Lyriker Målfrid J. Frahm Jensen har kjempet for bedre psykisk helse i 25 år. Nå er hun hedret med Tabu-prisen for innsatsen.
Det har tidvis blåst storm omkring den frittalende dikteren fra Sandnes. Hun har høstet kritikk fra fagpersoner, men samtidig fått rosende omtale og lovord fra pasienter og brukere innen psykiatrien. Likevel har hun stått oppreist og arbeidet ufortrødent og tålmodig med ett mål for øye: Bedre behandling av pasientene.
Tabu-prisen er en viktig anerkjennelse av arbeidet hun har nedlagt i løpet av et kvart århundre.
– Jeg har talt pasientenes sak i lang tid, både som brukerrepresentant, og som ansatt, men også som pasient og pårørende. Brukere og pårørende har stått hjertet mitt nærmest i tillitsmannsarbeidet og som ansatt, forteller Målfrid J. Frahm Jensen.
Tabu-prisen deles ut av Rådet for psykisk helse. Målfrid J. Frahm Jensen fikk denne uken prisen for å ha vært en «uredd stemme for brukerne av psykiske helsetjenester».
– Jeg har vært åpen om depresjon, selvmordsproblematikk, spiseforstyrrelser, angst og bruk av tvang i psykiatrien. Jeg har også kjempet mye for personvernet, forklarer Frahm Jensen.
Men det aller mest betydningsfulle hun gjør, er det selvmordsforebyggende arbeidet, hvor en stor del av innsatsen er rettet mot undervisning om selvmordsforebygging, og også skriving av kronikker og leserinnlegg for å skape åpenhet omkring emnet.
– Jeg er involvert i forskningsprosjekter og andre sammenhenger, blant annet undervisning på universitetet, sykehuset og blant folk flest. Der bruker jeg av mine erfaringer som en del av undervisningen. Jeg tror åpenhet om selvmordsproblematikk kan redde liv. Det å våge å fortelle om de tankene en baler med, kan ta brodden av det en bærer på.
Frahm Jensen har skrevet dikt fra hun var 14 år.
– Noe trykket og måtte ut. I starten skrev jeg på lapper. Det ble en måte å gi uttrykk for tanker og følelser, gode som vonde. Så har jeg bare fortsatt med det, sier prisvinneren, som har gitt ut seks diktsamlinger og vært medforfatter i fire fagbøker innen psykisk helse.
Hennes første diktsamling kom i 2001 og fikk tittelen «Spor i menneskeland». Boken ble trykket i 1000 eksemplarer og har vært utsolgt i flere år.
– Diktene mine har bidratt til åpenhet og de har bidratt til forståelse. Diktene spenner jo vidt i tema innen psykiatrien. Livet er ikke bare vondt, men det er heller ikke svart/hvitt. Det er en haug med fargenyanser, sier lyrikeren, som fulgte opp med «Livets bølger» i 2003. Siden har det blitt fire bøker til, den siste en humoristisk samling av hippie-dikt.
At diktene betyr noe for mange, er det ingen tvil om. Folk snakker med Målfrid etter diktopplesninger og forteller at diktene har forandret livet deres. Ei jente på en barnevernsinstitusjon satt med Målfrid sine diktbøker på rommet sitt og fylte bøkene med understrekinger og «post it»-lapper.
– En gang holdt jeg foredrag i Danmark og leste dikt i den forbindelse. Disse diktene ga inspirasjon til teateroppsetningen «Når det skærer i hjertet», som turnerte over hele Danmark i fjor, og som spilles fortsatt, smiler Frahm Jensen. Vi arbeider for å få oppsetningen til Norge.
Med Tabu-prisen i hånd vil hun fortsette både skrivingen og arbeidet innen psykiatrien.
– Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen. Kan jeg hjelpe noen, så gjør jeg det, forsikrer Målfrid J. Frahm Jensen.
Svein Kåre Gunnarson