Politiet må vokse

16.10.2008
Politiet må vokse
Politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen vil ha flere folk.

Jeg skulle gjerne hatt flere tjenestemenn på stasjonen og lønnsnivået i politiet er generelt for lavt. Men de to forholdene henger ikke sammen. Svært få slutter i politikorpset til fordel for annen jobb. Bemanningen er lavere enn det som er ønskelig fordi politiet ikke har vokst i takt med befolkningsveksten ellers.

Dette er kjernen i budskapet til politistasjonssjef Odd Tveit Jørgensen ved Sandnes politistasjon. Politiets lønnskamp har fått mye spalteplass i avisene i det siste, og det har blitt skapt et inntrykk av at mange tjenestemenn søker til andre stillinger på grunn av dårlige lønnsforhold i politiet. Og at etaten derfor ikke får løst de oppgavene de skal.

- Det har ikke vært noen avganger fra politiet til det sivile her i Sandnes de siste årene, men det kan jo skje i framtiden som en konsekvens av lønnsforholdene, spekulerer Jørgensen.

- Vi har jo et godt arbeidsmarket her i Rogaland, og politifolk sitter på gode kvalifikasjoner som mange arbeidsgivere kan ha bruk for.

Jørgensen mener at politikorpset i hele distriktet er lojale:

- Det som kjennetegner politiet er at vi har et korps med lojale medarbeidere som trives i jobben sin. De ser på jobben som så interessant at de ikke vil skifte beite. Det vanlige i arbeidslivet ellers er at folk skifter jobb etter rundt 5-6 år. I politiet har det vært regelen at dersom du begynner så er du der til du pensjonerer deg.

Selv har Jørgensen vært i politiet siden 1980.

 

Varsku

Jørgensen ser likevel signaler som han mener vi må ta på alvor.

- Undersøkelser gjort av fagforningen viser at 1/3 vurderer å skifte jobb på grunn av lønnsforholdene. Det er et varsku. Det er selvsagt bare undersøkelser og spekulasjoner, men ut fra det jeg selv hører i etaten så er det frustrasjon spesielt i forhold til lønn. Det har igjen en dårlig innvirkning på arbeidsmiljøet, som igjen kan gjøre at folk velger andre yrker.

- Er det folk her på huset som vurderer å slutte?

- Jeg har ikke hørt noen her si at de vil slutte på grunn av lønn. Men det er jo også andre grunner til at folk slutter. De søker seg inn på andre interessante jobber, og får lønnsmessing uttelling for den kompetansen de sitter på. Det er selvsagt ikke bare lønn som avgjør om du blir i jobben, understreker Jørgensen. 

 

Større del av budsjettet

- Hva vil du si om den oppmerksomheten politiet har fått i media i det siste?

- Pressen har kastet seg over Stavanger og Egersund, de har fått mye oppmerksomhet. Det stemmer at Rogaland politidistrikt er lavt bemannet i forhold til folketallet. Vi er jo en region som vokser voldsomt, og bemanningen i distriktet har ikke vokst tilsvarende. I tillegg har vi hele tiden basert noe av tjenesten på overtid, og i dag har tjenestemennene sagt at de ønsker å prioritere sin fritid. Da har vi til tider ikke hatt fullt så god bemanning som vi pleier å ha.

- Hvordan påvirker bemanningssituasjonen det arbeidet dere skal gjøre?

- Først og fremst fører det til at vi ikke kan ha nok synlig og tilstedeværende politi i gatene, spesielt i forhold til bråk i helgene. Vi er ikke nok tilstede på arenaer der vi ønsker å være. Dessuten skulle vi gjerne hatt mer kapasitet til å drive forebyggende arbeid blant barn og unge, og spesielt innen narkotikaproblematikken, sier Jørgensen.

- Generelt sett ønsker vi selvsagt bedre bemanning for alle oppgavene. Før fikk politiet tildelt stillinger, men i dag får vi tildelt et budsjett. Sandnes får sin del, og så kan vi ansette folk ut fra det. Eneste løsningen er at Rogaland politidistrikt får en større del av budsjettet, konkluderer Jørgensen. 

 

Har alltid prioritert

- Har bemanningssituasjonen vært sånn at dere må nedprioritere svært alvorlige henvendelser?

- Da må jeg i tilfelle inn og se på hvert enkelt oppdrag, men svært alvorlige hendelser skal uansett ha høyeste prioritet, sier Jørgensen, men understreker:

- Det er ikke noe nytt at vi må prioritere. Vi prioriterer selvsagt det mest alvorlige. For eksempel: Dersom vi jobber med et innbrudd og det skjer en alvorlig ulykke, så må vi jo legge til sides arbeidet med innbruddet. Vi skulle selvsagt ønsket at vi kunne kjørt ut på alle oppdragene, men det er ikke mulig.

Jørgensen mener at det er gode utrykningsforhold her i distriktet.

- Gjennomgående så er vi raskt på stedet fordi vi har en god infrastruktur, korte avstander og gode veier. Hele patruljen disponeres av operasjonsleder på sentralen i Stavanger. Dersom det skjer noe så kan han bruke ressursene på tvers av de forskjellige politistasjonene.

 

Vil ikke svartmale

- Jeg er opptatt av at vi ikke svartmaler situasjonen.  Tross alt så lever vi i et trygt samfunn med relativt lite kriminalitet. Og politiet er til stede. Sjansen for at en voksen og edru mann skal bli slått ned i sentrum er minimal. De som blir utsatt for vold er menn i alderen 18-25, og de er ruset. Vi har i tillegg sett en nedgang i vinningskriminaliteten i distriktet de siste årene, og nedgangen har vært markant det siste året. Det er nok fordi vi har hatt fokus på gjengangere, tror Jørgensen.

På tampen gir han sitt eget korps litt ekstra skryt:

- Jeg vil si at Sandnes har et veldig godt politikorps. Vi har et korps som har jobbet lenge både på orden og etterforskning, og svært mange bor i Sandnes og kjenner derfor byen godt, avslutter Jørgensen som selv kommer fra Stavanger.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...