Preben Vetrhus er bare 20 år, men han har allerede drevet egen bedrift i et år. Og på det året har Vetrhus Maskin rukket å bli en suksess.
Når du skal grave opp hagen, legge drens eller utvide gårdsrommet forventer du kanskje ikke å bli møtt av en purung gutt, men det er tilfellet med Vetrhus Maskin. Preben Vetrhus tok skrittet allerede som nittenåring. Uten å frykte for konsekvensene.
Vet hva jeg gjør
- Jeg var ikke nervøs da jeg startet. Jeg vet jo hva jeg holder på med så det var ikke skummelt. Jeg har alltid vært interessert i faget og fulgt med.
De første månedene gikk det som forventet noe trått, men etter hvert har det gått bedre og bedre. I dag har Vetrhus jobb for over en måned framover. Han er veldig fornøyd og sier at folk kan være litt skeptiske når han til stiller opp til arbeid.
- Noen er nok litt skeptiske. De synes kanskje jeg ser litt ung ut, men når jeg forklarer hva som må gjøres blir de beroliget. De ser jo at jeg kan det jeg holder på med.
Lyst å ha eget
Vetrhus visste hva han ønsket å drive med og har jobbet i bransjen i tre-fire år nå. Etter ungdomsskolen så han ikke poenget i å fortsette på skolen, for hadde alltid ønske om å drive for seg selv.
- Jeg hadde lyst å ha mitt eget. Det er noe med å kunne bestemme selv, man står friere da.
I dag går Vetrhus Maskin mer enn bare rundt. Han har nok av oppdrag og svært fornøyde kunder. De siste tre månedene har han jobbet på åtte forskjellige hus, med større og mindre prosjekter. Noe av æren for at det har gått så bra gir han til leverandørene sine.
- Jeg retter en takk til dem. De har gitt meg veldig god service, det setter jeg pris på, sier en fornøyd Vetrhus.
Veien videre er ikke fastlagt. Han har ikke helt bestemt seg for hva som er den store drømmen.
- Det er mulig jeg ansetter et par folk etter hvert, i dag leier jeg bare inn den ekstra arbeidskraften jeg trener. Men det er jo mer kontorarbeid, jeg synes jo i grunnen jeg har nok av det allerede i dag, sier Vetrhus og smiler.
Mange går med drømmen om å starte for seg selv. Men er det lurt å satse? I Rogaland kan du få hjelp og støtte på veien videre. Etablererskolen kan gi deg råd og Innovasjon Norge kan gi deg økonomisk støtte.
- Vi hjelper nye etablerere å komme i gang. Har du et prosjekt så kan du søke oss om inntil 200.000 i støtte, forteller saksbehandler i Innovasjon Norge, Ottar Killingreen.
I følge Killingreen er det mange som søker i Rogaland, derfor har de satt en del kriterier.
- Vi gir litt originale ideer. Vi søker folk som er nytenkende og ingen ideer er dårlige.
For å få støtte må søkere utarbeide en skisse og en plan, støtten som gis kan ikke overstige 50 prosent av søkers egenkapital og egeninnsats. Det er også lettere for noen å få støtte enn andre.
Jærbu foran siddis
- Er det to med samme ideen, så vil en ung få støtte framfor en gammel, en som bor på Jæren før en i Stavanger og en kvinne foran en mann.
Leder for Etablererskolen i Rogaland forteller at de har om mellom 40 og 60 deltakere på sine kurs i løpet av året. De gir bistand og veiledning til folk som ønsker å satse på egen bedrift.
- Mange har en drøm om å starte på egen hånd. De har et eget konsept som de vil sette til liv. I tillegg er det mange som ønsker å styre hverdagen selv og selv ta beslutninger. Selv om det er veldig mye jobb så oppleves det som svært givende når det er til sitt eget, forteller leder for Etablererskolen, Helga Idsøe Kloster.
Behov for flere
Hun mener det er et sterkt behov for etablerere framover.
- Samfunnet beveger seg raskt og vi har behov for et mangfold. Vi trenger nye næringer. Kanskje spesielt innen kultur og service.
Idsøe Kloster forteller at det også framover skal satses på etablerere.
- I statsbudsjettet for neste år er det satt av mer midler til satsing på kvinner og ungdom som etablerer egen bedrift.
Redaktør -