Opptatt av helse og miljø

01.02.2007
Opptatt av helse og miljø
Fjøset til bonde Torger Nærland er spesialbygget for økologisk drift.

Torger Nærland er en bonde av den nye garde. Han driver økologisk landbruk og er fylkets største leverandør av økologisk melk og kjøtt.

Økologisk landbruk er kort og godt at han produserer matvarer på naturens egne premisser i så stor grad som mulig. Dette betyr blant annet at han ikke benytter kjemiske og syntetiske sprøytemidler eller kunstgjødsel, og en finner derfor ikke slike rester i produktene. Torger Nærland ønsker å ta vare på miljøet og det biologiske mangfoldet.

- Den viktigste årsaken til at jeg valgte å gå over fra konvensjonell drift var de helsemessige gevinstene. Jeg ønsket å produsere sunnere mat uten sprøyterester og medisinrester, og spare miljøet, sier Nærland.

Han startet som konvensjonell bonde i 1999, og gikk over til økologisk drift i 2002. Det har han ikke angret på.

Overgangen har krevd at han gjorde en del endringer på gården.

- Vi har nå et løsdriftfjøs, der dyrene går løse i stedet for å stå på bås. Kyrne går selv inn i melkekarusellen en gang om dagen. Det vanlige er at kyrne melkes to ganger om dagen, med melkerobot opp mot tre ganger. Ytelsen ved økologisk drift er lavere. Vi ønsker ikke å presse dyrene, forteller han.

Derfor får dyrene mindre kraftfor, da kraftfor blir sett på som noe som er med på å presse opp dyrenes ytelse.

 

Energisparende

Økologisk drift skiller seg ut fra konvensjoenll drift ved å være mye mindre energikrevende.

- Produksjonen av kunstgjødsel står for seksti prosent av det totale energiforbruket i landbruket, så sånn sett sparer vi mye energi ved å bruke husdyrgjødsel på markene, sier bonden.

Hvis dyrene til Nærland blir syke får de medisinbehandling for å bli frisk, men tilbakeholdstiden er dobbelt så lang som ved vanlig drift. Det vil si at dersom en syk ku får penicillin, går det dobbelt så lang tid før det leveres melk fra den kua. Dette for å være sikker på at det ikke er rester av medisin i melken.

Gården på Øgård leverer melk til Tine og kjøtt til Gilde. I tillegg selger bonden økologisk biffdeig direkte til forbrukerne.

 

Dyrere

Økologisk drift er dyrere enn vanlig drift. Avlingene blir mindre, etter som en ikke brukerkunstgjødsel. Derfor må en ha flere antall dekar for å veie opp.

- Det økologiske kraftforet er femti prosent dyrere, så det merkes veldig godt, sier bonden.

Forbrukeren merker at de økologiske varene i butikkene ofte er dyrere enn vanlige varer.

En ting som gjør varene dyrere er at mengden er mindre, så det blir mye spesialhåndtering, pluss at det ofte kreves egne maskiner til prosessen.

- Men, den prisen vi får står ikke i stil til differansen i butikken, sier Nærland, som tror økologisk mat vil bli billigere etterhvert som forbruket stiger.

- Tidligere var det kun en liten kjerne som spurte etter økologiske matvarer, men nå er det flere, selv om det er langt igjen til vi har danske forhold, sier han.

I Klepp kommune er det tre- fire bønder som driver økologisk melkeproduksjon.

På spørsmål om hvordan bønder som driver konvensjonell drift møter de som driver økologisk drift, sier Nærland at han møter av og til en litt avventende holdning.

- Det er ennå litt skepsis, men det har kommet seg. De som var før oss hadde det adskillig tøffere, sier Torger Nærland.

 

Av Hanne Buljo

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Torger Nærland, økologisk landbruk,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...