Problemløseren

01.05.2007
Problemløseren
Oddvar Bø

Han er problemløser på jobb, og dyrker korsang og flyving på fritiden. Oddvar Bø er ikke noe A4-menneske, der han finner opp det ene maskineriet etter det andre. Grisesædtapping på plasttuber og utstansing av musegitter er bare noe av det problemløseren har befattet seg med siden han etablerte egen bedrift i 1989.

- Vil du komme fra morgenen av? Hmmm. Det passer litt dårlig. Jeg pleier å sove frampå…

Oddvar Bø er B-menneske, noe han ikke legger skjul på når journalisten fra Jærbuen ringer for å få en avtale. Men når han først er ute av senga, er problemløseren fra Bryne den reneste energibunten. Det går i elektrotråder, pakkemaskiner, vippefester og sædemballering – alt i et tempo som kan imponere de fleste. Og det hele skjer fra hjemmekontoret i Meierigata på Bryne.

- Jeg har det helt perfekt som min egen arbeidsgiver, konstaterer Bø. Han kan bestemme arbeidstiden selv, og har ingen som sjefer over seg. Men han strekker seg langt for å tilfredsstille kundene.

- Hos meg får du ingen halvprøvde løsninger. Når jeg leverer, fungerer alt som det skal, forsikrer Bø.

 

60-åringen er fra Nærbø, nærmere bestemt garden Skatteberget på Bø, der han vokste opp sammen med fire søsken. De var fire gutter og ei jente i søskenflokken. Egentlig ville unge Oddvar bli flyver, men moren fikk ham på bedre tanker.

- Hun syntes det hørtes farlig ut med fly. Så da ble det teknisk skole i Stavanger i stedet, smiler oppfinneren.

I 16 år jobbet han med både elektro og automasjon på Nærbø meieri, før han bestemte seg for å skifte beite. Det ble jobb i det som den gang het Stueland Trevarefabrikk AS på Varhaug. Men så begynte nedgangstidene, og som den siste nytilsatte, ble Oddvar Bø den første som måtte gå da bedriften skar ned på arbeidsstokken på grunn av laber ordretilgang.

- Det var en tøff opplevelse, kommenterer Bø.

 

Allerede mens han jobbet på meieriet, hadde Bø syslet med tanken om å starte for seg selv. Etter å ha søkt på flere jobber, både med og uten hell, bestemte han seg. Selskapet Høgteknokon AS ble etablert i 1989. Det skulle vise seg å bli en knalltøff erfaring.

- Det var veldig tungt. Jeg presenterte meg for mange bedrifter. Laget forslag og priser. Men når det kom til stykket, ble det få salg. Jeg drev selskapet i 4-5 år, men måtte til slutt gå til skifteretten, sier gründeren, som ikke legger skjul på at det var en tung bør å bære. Som arbeidsledig bedriftsleder, fikk Bø tilbud om jobb hos Jæren Landbrukssenter, hvor han skulle kombinere en lederstilling med produktutvikling. Ordrene uteble, blant annet fordi investeringslysten blant jærbøndene sank til et minimum i forbindelse med EU-avstemningen i 1994. Bø valgte å slutte hos Jæren Landbrukssenter.

 

Dette ble kimen til selskapet Spesikon, som Bø driver i dag. Firmaattesten fra foretaksregisteret i Brønnøysund viser etableringsdatoen: 29. august 1994. Og fra den dato har det bare gått oppover for problemløseren. Arbeidsbeskrivelsen er enkel:

- Jeg konstruerer og bygger ting som ikke er å få kjøpt på markedet, sier Bø, og nevner blant annet en maskin som stanser og pakker musegitter hos Brødrene Lie på Klepp. Den består av etablerte maskiner, som Bø har laget ekstra moduler til. På den måten øker produksjonskapasiteten. Og dermed også inntjeningen.

 

Det er på ingen måte risikofritt å drive for seg selv. Oddvar Bø gir fast pris og fast leveringstid på sine produkter. Og det bør holde. Hvis ikke svir det på pungen.

- Jeg må være svært nøye med å kartlegge oppdraget før jeg gir pris. Hvis noe ikke fungerer, risikerer jeg at tusenlappene fyker, forklarer oppfinneren – som for øvrig ikke liker å kalle seg oppfinner.

Selv gjør han det meste av jobben på tegnebrettet. Han tenker og tegner – og tegner og tenker. Så får ulike lokale bedrifter jobben med å frese og dreie og bore og stanse, før Oddvar Bø samler alle småkomponentene av både prefabrikerte og spesiallagde komponenter, og setter det hele sammen til de utroligste maskiner.

 

Den kanskje mest utrolige, er en helautomatisk maskin for dosering av svinesæd. Den ble bestilt fra Norsvin på Hamar, og de brukte maskinen i 8-10 år før de skiftet utstyr.

- Utfordringen var å dosere sæden i tuber, klar for insiminering. Sæd fra én gris måtte ikke blandes med sæd fra en annen gris, forklarer problemløseren, og krydrer det hele med interessante fakta:

- Ei råne gir fra seg en halv liter sæd, det er helt utrolige mengder. Sæden blandes med sukkeroppløsning, og kan på den måten oppbevares noen dager. Til slutt bygde jeg en maskin styrt av en PC. Maskinen ble senere modifisert til å produsere i bulk, flirer Bø.

 

Dette var på 90-tallet. I nyere tid har problemløseren blant annet laget vippefester for fresemaskiner til bruk på vindusfabrikken Uldal på Varhaug. Han har også hatt en utfordrende oppgave hos Sauda-firmaet Si-glass, som gikk ut på å komponere en maskin som kunne legge varmetråder inn i vinduer til bruk på båter.

- Dette var et formidabelt prosjekt. I starten var jeg ganske skeptisk. Jeg la fram en enkel prototype, syntes selv at denne ikke fungerte noe særlig bra, og regnet derfor med at oppdragsgiver ville trekke seg fra prosjektet. Men de tente på ideen, og vips var vi i gang, forteller Bø.

Han støtte på mange fallgruber underveis, og vær nær ved å gi opp.

- Disse varmetrådene er bare halvparten så tykke som et hårstrå. Jeg kunne jo knapt se dem, humrer Bø. Oppfinneren ga ikke opp. Og Si-glass er i dag fornøyde eiere av en maskin som produserer varmetråder i båtglass.

 

Jobben er en hobby for oppfinneren i Bryne. Men han har også andre hobbyer, blant annet korsang. Det er gjennom Blandakoret Vivace (som betyr ”lett og livlig” på notearket), han har truffet samboeren sin. Bø spiller piano til privatbruk. Han spiller uten noter, for notene er bare egnet til å forvirre.

- Skulle jeg brukt noter, ville det tatt ei uke å komme gjennom hver sang, humrer Bø, som også er en ivrig privatflyger. Han har blant annet sust rundt på rogalandshimmelen i en Saab Safir 91B som eies av Sola Flystasjons Flyklubb.

- Flysertifikatet tok jeg i 1988. Jeg sluttet å røyke, og måtte finne noe annet å bruke pengene på, spøker flyentusiasten, som selvsagt var å finne på Sola Airshow i begynnelsen av juni. Der hadde han med seg barnebarna. Oppfinneren har to sønner og tre barnebarn, og storkoser seg som bestefar.

 

Av Tom Gaudland (tekst og foto)

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Oddvar Bø,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...