Kors, og ser fram til oppgaven han har tatt på seg.
- Jeg ville gjøre noe nytte for meg, og tenkte at frivillig innsats for Røde Kors ville være fint. Jeg syntes dette prosjektet hørtes spennende ut.
- Hva går arbeidet som vitnestøtte ut på?
- Når et innkalt vitne stiller opp i tingretten, så får vedkommende kanskje beskjed om å vente. Det er ikke sikkert at retten er klar akkurat da. Alt tar tid. Da er de kanskje litt nervøse for hva som skal skje. Det kan være en stressende situasjon. Jeg hadde selv følt meg litt usikker. Vitsen er at da skal vitnestøtten være tilgjengelig som en samtalepartner, og gi praktisk informasjon om hva som skjer i rettsapparatet. På den måten blir alt litt mindre skremmende. Det kan simpelthen handle om å snakke om vær og vind og hvordan det går med Viking. Men vi skal ikke snakke om selve saken, understreker Alsås.
- Mottoet for oss er at et trygt vitne er et godt vitne. Dersom vitnet føler seg trygg og avslappet, vil også vedkommende lettere kunne forklare seg i retten, sier Alsås.
Ønsker flere frivillige
- Er dette en helt ny ordning?
- I dette distriktet er det nytt. Det begynte først i Trondheim og Oslo for noen år siden. Der høstet de såpass gode erfaringer at domstolsadministrasjonen fikk instruks fra departementet i 2007 om å spre denne ordningen til alle tingrettene og etter hvert også til lagmannsrettene. Det er tingretten som har tatt kontakt med Røde Kors som igjen rekrutterer de frivillige til denne innsatsen. I den forbindelse er det inngått en formell samarbeidsavtale mellom tingretten og Røde Kors, forklarer Alsås.
- Hvordan har interessen vært?
- Det varierer litt. Jeg har bare førstehåndskjennskap til dette området. Vi skulle nok ønsket litt flere frivillige. Vi prøver å få til et samarbeid mellom Sandnes og Stavanger. Behovet vil variere fra dag til dag, så vi må sette opp vaktlister for å koordinere det for hver dag. Dette blir i stor grad min jobb her i Stavanger i samarbeid med tingretten.
- Hvor mange frivillige har dere til nå?
- I Stavanger og Sandnes har vi til sammen rundt 21-22 navn på listen. Målet var å ha 30.
- Hvem er det som melder seg på?
- Det er nok en del pensjonister. De eneste vilkårene vi setter er at du må ha fylt atten år, snakke norsk og helst bo i distriktet. Men du må ha anledning til å stille opp på dagtid, med andre ord så er det en fordel å ikke være i full jobb. Sånt sett kan både skiftarbeidere og studenter være en aktuell gruppe, og som sagt også pensjonister. Det er mange spreke pensjonister, og ingen øvre aldersgrense, understreker Alsås.
Ideelt for skiftarbeidere og studenter
- Hvordan har dere gått fram for å finne kandidater?
- Godt spørsmål. Etter min mening er det vel kanskje gjort litt for lite. Men jeg er ikke helt sikker på hva som er gjort. Det har vært en liten artikkel i både Aftenbladet og Rogalands Avis der det ble omtalt. De frivillige i Røde Kors har jo fått høre om det. Men det har blitt gjort litt for lite for å spre det rundt. Jeg tror at tingretten vil komme mer på banen etter hvert. - Det at vi trenger flere folk gjør at det også må holdes flere kurs. En forutsetning for å delta er at man tar et kurs i tingretten som går over to dager. Man må også ha vært gjennom grunnopplæringen i Røde Kors, og man skal i utgangspunktet ha vært tilstede som tilskuer i en rettssak for å vite hva som foregår. De som er kandidater blir også innkalt til et intervju, forklarer Alsås.
- Når regner dere med å komme skikkelig i gang?
- Det er et mål å være på banen fra slutten av mai, eller begynnelsen av juni. Det skal bli spennende og se om vi får vaktlistene til å gå opp ut fra hvor mange vi har tilgjengelig, sier en spent koordinator.
Ordningen er også under oppstart i Bergen og Kristiansand.
Redaktør -