Med fokus på løsninger

16.06.2010
Med fokus på løsninger
Thor Magne Seland har vært leder i Sandnes Høyre i et halvt år.

Optikeren Thor Magne Seland sitter og gnir bort en irritasjon i øynene. Paradoksalt kanskje, men til og med optikere kan ha pollenallergi. Lederen for Sandnes Høyre retter nå blikket framover, mot høstens lokalvalg.

Vi sitter i pauserommet til Seland Optikk. Det er over ti år siden Thor Magne Seland overtok driften etter faren. Smarte arkitektoniske løsninger har tatt i bruk hele bakgården, og store vinduer slipper inn mye lys. Det er også gjort rom for en liten elbil som Høyrelederen snart skal dekorere med firmaets logo. Seland setter de nye brillene sine på nesen igjen, og tar en slurk kaffe. På koppen er det et stort bilde av ham selv. Det handler visst nok ikke om selvopptatthet, men snarere et ønske om å minimere oppvasken på bruket.

 

Egne saker

- Høyre er i medvind for tiden. Hvordan forklarer du det?

- Det forklarer jeg enkelt med at Høyre har fokusert på egne saker og egne løsninger framfor å henge seg opp i hva andre gjør feil.

- Sikter du til spesielle i opposisjonen?

- Vel, noen er veldig flinke til å krisemaksimere og fokusere på problemer og å si hvor galt alt er. Jeg klarer ikke å forstå denne innfallsvinkelen.

- Men er det ikke opposisjonens primære oppgave å være kritiske, altså å nettopp være i opposisjon?

- Jo, det kan du gjerne si, men det er jo en fordel at dersom du er i opposisjon så er det på bakgrunn av et standpunkt du har tatt. Du trenger ikke nødvendigvis være i opposisjon bare for å være i opposisjon. Av og til må en tenke litt utover seg selv, og for byen. Men selvsagt skal en være i opposisjon på ting som strider mot egne meninger og eget partiprogram, poengterer Seland.

 

Eiendomsskatt sitter langt inne

- Er det eiendomsskatt som blir det store temaet foran valget til høsten?

- Jeg håper jo at vi med et driftsbudsjett på 2,1 milliarder og et investeringsbudsjett på 600 millioner kroner kan ha et litt annet fokus enn på den lille biten som eiendomsskatt utgjør. Det er to saker som av en eller annen grunn alltid fenger og engasjerer i Rogaland, og det er eiendomsskatt og bompenger. Verden handler om mer enn de to sakene. Kan vi ikke heller ha fokus på kommunen sine primæroppgaver? Hvordan skal vi møte forventningene innbyggerne har til kommunen? Kravene våre stiger i takt med velferden, og når den private velferden har økt så dramatisk de siste tjue årene, så stiger også foreventningene til kommunene, understreker Seland.

- Kunne ikke penger fra eiendomsskatt kommet godt med da når kravene til kommunen er så store?

- Det er jo ingen tvil om at pengene hadde kommet godt med, og det hadde ikke vært noe problem å finne gode ting å bruke dem på. Men Høyre har andre løsninger enn å innføre eiendomsskatt. Vi har en annen pakke å tilby, sier Seland, og trekker fram større grad av privatisering som et generelt prinsipp. Men, som han sier:

- Vi er løsningsorienterte, så når vi skal finne samarbeidspartnere, så har vi ingen absolutte krav. Alt er forhandlingsbart, men eiendomsskatt sitter langt inne for Høyre, og jeg synes det er synd at det får så mye spalteplass. La oss heller konsentrere oss om eldreomsorgen, og hva vi vil at skolene våre skal inneholde, oppfordrer Seland.

 

Ikke bare pizza og frisør

Høyrelederen sier videre at det er viktig at vi ser på Sandnes som del av en større region, og at vi er et knutepunkt.

- Folk fra Stavanger som skal til Sirdal må gjennom Sandnes, og folk fra Jæren som skal til Stavanger må også gjennom byen vår. Vi må få denne trafikken gjennom byen på en effektiv måte slik at det ikke er til heft for innbyggerne. Samtidig må vi lage det attraktivt for næringslivet å slå seg ned her. Vi må også avsette områder til produksjon, ikke bare handel og kontor. Vi kan ikke bare leve av å klippe hverandre og selge pizza til hverandre, spissformulerer Seland.

 

Få og gi

- Når begynte du med politikk?

- Nei, huff, hvor skal jeg begynne? Jeg hadde en kamerat som spurte om jeg ville stå på listen til Høyre. Siden den er alfabetisk så kom mitt navn langt ned på listen, så jeg tenkte det var greit, humrer Seland, og fortsetter:

- Det var vel omtrent da jeg passerte førti at jeg begynte å gjøre meg opp noen meninger om hva jeg ville gjøre når jeg ble stor. Jeg fant ut at jeg ville bidra med noe tilbake til samfunnet.

Jeg er veldig opptatt av at du ikke bare kan få. For å få må du også gi. Jeg har jo gått på skole og benyttet meg av kulturtilbudene i Sandnes. Hva kan jeg nå tilby innbyggerne i Sandnes som er like bra som det jeg selv har fått i oppveksten?, spør Seland. 

Det er bare et halvt år siden Seland ble leder i Sandnes Høyre.

- Hvordan har det vært å være lokal partileder?

- Det har vært kjekt og utrolig lærerikt. Jeg lærer noe nytt hver dag, også ting jeg ikke trodde jeg trengte å lære. Det går på organisasjonsarbeid generelt. Jeg hadde jo ikke så mye erfaring, bare ett år i styret. Det jeg synes har vært spesielt positivt er kontakten med lokallagene i nabokommunene. Det er en veldig god tone både med Stavanger og Gjesdal, med mange møter på tvers av kommunegrensene. Så har jeg også vært på mitt aller første landsmøte for Høyre. Det var en veldig positiv erfaring, sier Seland fornøyd.

 

Betalt eller dugnad?

- Har du store politiske ambisjoner? Blir det en statsråd Seland en gang i framtiden?

- Hehe, nei, det må jeg virkelig si nei til. Foreløpig så synes jeg jobben jeg har er så kjekk, og det er dette jeg har utdannet meg til. Den største utfordringen er å ivareta kundene på en så god måte at de ikke merker at jeg bruker så mye tid på politikk.

- Så du bruker mye tid på politikk? Forklar?

- Vel, jeg er veldig opptatt av å ikke skremme folk fra å gå inn i politikken, men papirmengden og antallet saker en skal forholde seg til har jo økt i takt med at byen har vokst. Nå er det gjort noen endringer ved at politikerne i Sandnes skal få satt av mer tid til å drive politikk. Til nå har det jo vært dugnadsarbeid. Og når en driver med ting som bare skal gjøres på fritiden, er det grenser for hvor mye selvpining en kan utsette seg for. Når en i tillegg får så lite ”kred”, vi får jo ofte høre hvor dårlig jobb vi gjør, da synes jeg det ville vært mye ryddigere å ha en ordning der en er politiker og får betalt for det. Da kan en jo også stille et krav i andre enden. Det er jo grenser for hvor mye du kan kreve av et dugnadsarbeid. Men det må veies. Dersom det bare er heldagspolitikere, så mister en kanskje litt av grasroten, og hvordan det er å drive forretning, spekulerer Seland.

 

Fra partnerskap til ekteskap

2009 var et godt år for Seland. Da ble ekteskapsloven endret, og Selands forhold til Arne Mydland kunne normaliseres og likestilles med alle andre ekteskap.

- Partnerskap var jo liksom litt sånn ”ekteskap light”. Dette rører ved mye av følelsene som går på egenverdi og det å bli respektert på lik linje med andre. Det var en veldig kjekk dag da vi kunne feire overgangen fra partnerskap til ekteskap. Det var da vi hadde tre etasjers kake, minnes Seland med et bredt smil.

Tilbake til optikeren Seland:

- Hva er det med øyet som er så fascinerende?

- Det er det veldig lett å svare på. Øyet representerer åtti prosent av de inntrykkene som kroppen mottar i løpet av en dag. Vi har tolv hjernenerver. De sender ut signaler og styrer hele kroppen. Åtte av disse tolv er på en eller annen måte involvert i synsfunksjonen, sier Seland engasjert. På lik linje med at han er løsningsorientert i politikken, trekker han også fram det løsningsorienterte i jobben:

- Det gir en umiddelbar glede når et synsproblem blir løst og brukeren blir tilfreds.

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...