Vinimportøren som ikke likte vin

01.04.2006
Vinimportøren som ikke likte vin
Nina Kalvatn Opsahl
Aromaene skal holdes nede i glasset. Derfor må nesen langt ned for å fange dem.

Det høres kanskje ut som et eventyr, men den eneste vinimportøren på Jæren drakk aldri vin selv. Han syntes ikke det smakte godt. Så fikk han en oppvåkning på ferie i Spania. I dag har han agentur på viner som ikke finnes på Vinmonopolet.

- Jeg fikk alltid halsbrann og vondt i hodet av vin. Det var rett og slett ikke godt, sier Hans Rolando Haver, innehaveren av Atlantic Wine Import på Bryne.

Det var ikke før midten av nittitallet, og en tur til slekt i Spania, at Haver, som opprinnelig er fra Equador, endret mening. Han fikk servert vin og takket, som alltid, pent nei. Men slektningene ga seg ikke.

- Jeg slapp ikke unna og måtte smake. Jeg fikk sjokk. Det var jo virkelig godt! Noe helt annet enn det jeg hadde prøvd her hjemme. Hvis du kjøper vin på polet til 80-90 kroner, så får du dårlig vin, men de jeg fikk prøve i Spania var jo veldig gode.

 

Kresen

Vinene Rolando fikk prøve hadde lav garvesyre. Det betyr at vinen er lett og ikke gir halsbrann eller hodepine. Med vinopplevelsen i Spania begynte en tanke å spire hos Rolando.

- Jeg gikk og tenkte på det lenge, smakte forskjellige typer vin og lærte mest mulig. Jeg søkte om lisens som importør i 2003. Det var en stor papirmølle, men til slutt var det i orden. Først importerte jeg søtvin, etter hvert har jeg utvidet. Jeg er veldig kresen. Alt skal testes av meg før jeg selger det. Jeg tar inn vareprøver og sjekker først. I dag har jeg viner fra Spania, Italia og Frankrike, forteller Haver.

 

Storindustri

I en verden der vin er en storindustri, er det mange som tar snarveier, men slik er det ikke med vinene hos Rolando. Produksjonen av vinen er veldig viktig for ham. Flere av vinene er økologiske, ingenting tilsettes underveis. Rolando mener at det kan merkes på kvaliteten:

- Det er mye vond vin som selges på polet. De er så store og kan ikke bare tenke kvalitet. Derfor tar de inn billige masseproduserte viner, for å tjene mest mulig penger. Alt jeg selger er av høy kvalitet. Jeg synes det er utrolig viktig.

Flere av vinene Rolando selger har mottatt utmerkelser. Et par av dem har, til og med, gullmedaljer fra store franske og spanske vinmesser. For å velge riktig har Rolando reist mye og fått kunnskap om vin:

- Jeg har reist rundt i hele Spania for å få opplæring. Jeg har lært om produksjon og lagring. Det er ikke lett tilgjengelig stoff, men jeg har satt meg skikkelig inn i det.

 

Lynkurs i vin

Nordmenns kunnskapsnivå om vin er, i følge Haver, lavt. Han gir derfor Jærbuens utsendinger får en liten demonstrasjon i hvordan vin skal nytes:

- Regel nummer én er å holde glasset i stetten, ikke på selve glasset. Deretter ser en først på vinens farge. Hold glasset over hvit bakgrunn og se på. Hvis den er bringebærfarget så er den ung. Hold glasset i bevegelse og lukt. Glasset er også viktig. Ikke bruk vanlige saftglass. Jeg bruker gjerne hvitvinsglass. Drikker du en eldre vin så er det viktig å holde aromaene nede i glasset derfor er det ikke bra å ha et for vidt glass.  

Rolando kom til Bryne som tiåring. Han opplever at det er lite vindrikking blant folk.

- Guttene drikker i alle fall mest øl. Jentene drikker en del vin, men det er mye av vinene som ikke er så bra.

For å smake Rolandos viner kan du dra til noen av restaurantene han leverer til. Hvis ikke kan en bestille vin hos ham for så å få den levert gjennom vinmonopolet inne 48 timer. I mellomtiden leter han videre etter gode viner, som skal friste jærske ganer.

 

Sitat  : ”Regel nummer én er å holde glasset i stetten, ikke på selve glasset.”

 

Tekst: Katrine P. Mathiesen

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...