Vera Bergaas Utne ved forsøksringen mener forholdene ligger godt til rette for at flere bønder på Jæren kan legge om til økologisk drift.
Vera Bergaas Utne er ringleder i Jæren forsøksring, med økologisk landbruk som spesialfelt. Hun mener bestemt at forholdene på Jæren ligger til rette for at flere kan gå over til økologisk drift.
- Her på Jæren har nok bøndene tradisjonelt sett vært opptatt av å få mye ut av lite, sier Utne på spørsmål om hvorfor hun tror jærbøndene er mer motvillige til å legge om driften enn bønder i andre deler av landet.
- Dette kjennepreger gode og sterke jordbruksområder som Jæren. I Trøndelag er det litt annerledes, sier hun.
- Hvordan da?
- Der har de kommet lengre på dette området, med flere økologiske bruk. Det er nok flere grunner til det, men en viktig grunn tror jeg er at det er et større økologisk miljø der. Det er mye drahjelp å få, både på rådgiversiden og produsentsiden.
- En annen grunn til at det har gått tregt på Jæren kan være at det er knapt med areal. Det er gjerne en stor dyretetthet i forhold til arealene, og dermed er folk skeptiske til å gå ned i produksjon, sier Utne, men understreker at produksjonsnedgangen ikke behøver å være så stor som mange tror.
- På Jæren har det vist seg at avlingsnedgangen for de bøndene som har lagt om til økologisk har vært heller beskjeden, og mindre enn det bøndene selv hadde forventet. Frykten for avlingsnedgang er nok ikke helt ubegrunnet, men den er sterkt overvurdert, mener Utne bestemt.
- Vi har i tillegg hatt et prosjekt her på Særheim med økologisk grovfôr og kjøttproduksjon med veldig gode resultater.
Utne anslår at antallet økologiske bønder på Jæren er rundt 12-14 stykker. Hovedutfordringen for disse er å holde avlingene oppe, samt litt mer fysisk arbeid, spesielt i kampen mot ugress.
- Du vet det som ikke kan gjøres med traktor det er ikke så populært, sier hun og ler godt.
Gratis førsteråd
For bønder som ønsker å kartlegge forutsetningene for omlegging på egen gård har Forsøksringen en ordning som de kaller ”gratis førsteråd for omlegging til økologisk drift”. Utne forklarer:
- Ordningen går ut på at vi gjennomfører et gårdsbesøk, innhenter opplysninger og går gjennom de fleste sidene ved gårdsdriften. På den måten finner vi ut om bruket egner seg til økologisk drift. Deretter får bonden en skriftlig tilbakemelding, forklarer Utne.
- Ganske mange har benyttet seg av dette tilbudet. Det må jo bety at det er mange som i utgangspunktet er nysgjerrige på økologisk drift.
Utne forklarer videre at bøndene kan benytte seg av denne gratis rådgivningen på tre områder: Melk, sau og mer generelt om økologisk drift.
- Det generelle tilbudet har vært der siden 1998, men rådgivningen for melk og sau er relativt nytt. En del bønder benyttet seg av ordningen for flere år siden, og har nå tatt kontakt for å få faglige oppdateringer.
- Tror du det kommer til å ta seg opp med økologisk drift på Jæren?
- Ja, jeg kan ikke tro noe annet. Forholdene ligger egentlig godt til rette på mange områder. Det er mye god jord, godt klima, og flinke bønder. Alle de forholdene er viktige for å lykkes med økologisk drift, slår Utne fast.
Fordelene med økologisk drift
- Hva er fordelene med å drive økologisk?
- Det er mer miljøvennlig, og så kan det lønne seg ganske godt både på grunn av ekstra tilskudd og bedre betaling for varene.
- Er det din erfaring at det har lønnet seg for de som har lagt om?
- Det har nok i hovedsak det, men det er et problem her, og det er at prisen på økologisk kraftfôr er veldig høy. Rogaland har den høyeste prisen på økologisk kraftfôr i landet.
- Hvorfor er det så dyrt i Rogaland?
- Det må du vel egentlig spør Felleskjøpet om. Det har vel litt med produksjonen av økologisk korn å gjøre.
Utne vil ikke spekulere i om den høye prisen på kraftfôr er avgjørende for at ikke flere bønder på Jæren legger om driften.
- En økologisk bonde sparer utgifter på kunstgjødsel og sprøytemidler. Det kan være snakk om store utgifter, og spesielt nå når prisen på kunstgjødsel har steget såpass mye i det siste, sier Utne. Ellers trekker hun fram at det er et stort fokus på økologisk drift blant alle forsøksringene i landet, og at mulighetene for oppfølging og rådgivning er langt bedre nå enn før.
Redaktør -