Sjur O. Anda
Bildetekst: Elin Hetland Mong finner roen på Brusand.
Elin Hetland Mong går på Norges største politiske broilerskole, sitter i bystyret i Hå, og er opptatt av at folk skal gjøres i stand til å klare seg selv. Snart går hun i kloster for å fullføre sin utdannelse.
– Det er mange likheter mellom ergoterapi og Høyres politikk. Det handler om å gjøre folk i stand til å ta hånd om seg selv. Gjøre dem så selvstendige som mulig. Det blir lett mye omsorg og lite selvstendiggjøring, både i politikken og i helse- og sosialarbeidet, sier Elin Hetland Mong. Håret flyr litt villstyrig i vinden. Hun legger det bak øret. Vi treffes på Brusand. Setter oss i en sanddyne, solen har gjort underlaget godt og varmt. Stranden her lengst sør på Jæren er hennes absolutte favorittsted, og sammen med familien er hun her flere ganger i uken om sommeren.
Visjoner
– Det virker som de fleste offentlige organisasjoner har nok med den daglige driften. Glemmer å tenke langsiktig. Det er viktig å tørre å satse. Det koster nå, men vil spare penger på sikt. Mange land har gode resultater fra dette. Vi må snu litt på omsorgstanken. Kreve mer aktivitet for å gjøre folk mer selvstendige, sier Hetland Mong. Hun er overbevis om at arbeidet med å samle arbeid, sosialhjelp og trygd i et departement er riktig. Det vil gjøre koordineringen av tjenestene lettere.
– Jeg synes vel at det bør stilles større krav til mottakerne av enkelte bidrag, utdyper Hetland Mong. Hun har vært med i Høyre helt siden hun som ungdom engasjerte seg i Unge Høyre. I fjor begynte hun på en Master i endringsledelse ved Høyskolen i Stavanger, og har studiepermisjon fra sin stilling som lærer ved Rogaland Høyskole. Gjennom studiene hadde hun en lærerik hospiteringsperiode i miljøverndepartementet.
– Det var akkurat da de byttet minister. Det var imponerende å se hvor profesjonelt embetsverket forholdt seg til å få en ny sjef. Utrolig lydhørt, sier Hetland Mong, som selv godt kan tenke seg en karriere i rikspolitikken.
– Alle politisk aktive har vel ambisjoner om å komme inn i rikspolitikken, smiler hun lurt.
Høyre har plukket henne ut som en lovende og fremadstormende politiker, og i konkurranse med mange andre dyktige damer fikk hun bli med på ”Berte-skolen”. Dette er en politisk broilerskole som partiet arrangerer for jenter de synes det er særlig grunn å satse på. Skolen avsluttes til jul, og hun blir da diplomert ”berte”. Hensikten er å få flere kvinner i ledene posisjoner.
– Jeg har lært mye, og fått et flott nettverk og mange nye venner. Det har vært et veldig bra initiativ, selv om det er krevende, sier Hetland Mong som tror det er mange grunner til at så få kvinner kommer langt i politikken.
– Menn har ofte profilerte ”sivile” stillinger. De gjør mye. Kvinner må bli mer synliggjorte. Folk krysser på dem de har hørt om, og som har vist handlekraft.
Universell utforming
Hetland Mong er stolt over at Hå kommune har fått universell utforming som prinsipp ved samfunnsplanlegging.
– Jeg synes det er viktig med helhetstanken i alt politisk arbeid Dette vil gjøre planleggingsarbeidet mindre tilfeldig, og bidra til langsiktig tenkning, sier Hetland Mong, som ser mang ting hun gjerne skulle hatt annerledes.
– Jeg kan ikke se hvorfor ikke for eksempel et idrettslag skal kunne drive SFO, også burde vi få mer selvstyrte skoler. Alt bør ikke bestemmes sentralt. Ellers anser jeg at helse og sosialpolitikken er for passiv. Tilbudet i for eksempel dagpsykiatrien er alt for dårlig. Det er nesten ingen aktivitetstilbud, og pasientene får ikke noe innhold i hverdagen. Dette får store, negative ringvirkninger for den enkelte, sier en engasjert Hetland Mong.
Trangt
– Jeg må vel innrømme at jeg har en del urbane lengsler. Er mye i Oslo, og får det jeg trenger der, sier Hetland Mong. Utdannelsen i ergoterapi samt litt pedagogikk tok hun i Trondheim, og det var ingen selvfølge at hun kom tilbake til Jæren etter studiene. Å få ungdommen til å etablere seg på landsbygden er en stor utfordring.
– Vi må holde på folk, og da må det legges til rette for nyetablerere. Slik det er nå legges det ut for få tomter. Istedenfor å opparbeide et skikkelig sentrum i kommunen får vi små enheter. Dette gjør det vanskelig å få til gode kulturelle og handelsmessige tilbud i kommunen. Sentrum vil levendegjør bygden. Folk har fått vaner som de ikke vil kvitte seg med. Tradisjonelt har bygdelivet kanskje vært litt snevert og lite utviklende, og her på Jæren har vel arbeid på mange måter satts foran studier. Det er ikke så stor plass for et mangfold, hvor folk får leve som de vil, sier Hetland Mong, som tror at utviklingen av et Universitet i Stavanger kan bidra til at flere blir værende. Selv opplever hun stor frihet i sitt liv, og setter stor pris på den gode plassen, og de fine rekreasjonsområdene i kommunen.
Nonne?
Hetland Mong trives godt med å reise. Særlig har hun og familien festet seg ved Italia. Planen er å bo i et italiensk kloster når hun skal skrive ferdig sin masteroppgave i endringsledelse. Hun vil se på hvordan statlige vedtak blir satt ut i livet, og prosessen rundt dette.
– Utlandet er spennende. Jeg håper at noen av mine unger velger noen år utenlands, sier trebarnsmoren. Selv ser hun lyst på fremtiden.
– Om fem år? Hmm, håper jeg fremdels driver med politikk, gjerne utenlands, men noe inspirerende er det sikkert. Gjerne med politikk for funksjonshemmede, som jeg brenner særlig for.
Fakta:
Navn: Elin Hetland Mong
Alder: 38 år
Sivilstatus: Gift, tre barn.
Yrke: Lærer på Jæren Høyskole, student og bystyremedlem for Høyre i Hå.
Av Sjur O. Anda
Redaktør -