19 år gamle Kristian Helgesen og 85 år gamle Kristian Helgesen.
Kristian Helgesen kan se tilbake på 67 aktive år i Haugesund Røde Kors, og han har ikke tenkt å gi seg ennå. Hver uke er 85-åringen ute på oppdrag som besøksvenn. Og fremdeles er han aktiv i seniorgruppen.
- Det som gjør mest inntrykk på meg er alle de flotte ungdommene som engasjerer seg i Røde Kors. Positiv og glødende ungdom som virkelig brenner for organisasjonen. Fantastisk.
Kristian Helgesen er selv en flott ambassadør for Røde Kors.
- Jeg setter stor pris på å fremdeles være aktiv i Røde Kors. Det betyr mye å føle at andre har bruk for meg.
Debuten
Kristian Helgesen har hatt svært mange verv i Haugesund Røde Kors. Han er en av de personene som bør æres for at Haugesund Røde Kors står så sterkt som de gjør i dag. Han er aktiv i besøkstjenesten i Røde Kors, og han er også med i seniorgruppen. Sistnevnte skal blant annet fungere som en reservestyrke til det operative hjelpekorpset.
Han var 18 år da han meldte seg som frivillig.
- Jeg ble oppfordet av en av byens kjøpmenn til å melde meg inn i hjelpekorpset. Mitt første oppdrag med Røde Kors-emblem rundt armen var da Risøybrua i Haugesund ble åpnet av Kong Haakon i 1939. Et enormt folkehav og utrolig feststemning i byen. En flott debut for en engasjert Røde Kors-ungdom som meg, minnes Helgesen.
Året etter ble det blodig alvor. Helgesen gjorde tjeneste i saniteten under 2. verdenskrig.
- Det var vanlig at de med erfaring fra hjelpekorpset havnet i saniteten. Det var noen tøffe år, og jeg høstet erfaring som jeg fikk bruk for senere i hjelpekorpset.
Kjøpmann i Haugesund
Navnet Kristian Helgesen er kjent i Haugesund. I år er det 60 år siden Kristian Helgesen startet kolonialbutikk nord i Haraldsgata. Og selv om det er sønnen som har ansvaret for butikken i dag, er det ikke sjelden en kan se den spreke pensjonisten i butikken.
- Jeg hadde egentlig mest lyst til å bli lege, men slike studier måtte en arbeidergutt som meg se langt etter. Jeg måtte nøye meg med 1 år på handelsskolen. Etterpå startet jeg som ærendsgutt hos en kjøpmann i Haugesund, før jeg som 25-åring tok sjansen på å starte for meg selv. Mye hardt arbeid har det vært opp igjennom åra og særlig starten var tøff, forteller Helgesen.
Besøksvenn
Det var etter at kona, Edith døde i 1993, at Kristian Helgesen engasjerte seg i besøkstjenesten i Røde Kors. Etter hvert har han fått flere faste han besøker på et eldresenter i Haugesund, og han går også hjem til folk på besøk.
- Ensomhet finnes dessverre blant flere eldre enn man skulle tro. Selv med familie i nærheten, kan det gå lang tid mellom besøkene i det travle hverdagslivet folk har. Det er helt utrolig å se hvordan folk setter pris på besøkene og samtalene de har med oss. Men det er vi som utfører oppgaven, som får mest igjen. Det er jo så godt å føle at en er til glede for andre.
Sleipner-forliset
I leiligheten i Haraldsgata i Haugesund sentrum har Kristian Helgesen samlet mange minner fra tiden i Røde Kors. På veggen i gangen henger æresbemerkelser og diplomer. Og det ene diplomet minner om en hendelse som har gjort særlig inntrykk på den erfarne Røde Kors-mannen. Kristian Helgesen satt i den første ambulansen som kom til Mølstrevåg etter at hurtigbåten Sleipner hadde forlist like utenfor Ryvarden en mørk vinterkveld november 1999. Helgesen deltok i arbeidet med å rigge til en base der Røde Kors og annet rednings- og helsepersonell kunne ta imot de forulykkede som etter hvert kom i land.
Tøffe opplevelser og harde tak for alle involverte. Og også denne gangen med en takknemlighet over at han fikk lov til å være til hjelp for andre.
Redaktør -