Alv A Dahl
Vonde følelser
Følelser er mangt og mye – og i sin nye bok «Vonde følelser» kaster psykiater Alv A. Dahl lys over noen av dem. Det er et fortjenstfullt stykke arbeid. Å snakke om vonde følelser er vanskelig for de fleste, men sannheten er at jo mer vi snakker, jo enklere kan det se ut som om vi blir kvitt dem. Å leve med vonde følelser er slitsomt og utmattende i lengden. Ideelt sett bør de opp, frem og bort.
Men livet er ikke enkelt, og det finnes ingen quick-fix for å bli kvitt det som plager. Veien kan ofte være lang og tung, og det koster anstrengelser, krefter, motivasjon og vilje. Medikamenter løser symptomene, men aldri følelsen. Og det gjør hele forskjellen.
La meg likevel begynne et litt annet sted når jeg skal omtale denne nye, praktfulle boken som alle bør lese. Alv A. Dahl har viet to korte sider til noe så spennende som dyr og følelser. Her raljerer han litt innledningsvis, men han forsøker å løfte fram problemstillingen om dyr har følelser. Det er uhyre interessant for en som er glad i dyr og som reiste med cirkus i sin ungdom for å lære om livet. Der var det både hester og elefanter, men hadde de følelser? Og er de vonde eller gode, eller begge deler?
La oss se et øyeblikk på hva Dahl skriver om dyr. Det er ingen tvil om at dyr har en form for følelser og reagerer på ulike ting. Man skal ikke ha hatt en hund eller katt så lenge i huset før man merker at dyret er i både dårlig og godt humør, og at både hunder og katter – og sikkert mange andre dyr, blant dem hester og elefanter, viser både sorg og glede. Vi skal likevel være meget forsiktige med å tillegge dyr menneskelige egenskaper, for – skriver Dahl – «det finnes ingen dyremodell for sentrale menneskelige følelser som skam eller skyld. Dyr kan heller ikke tolke eventuelle følelser symbolsk.» Begge deler har han antageligvis helt rett i, og i dette kapitlets konklusjon skriver han at «dyr ikke har følelser i menneskelig forstand.»
Det er likevel – og på tross av det Dahl skriver – god grunn til å gi dyr både oppmerksomhet og kjærlighet. Det trenger de – akkurat som oss mennesker, som deg og meg! Det skriver ikke Dahl, men det burde han ha gjort, for nærhet er en av livsbetingelsene for ethvert levende vesen, nærhet med egen art eller andre, eksempelvis mennesker.
Denne boken handler mest om menneskelige og vonde følelser, og vi får gjennom bokens kapitler beskrevet dem nesten alle sammen. Det er nesten en uendelighet å øse av ... for et menneske kan inneholde det meste. Dahl underbygger det han skriver med god teori og henter inn mange eksempler som kaster lys over og forklarer det hele i en mer forståelig kontekst. Ved å sammenlikne med andre – f.eks. hva forfattere har skrevet og sagt – blir selv forståelsen av følelsen mer håndgripelig. Enskjønt – følelser kan man verken gripe, eller se. Følelser føles. Det er det som gjør de så vanskelige.
Men hva skal vi gjøre med det som plager, knuger og til tider også knuser oss, og som gjør det så vanskelig å leve? Alv A. Dahl kommer ikke med noen revolusjonerende løsning, men jeg tenker at det ofte er et spørsmål om å identifisere de vonde følelsene, sette navn på dem og leve i dem og gjennom dem. Da kan det bli lettere å leve. Medikamenter kan selvsagt være til hjelp i symptomlindringen, men det hjelper også (det er helt sant) å snakke med en god venn eller en man har fortrolighet til. De aller fleste som sliter med følelsene, vil også ha glede av å gå i psykoterapi – snakke med en psykolog eller psykiater en til to ganger i uken over et tidsrom. I terapitimen kan følelsene få fritt spillerom og «trollene som sitter inne i oss» kommer frem i lyset og sprekker. Da blir de mindre farlige, enn si forsvinner helt. Men det er en prosess og krever motivasjon. Du og jeg får ikke noe gratis i livet når det gjelder å jobbe med oss selv.
Nå leser jeg i Dahls bok at det også finnes en rekke nettsteder – foruten Mental Helse og andre hjelpetelefoner – som bistår folk med vonde følelser. Mental Helse er selvfølgelig er mulighet for folk som sliter og har det vondt, men nettsteder som skal tjene penger på at andre har det vondt, vil jeg fra disse spalter advare mot. Det kan skape mer trøbbel i livet enn den som søker hjelp noen gang hadde tenkt seg. Vær obs!
Boken «Vonde følelser» inneholder kunnskaper og kunnskapsforståelse om å ikke ha det så lett i livet. Boken egner seg for den som arbeider med mennesker i aktuelle situasjoner, men den enkelte som sliter kan også ha stor glede av å lese det Dahl skriver. Han kan sitt fag som lege, psykiater og psykoanalytiker.
Jørn-Kr. Jørgensen