På barneskolen sprang han om kapp med både elever og lærere, og han stakk av fra hele bunten. Han har allerede sikret seg flere juniorrekorder, og om noen år satser han på å innkassere norsk rekord på den utfordrende 1500 meteren.
For det er halvannen kilometer som er Henrik Ingebrigtsen sin distanse. Men attenåringen fra Lura har vært innom en rekke forskjellige idrettsdisipliner før storebroren dro ham med på friidrett.
- Jeg har spilt fotball, håndball, syklet, gått langrenn, og drevet med alt mulig, sier Ingebrigtsen, og legger til at han har sølv i kretsmesterskap i terrengsykling. Faren, Gjert Ingebrigtsen, som er med på intervjuet legger til at guttens bragder i langrennssporet heller ikke er til å kimse av. Faren er en viktig støttespiller for det spreke talentet som løper for Sandnes Idrettslag. Det er Erik Toogood som er treneren hans.
Opptil fjorten økter i uken
Ingebrigtsen har fire brødre og en søster, og her ligger også litt av forklaringen på konkurranseinstinktet.
- Det var første mann ut døren, første mann til å ta på bilen, først opp trappene. Det var mye konkurranse, spesielt med Henrik.
- Hehe, og jeg pleide å vinne, sier sønnen lurt.
- Det begynte med at vi gikk mye tur på fjellet, og da var det å komme først til toppen. Det var tur nesten hver søndag. I hvert fall før vi gikk over i mer organisert trening. Det blir litt mindre tur nå når det er så mye trening, samstemmer de to.
- Hvor mye trener du?
- Jeg ligger på tolv til fjorten økter i uken.
- Hvordan arter en økt seg?
- Det kan være alt fra en tretti minutters joggetur til en time. Det er intervalltrening og bakketrening. Tusen meter, to tusen, tre tusen. Egentlig alt fra seksti til tre tusen meter. Og så litt rulleski innimellom, sier Ingebrigtsen. Han sier videre at han har trappet ned skigåingen, men at han var på tre samlinger i fjor høst. Det har til sammen blitt to NM-gull på ski, ett da han var femten og ett da han var sytten.
Må ha både kondisjon og fart
Gutten fra Lura viste tidlig et talent for idrett, og de to er enige om at det er ganske tilfeldig at det var løpingen som utviklet seg til det mest strukturerte.
- Jeg husker fra første klasse at vi alltid skulle løpe, og det var om å gjøre å komme først rundt skolebygget. Vi kappløp både mot elever og lærere, minnes Ingebrigtsen, og faren legger til:
- Vi så tidlig at han hadde et kondisjonstalent. Men han er ikke utpreget hurtig.
Nå kommer de to inn på løpstekniske detaljer som forteller noe om ungguttens styrker, og hva han bør jobbe mer med. Løpstalentet forklarer:
- På åtte hundre meter så kan du springe bra uten kondisjon. Da kan det holde med god fart. Vebjørn Rodal hadde nok mer fart enn kondis. På tre tusen meter er det fortrinnsvis kondisjon du må ha for å gjøre det bra. Men på femten hundre meter er det en fin balansegang mellom fart og kondis som gjelder. Det er ikke mange nordmenn som har gjort det bra på denne distansen, i hvert fall ingen som har hevdet seg internasjonalt, sier Ingebrigtsen.
- Og det skal du gjøre noe med?
- Hehe, ja, norgesrekorden står i det minste for fall. Den er det Lars Martin Kaupang som står for, og den er på 3,37,4. Persen min er 3,44,53.
- Så du må altså spise inn noen sekund?
- Ja, men jeg ville ha sett ryggen på han som tok rekorden. Sju sekund utgjør bare førti-femti meter, minner Ingebrigtsen optimistisk om.
Faren legger til:
- Men du må nok litt opp i alder før du slår den rekorden, kanskje 24-26 år, anslår manageren.
Samarbeid og diskusjoner
- Hvordan fungerer samarbeidet mellom dere?
- Det fungerer ganske bra, men vi er jo ganske tett på hverandre, så det blir noen høylytte diskusjoner av og til, sier faren.
- Jeg har fulgt ham rundt i de sammenhengene som har vært, og fungert som en mentor. Det er klart det også er tunge dager. Det er relativt ensomt å drive på dette nivået i den alderen, i hvert fall her i Rogaland. Vi har ikke vært en del av noe miljø, sier de to.
- Jeg graver meg ned i internett, finner forskjellige løp, og får ham av gårde til Nederland, til Belgia, og andre steder. Jeg får ham ut av sengen, til fysioterapaut, til kiropraktor.
- Min jobb er å stille meg kritisk til alt han sier, bemerker sønnen, og begge ler.
- Du må være en stolt far?
- Ja, veldig!
Spesiell epost
Ingebrigtsen har allerede rukket å sette fem norgesrekorder: Femten hundre meter for gutter atten, tre tusen meter for gutter atten, to tusen og tre tusen meter hinder for gutter atten, og tre tusen meter for gutter seksten.
Førstnevnte rekord hadde stått siden 1972 da Ingebrigtsen sprang over målstreken, og den tidligere rekordholderen fikk med seg prestasjonene til unggutten fra Sandnes.
- Jeg fikk en epost fra han som hadde den gamle rekorden. Han heter Per Øystein Saksvik, og er nå professor ved NTNU. Han sendte med et avisutklipp fra det stevnet der han satte rekorden. Den hadde overskriften ”Bra prestasjoner”. Den kom ikke lenge etter at jeg hadde satt rekorden, sier Ingebrigtsen fornøyd, og faren legger til:
- Han var nok veldig glad for at norsk friidrett fortsatt klarer å fostre gode talenter.
Redaktør -