På vei hjem fra skolen blir Anna overrasket av et fremmed vesen som ønsker kontakt. Skikkelsen Anna møter kommer fra en annen planet hvor vulkansk aktivitet er i ferd med å gjøre liv umulig. Kan de overleve ved å flytte til jorden?
Anna sto overfor et vanskelig valg: sannhet eller løgn. Med sannhet ville hun garantert fortsette livet i blinde, og med løgn var det et håp om å kunne se. Ønsket om å få synet tilbake var en enorm tiltrekningskraft. Hun bestemte seg for å vente med å fortelle sannheten. Sannheten … Var det ikke nettopp sannheten han var ute etter?
Slik fanger Øivind Løtveit leserens interesse på baksiden av boka Av barn og fulle folk hører man sannheten – men hvordan fikk han idéen?
–En tanke som har slått meg er hvordan våre handlinger tar seg ut dersom de skal forklares for noen vi ikke er vant til å kommunisere med, forteller Løtveit.
– I Norge er det helt legitimt å mene at vi må ha økonomisk vekst for å sikre velferdsutvikling. Å fortelle et menneske som sulter at vi som har mest må bli rikere, fortoner seg ikke like bra. Og hva ville du svart hvis det skulle dukke opp en marsboer som lurer på hvorfor vi brenner så mye olje når vi samtidig mener at det ødelegger klimaet? På et skrivekurs, Eratu, lagde jeg en tekst om dette temaet. Den ble kimen til boka.
– Den store drivkraften ble muligheten som åpnet seg da vi bestemte oss for å dra til Zanzibar et år. Vi, min kone, datter og jeg, ønsket et annerledes år. Etter å ha undersøkt mulighetene fant vi ut at de kunne studere og gå på skole, jeg skrive. Huset i Asker kunne vi leie ut og inntektene var nok til både hus og mye annet på Zanzibar. Så pakket vi sekken med et bokplot, laptop og bøker og dro.
– Det er et budskap i boka, det dreier seg om hva vi vet og hva vi burde gjøre, men stadig ender vi opp med å gjøre noe annet. Jeg tenker at vi kan ha godt av å bli bevisste på dette og åpne for muligheter til å tenke en runde til og kanskje endre våre handlinger til en viss grad, sier Løtveit og fortsetter ivrig:
– I mange sammenhenger kan våre handlinger synes irrasjonelle og paradoksale. Med dette som overordnet tema har jeg brukt klimasaken som innfallsvinkel. Hvorfor brenner vi så mye olje når vi vet at det ødelegger klimaet?
– Jeg prøver å gjøre dette ved å trekke perspektivet langt ut og se våre handlinger fra en noe skrå og lett humoristisk vinkel.
– Jeg tenkte i starten på min 13 år gamle datter når jeg skrev, og så for meg henne som leser. Men jeg tror ikke dette er en ren ungdomsbok – den har nok en litt videre målgruppe.
Når jeg vil vite mer om selve skriveprosjektet, tenker Løtveit tilbake og forteller:
– Som nevnt ble hoveddelen av boka skrevet på Zanzibar. De første ukene lette vi etter et hus. Kona ville hjem etter et døgn da det var masse mygg der som sikkert var fulle av malaria. Men alt ordnet seg, og vel installert i et hus i Mazizini satte jeg av fast tid hver dag til skriving. Av og til gikk det greit, andre dager gikk helt i stå. Og når folk kom på besøk ble de tvangskonsulenter. De bodde i huset vi leide, og når jeg ydmykt og høflig spurte om de kunne tenke seg å lese noen sider kunne de ikke lett si nei. Jeg fikk gode råd og ideer. Vi ble på Zanzibar i ti måneder og dro hjem med mange opplevelser og et manus i sekken.
– Også da jeg kom hjem og skulle bearbeide manuset fikk jeg hjelp av venner. Litt profesjonell hjelp har jeg også benyttet, Jørgen Moltubak på litteraturskolen Eratu har gitt gode råd underveis.
– Boka handler om den blinde jenta Anna og alkoholikeren Børre som møter en person fra en annen planet, fortsetter Løtveit. – Planeten er i ferd med å bli ulevelig som følge av vulkanutbrudd. De må flytte for å overleve og vil sjekke ut om jorda er egnet. NXN blir sent. Han er på søken etter sannhet, og sannhet får man av barn og fulle folk…
– NXN inngår avtaler med den blinde jenta og alkoholikeren. For å finne ut sannheten om jordas tilstand tilbyr han Børre konjakk. Anna skal få synet igjen i bytte mot sannhet. Mens Anna skal finne svar vinkler hun seg inn i løgn. NXN sender rapporter hjem, med Børres og Annas sannheter. Børre bryter etter hvert avtalen og må bøte med livet. NXN får en ordre om at han må ha med Annas hjerne tilbake. Den rasjonelle NXN misliker ordren, men må utføre den. Hans Egil, som er forelsket i Anna og bor hos sin sære onkel Kåre, blir viklet inn i historien. Det ender opp med et møte i Trillemarka. NXN forbereder hjemreisen og må ta ut hjernen han trenger. Anna, Kåre og Hans Egil møter alle NXN. Kåre og NXN finner tonen i den noe morbide situasjonen og har en samtale om sannhet og klima.
– Nå er jeg spent på reaksjoner på bokutgivelsen og håper at det kan være en tekst og et budskap som slår an. Jeg håper også at boka har en original vri som noen vil like, sier Løtveit.
Svein Kåre Gunnarson