acine Sandvik er en av grunneierne langs Strandgaten. Han bor der gata er smalest, og er frustrert over at han ikke får flytte noen av husene sine lenger bort fra gata
Bjørn Sagland står utenfor sitt bilverk- sted, og får med seg opptrinnet. Vi kan ikke annet enn å riste litt oppgitt på hodet. Sagland eier rundt to mål langs strandkan- ten, vegg i vegg med Altona Brygge.
Han kjøpte tomten i 1999, og har nylig fått støpt ny kai.
- Hvordan er det å drive næringsvirksomhet her i Strandgaten?
- Det er helt fint, og vi merker ikke så mye til trafikken. Men dersom det blir mer bebyggelse, vil vi få en konflikt, spår Sagland.
nal stand. Pottemaker Simonsen har gjort en hederlig innsats med sitt tun, og de påfølgende husene, 94, 96 og 98 er verdt å legge mer- ke med. Det finnes også andre eksempler.
Mens vi står langs gaten og fotograferer gamle hus, stopper en av byens eldre innbyggere bilen, og ruller ned vinduet.
- Hvem er dere, og hva driver dere med?
Fotografen informerer om vårt ærend, og den eldre herren svinger bilen hissig inn til siden. I en lang tirade legger han ut om sitt syn på Strandgaten. Og det er sterk kost! Den lange monologen kan forkortes som følger: Riv hele ”skiten”!! Når vi forsøker med en liten innvending om his- torie og bevaring, svarer senioren hissig:
- Hva, er du ikke enig!? Da vil jeg ikke snakke mer med deg.
Han ruser bilen, og suser ut i Strandgaten med blikket uteluk- kende rettet mot framtiden. det må gå an å både ta vare på det gamle og samtidig få til en moder- nisering og nyutvikling, sier Navestad. Han understreker videre at realiseringen av prosjek- tet vil åpne allmennhetens tilgang til fjorden i dette området.
- Dette området har vært stengt for folk i over 100 år. Vi har i til- legg sagt oss villige til å bidra til at det opparbeides parkområder på Norestraen. Dette har Sandnes kommune hatt planer om i 50 år. Nå har vi muligheten til å realisere dette, sier Navestad.
Sterke meninger
Vi forlater futuristiske planer på Østraadt, og går videre mot nord. Gamle og slitne hus står på rekke og rad og lener seg ut mot det som i store deler av byens histo- rie har vært en hovedferdselsåre. Graden av vedlikehold er høyst varierende, og i mange tilfeller helt fraværende. Men det er noen hederlige unntak. Strandgaten 62 og 64 er store og flotte trehus som har blitt tilbakeført til origi.
- Vi håper at vi kan begynne å få ting i bevegelse i slutten av 2010, eller på nyåret 2011. Men bare rivingen av dagens anlegg vil kre- ve mye arbeid. Og så vil det jo også være avhengig av markeds- utvikling og så videre. Vi ser at området er såpass stort at det ikke vil bli bygget ut i ett. Byggingen vil pågå i trinn over noen år.
- Hvilke signaler har dere fått fra kommunen?
- Vi har foreløpig bare utvekslet overordnet informasjon, men tilbakemeldingene har vært posi- tive. Ikke minst har vi fått positive signaler fra innbyggerne, og folk som er interessert. Det er mange som synes det er positivt å få til en videreutvikling av denne delen av Sandnes.
- Hva sier byantikvaren?
- Vi har ikke gått inn i noen kon- kret diskusjon, men det ønsker vi å gjøre. Vi har lagt inn lav bebyg- gelse mot Strandgaten for å ivare- ta dens profil, og prøver å tilpasse oss så godt vi kan. Vi mener at kommunen om fordeling. Vi anser det som mest sannsynlig at deler av første etasje og deler av det som ligger mot Strandgaten vil bli næring, sier Navestad, før han uoppfordret tar opp forhold rundt trafikk.
Fortsatt mye trafikk
- Vi ser for oss at selv om du får en endring av Strandgaten, vil det fortsatt være mye trafikk her. Sandnes må ha en tilførselskanal inn mot sentrum fra nord, og vi anser at Strandgaten vil være vik- tig sånt sett. Vi tror at trafikken må senkes, men at det fortsatt i framtiden vil være en del trafikk der.
- Tror du det blir bybane i Strandgaten?
- Bybane i Strandgaten er ett av tre alternativer det politiske og administrative miljøet diskuterer. Med vårt prosjekt har vi trukket oss inn fra Strandgaten for å ta høyde for en framtidig bybane.
- Når regner du med at det blir byggestart?
Redaktør -