- Godt å være brynebu i Sandnes

01.03.2008
- Godt å være brynebu i Sandnes
Ole Jørgen Alstadsæter

- Bryne æ best og Sandnes æ ok, synes Ole Jørgen Alstadsæter. Men han stopper ikke der, for egentlig er han patriot for hele Jæren – eller Stavanger-regionen - den nye pressetalsmannen for Sandnes kommune.

Offisielt har Alstadsæter (48) tittel som  kommunikasjonsrådgiver. Han er helt fersk i jobben og er et levende bevis på at sandnespolitikerne ønsker å  øke sin satsing på intern og ekstern informasjon. Inntil ganske nylig hadde kommunen én person som tok seg av slike oppgaver. I dag er de tre på avdelingen. Oppgaven går først og fremst ut på å sørge for kommunikasjon mellom kommunen og dens 4.000 ansatte pluss de 62.000 innbyggerne i byen. I tillegg kommer en mengde informasjon om Sandnes som går ut av kommunen.

Ole Jørgen har bodd på Bryne i hele sitt liv, men har yrkesmessig lang fartstid i Sandnes. Og han synes han har fått en riktig spennende jobb, rene drømmejobben, på rådhuset i den jærske midtbyen. I alle fall har han en bakgrunn som burde gjøre ham skikket til oppgaven som pressetalsmann. Han er utdannet økonom og har flere år bak seg som bankmann. De siste årene har han arbeidet som journalist i Jærbladet, redaktør i Sandnesposten og som utgiver og redaktør av sitt eget næringslivsmagasin med Bryne som arbeidsted.

- Hva går den nye jobben konkret ut på?

- Den går mye ut på å være bindeledd mellom kommunen og pressen. Sørge for at kommunens visjoner når ut til ansatte, innbyggere og andre utenfor Sandnes. Faglig ser jeg dette som en kjempespennende jobb. Jeg har allerede truffet mange jeg kjenner fra min tid i Sandnesposten. Kjenner igjen den gode atmosfæren og de trivelige folkene.

 

Bukk og havresekk?

- Men blir ikke dette en slags bukken-og-havresekken-situasjon? Den uavhengige journalisten som blir talsmann for næringslivet eller andre særinteresser – her for lokalpolitikerne. Vil du ikke være i lomma på rådmannen?

- Det tror jeg må være en gammeldags oppfatning. Det er veldig tydelig hvilken rolle jeg har. Alle vil vite at jeg representerer Sandnes kommune. Min rolle blir å legge til rette for pressefolk, videreformidle faktaopplysninger for journalister. Som tidligere presseman ser jeg hva slags informasjon og opplysninger de har behov for, og vet mye om på hvilken måte tingene skal formidles. Jeg kjenner situasjonen og oppgavene deres der de møter opp med blokk og blyant og pålagte oppgaver som av og til kan være vanskelige å løse. Jeg håper – og tror, med den bakgrunn jeg har – at jeg kan gjøre en god jobb for både Sandnes kommune og for mediene.

 

- For en tid tilbake siden stilte Aftenbladet spørsmålstegn ved dobbeltrollen til din tidligere  styreformann i Sandnesposten, Ivar Rusdal. Han er er blitt styreformann i Lyse samtidig som han eier og leder en rekke lokalaviser. Din kommentar?

Ole Jørgen Alstadsæter svarer diplomatisk:

- I den verden vi lever i, skiller jeg klart mellom formell og uformell tilknytning. Den formelle tilknytning er den minst problematiske, for den er synlig. De uformelle relasjoner vil vi aldri få full oversikt over. Det gjelder på det politiske plan så vel som på det økonomiske området.

 

Grundermiljø

De siste to og et halvt årene har Ole Jørgen drevet et medieselskap på Bryne og blant annet vært redaktør for magasinet ”Næring på Jæren”. Han er fascinert av alt det pågangsmotet han ser lokalt, og er svært begeistet for jærbuens evne til å skape og til å bygge opp. Derfor ser han også mange likheter mellom Bryne, Sandnes og Jæren for øvrig. Gode holdninger og ressurser som går på tvers av kommunegrensene.

- Godt å være brynebu og jobbe i Sandnes – men samtidig se hele Jæren som ditt ”patrioti”?

- Ja. Jeg ser mye likt. En ekte optimisme og vilje til å bygge, som i grunnen preger hele Jæren. Kommunene her har i dag et felles bakteppe ved at Stavanger vokser ut av sine grenser. Både Time, Klepp og Sandnes – Gjesdal og Hå også, for den saks skyld – får voksende roller som vertskap for familier som flytter ut fra Stavanger. Folk har kanskje jobb i Stavanger eller i andre kommuner som de ikke bor i. Dermed kan de komme til å krysse flere kommunegrenser mellom jobb og hjem. For meg er jærregionen - eller Stavanger-regionen – et område som vokser mer og mer sammen og som er i ferd med å bli en av de største og mest interessante byregionene i landet. Og mye av utviklingen vil foregår i Sandnes, som har godt med utbyggingsarealer til både bolig og næring. Og selv om ”Bryne æ best”, så er byen altså en del av Stavanger-regionen.

 

Bryne æ best

Ole Jørgen Alstadsæter bor og har alltid bodd på Bryne. Han har i alle år hatt fotball på maten og er  brynepatriot på sin hals. I hele 14-15 år har han vært trener og oppmann for de yngre årsklasser, og fremdeles tar han på seg oppgaven som speaker under hjemmekampene på Bryne stadion.

- Og hvis du sammenlikner Bryne med Sandnes?

- Mye er likt i forhold til ekte optimisme og evne til å bygge, stikkord: vekst, optimisme og skapervilje, men også patriotisme. Jeg synes jeg kjenner folkene begge steder. Og det var godt å komme tilbake til jobb i Sandnes. Jeg har møtt mange kjente fra mine fem år i Sandnesposten, og tonen blant folk er god, slik jeg husker den. Slikt sett er det godt å være brynemann i Sandnes.

 

Av Hans Chr. Rygh

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Ole Jørgen Alstadsæter,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...