- Jeg leser flere bøker i uken. Både fordi jeg er glad i å lese og fordi det er viktig å holde seg oppdatert, forteller Orre.
I barnårene ble leselysten dyrket av bestemødre, og som nygift la hun og mannen ut på de syv hav, med slagordet bøker er snop driver Margrete Orre bokbutikken sin på Bryne.
- Bøker er input for sjelen. Jeg leser veldig mye selv. Hver uke blir det flere bøker. Det gjør jeg både fordi jeg ønsker å lese selv og fordi at jeg må holde meg oppdatert i jobben min.
Ordene kommer i en strøm fra Orre, som eier Orre Libris på Bryne. Hun forteller om barn og bøker, medienes makt og om å jobbe på båt.
- I to år var mannen min og jeg til sjøs. Jeg serverte. Vi reiste til alle verdenshjørner. Vi lå til havn i 3-4 døgn rundt omkring. Det var veldig spennende. Vi fikk et veldig annet syn på ting. Vi var i Angola før borgerkrigen, vi møtte aboriginene i Australia og møtte folk i Thailand og Brasil. Vi fikk kontakt med lokalbefolkningen rundt omkring.
Orre var rundt om i verden lenge før back packing var en del av det å være ung. Hun er full av historier om det hun opplevde.
- Jeg var bare 20 år den gangen, det er klart det gjør noe med deg. Vi ble møtt av en enorm varme, vi nordmenn er iskalde i forhold. Vi måtte dele på det lille vi hadde. Dette gjorde noe med samholdet til meg og mannen min, vi hadde jo bare hverandre, ferdig med det. Det var to veldig kjekke år.
Egne former
I dag har Orre en veldrevet bokhandel, men hun var ikke alltid helt sikker på at det skulle gå slik da hun tok over den da 80 år gamle bedriften.
- Jeg tok over i 1999, da hadde jeg jobbet i butikken i noen år, og trivdes fra første dag. Da jeg fikk tilbudet om å ta over, måtte jeg bare satse. Jeg deltok i etablererskole for kvinner, noe som ga meg styrke og mot. Da var det bare å hoppe i det. Men jeg innser mine svakheter. Økonomi er ikke min sterke side, så derfor kjøper jeg meg de tjenestene, forteller Orre.
1. oktober 1999 var den store dagen. Da hadde Orre mottakelse med 50 gjester. Blant dem var hennes søsken, som hun er svært knyttet til.
Da Orre hadde tatt over, gjorde hun en del endringer på driften, hun måtte få det inn i sine egne former. Blant annet var noe av det første hun kjøpte inn, et piano til butikken. I tillegg fikk hun inn bedehusbenker og stoler. Målet var å kunne skape en litt annen type bokforretning.
- Jeg ville lage en kulturstue. Her skulle vi kunne ha arrangementer på kveldene. Jeg har vært åpen og invitert inn lag og foreninger. Jeg har arrangert leseringer og fått folk aktive. Målet mitt er å bygge opp en kulturinstitusjon. Blant annet har vi jo for femte år på rad ”Ord i vinden” nå i år, forteller en ivrig Orre.
”Ord i vinden” er Orres hjertebarn. Hun har skapt en litteraturfestival der hun har klart å tiltrekke seg forfattere fra hele Norge til Bryne for å dele sine bøker. Blant de mange gjestene har hun blant annet hatt Tore Renberg, Unni Lindell, Vigdis Hjort, Anne B. Ragde og Kolbjørn Hauge på besøk.
- Jeg ønsker å ha gode forfattere som er gode til å formidle, men de må være aktuelle med nye bøker.
Orre blir ivrig og drar fram perm etter perm om de foregående års suksessfortellinger. Alle mailene, avisutklipp og notater, side opp og side ned. Dette er ”Ord i vindens” minnebøker.
- Det er greit å ha litt orden også. På den måten kan jeg sette meg ned og se. Ofte lurer vi jo på hvordan ting ble gjort tidligere. Det er veldig praktisk.
- Bøker er snop!
Pasjonen for å lese fikk Orre tidlig. En tidlig opplevelse var da hun fikk Onkel Toms hytte av en av sine bestemødre. Hele jula gikk med til å sitte og lese i boka. Hvorfor liker hun egentlig å lese?
- Bøker er snop! Jeg mener at litteratur er hjertets apotek. Her kan du få alt du trenger. Lyrikk, romaner, historier. Til og med bøker for folk som ikke leser. Du kan virkelig finne noe for enhver smak.
En av hennes andre viktige saker er nynorsken. Nynorsk er hovedmålet på Jæren, derfor ser Orre på det som sin oppgave å sørge for at jærbuen får mer nynorsk. Spesielt er opptatt er hun av at det skal være barne- og ungdomslitteratur på nynorsk.
- Jeg prøver å utøve et visst press på forlagene. Det er viktig at vi får bøker på nynorsk.
Kveldene til Orre er heller ikke hellige. Da holder hun foredrag. Hun prøver å bruke butikken som arena. Både mållaget og bondekvinnelaget er blant dem hun samler. For ikke lenge siden var det hele 150 kvinner samlet i regi av bondekvinnelaget. Da arrangerte hun forfatterbesøk med Linn Ullmann og Toril Brekke.
- Da hadde vi i tillegg kulturelle innslag og mat. Maten er viktig. Jeg synes det er viktig å ha med hjemmebaksten.
Orre vender stadig tilbake til denne hjemmebaksten. Hun ønsker å by på mer enn bare litteratur.
- Den gode drøsen over en kaffekopp er viktig. Jeg liker at vi tar oss litt tid. Litt hjemmebakst og fem minutter ekstra. Det koster ikke mye. Vi har alle tid til å ta oss fem minutter av og til. Jeg tror det er veldig viktig.
Mann i Nordsjøen
Ikke uventet beskriver Orre seg selv som veldig sosial. Med alle sine arrangementer er hun en svært engasjert dame. Journalisten blir nesten bekymret på hennes vegne. Får du noen gang tid til å treffe mannen din?
- Ja, mannen min jobber nå i Nordsjøen. Han er med i butikken når han er hjemme. Det kan kanskje bli litt vel mye av og til, for han pleier å si at han slapper av når han er der ute, sier Orre og ler.
Når hun skal fornye batteriene, tar Orre beina fatt og går tur:
- Jeg er veldig knyttet til landskapet her. Sjøen og uværet er helt fantastisk. Jeg er glad i å føle naturen. Jeg går mye tur på Kleppevarden, Jærens tak. Det er en fin måte å hente seg inn igjen.
Hun kan kanskje trenge det, med alle sine jern i ilden.
Redaktør -