Ingrid Brekke
De knuste hjerters land
Ethvert land med respekt for seg selv har en statsforfatning, en konstitusjon, der de grunnleggende reglene gjelder for en statsorganisasjon og styre gjelder. Statsforfatningen inneholder de regler som gjelder for de øverste statsorganers organisasjon i vedkommende land, formene for deres beslutninger og deres kompetanseområde. Statsforfatningen kommer oftest til uttrykk i ett eller flere skrevne dokumenter – det vi gjerne kaller grunnlov.
I Ingrid Brekkes nye bok «De knuste hjerters land – et innblikk i tysk politikk» gjennomgår hun bl.a. dette for Tyskland. Det er ganske interessant, og gir leserne en helt annen forståelse av de demokratiske virkemidler. De er annerledes enn i f.eks. Norge, men like fullt et velfungerende demokrati.
I Tyskland har de en grunnlovsdomstol med 16 dommere. Oppgaven er å beskytte Grunnloven. Domstolen spiller derfor en helt spesiell og helt sentral rolle i det tyske samfunnet, og opererer helt selvstendig uavhengig av departementer og andre rettsinstanser. Det nærmeste vi kommer i Norge til sammenligning, er Høyesterett.
«Å beskytte grunnloven er en intellektuell, langsom prosess, en jobb som utøves av landets beste jurister», skriver Ingrid Brekke i denne elegante boken som inneholder mye for den som vil vite mer og sette seg inn i Tysklands politiske liv. - Landets øverste ledelse består ellers av Forbundsdagen, Forbundsrådet og Forbundspresidenten – sistnevnte er Tysklands statsoverhode.
Det er ikke alle som er kjent med denne oppbygningen. Det er derfor både klokt, viktig og riktig at Brekke skriver om dette på en folkelig, konkret og konsis måte. Forståelse og kunnskap om Tyskland som det ledende land i Europa er et avgjort «must» i forståelsen av det Europa som utvikler seg mot 2025 og 2030. Det tragiske er at det ikke er noen som vet hva som kan skje med krigen i Ukraina som første bakteppe og annen verdenskrig lenger bak med en stadig stigende – og skremmende – høyreekstremisme nesten uansett hvilken tidsepoke vi snakker om.
Boken inneholder også solide kapitler om Angela Merkel og Berlin-murens fall og gir leseren en bakenforliggende innsikt i både det ene og det andre. Kunnskaper i et forsøk på å forstå er alltid en rik kilde å øse av.
Jørn-Kr. Jørgensen