Militærhistorisk forening Rogaland
Militærhistorisk forening Rogaland, som står bak bokserien «Glimt fra Okkupasjonen», kommer nå ut med «Okkupert by». Dette er altså bind 4, men kan fortsatt leses som en uavhengig bok. Jeg får en av forfatterne, Atle Skarsten, til å fortelle oss mer.
Hva kommer dere med denne gang?
Etter tre relativt omfattende bøker som har krevd mye kildegransking, kommer vi nå med en bok som inneholder mye mindre tekst, men til gjengjeld mye mer bilder. Dette blir på en måte et biprodukt av de tre foregående bøkene, da vi har sittet igjen med ganske mye materiale vi ikke har fått brukt.
Dette er rett og slett en bildebok, hvor vi ser Stavanger under okkupasjonen, slik byen og de nærmeste områdene ble sett gjennom tyskernes fotoapparater. For å få historien komplett har vi også brukt en del bilder fra britisk og norsk etterretning.
Hva slags bok er dette?
Det er en byvandring gjennom Stavanger under okkupasjonen. På stoppestedene blir leseren orientert om bydelenes spesielle roller under krigen. Både det tyske og norske dagliglivet skildres med bilder og tekst etter som man går rundt i byen.
Boka prøver å skildre Stavanger og Rogalands atmosfære under krigen, for å gi et bakteppe til de tre tidligere bøkene i serien.
Det er utgitt flere bildebøker fra Stavanger, har ikke folk sett disse bildene før?
Nei, ikke disse. De aller fleste bildene kommer direkte fra privatpersoner i Tyskland og kun et fåtall er tidligere publisert. Vi presenterer også en del fargefoto denne gang, som er absolutt unike. Fargefoto fra 1940 har knapt vært vist i noen tidligere bøker om Stavanger, så dette er spesielt.
Hvordan presenteres bildene?
Boken er inndelt i 25 kapitler, hvor hvert kapittel representerer en bydel, eller et spesifikt tema. Eksempelvis har Våland, Eiganes, Østre bydel og Madla egne kapitler, mens skolene og militærleirene som lå i disse bydelene også har egne kapitler. Utover de geografisk avgrensede områdene, har også etterretning, motstandsbevegelsen og frigjøringen fått egne kapitler, da det gir et mer helhetlig bilde av okkupasjonen.
Forteller dere ikke en historie denne gang?
Hvert kapittel har en innleding som forteller de viktigste detaljene til stedet, dets historie, samt hva som skjedde der under krigen. Selv om vi har begrenset oss kraftig i forhold til tidligere bøker, er det proppet med små detaljer som nok er ukjente for de fleste.
Hvem passer denne boken for?
Boken passer kort fortalt til alle som er interessert i gamle foto fra Stavanger og omegn. Selv om boken tar utgangspunkt i okkupasjonen presenterer vi ekstremt mye lokalhistorie både i tekst og bilder. Folk vil kjenne seg igjen i de aller fleste bildene, men det er også både hus, gater og kaier som ikke finnes lenger som er avbildet her.
Likevel vil også de som interesserer seg for krigshistorien finne nytt stoff og mange spennende og unike bilder.
Når kan leserne endelig få se alle disse unike bildene og få anledning til å lære mer om byen sin?
Boken er sendt til trykking, og vi satser på å ha en høytidelig lansering i midten av oktober.
Dere er produktive. Har dere planer for en femte bok i serien Glimt fra okkupasjonen?
Ja, vi er allerede i gang med bind 5, "Alarmstart", som blant annet vil ta for seg luftkamper og andre hendelser i luften over Rogaland under okkupasjonen. Planen er at den skal lanseres høsten 2018.
Svein Kåre Gunnarson