Lyrikkforlaget
Eirik Andersen og Marianne Nymo
En god vin kan være en fest i seg selv, men sammen med poesi kan festen løftes til nye høyder. Hvor selvfølgelig er det ikke at vin og poesi hører sammen?
Våren 2020 treffer Marianne og Eirik hverandre ved Legevakten i Drammen. Marianne Nymo bor i Solborgelva med mann, har voksne barn som har forlatt redet, og siden 90-tallet har hun jobbet som sykepleier i ulike deler av helsetjenesten. Eirik Andersen bor på Konnerud med egen familie, og er utdannet sommelier og ambulansearbeider. Coronaviruset hadde nettopp kommet til Norge, og de ville begge bidra med testing under pandemien.
– I mindre hektiske perioder kom ideen om denne boka opp, forteller Marianne, og tenker seg litt om, før hun fortsetter: – Det er mulig det var i de ordentlig hektiske periodene vi tenkte tanken først: Da bilene hopet seg opp i lange køer foran testteltet, og tutet på hverandre hvis noen prøvde å snike seg foran; eller da vi gikk tom for testutstyr, ble skjelt ut og den sprekeste av oss måtte løpe bort til sykehuset for å hente mer; eller den morgenen vi møtte opp til et brannskadet testtelt, fordi noen hadde forsøkt å sette fyr på teltet i løpet av natten. «Vi skal ikke heller skrive ei bok?» hørtes både morsomt og mindre konfliktfylt ut.
Tanken som startet med et glimt i øyet, vokste seg stadig litt større. Og etter hvert som tiden gikk, ble ideen likevel værende. De bestemte seg for å prøve. Boka heter Vin møter poesi, og ble utgitt på Lyrikkforlaget før jul 2022.
Sammen kunne de benytte seg av hverandres styrker. Eirik har sin faglige bakgrunn i vinens verden, og beskriver selv at han er opptatt av å gjøre vin mindre komplisert og mer folkelig. Marianne hadde allerede begynt på sin første roman da de møtte hverandre, men måtte utsette utgivelsen på grunn av pandemien. Det er Marianne som har skrevet poesien. I de fleste diktene blir druene tiltalt som det feminine, mens den som nyter vinen ofte er det maskuline.
– Kanskje jeg har sett for meg en ung, flamboyant herremann, flirer hun. – Men det kan like gjerne være det maskuline i meg selv. Det er ikke ment å legge styrende innhold i diktene, men det kan hende at noen er nysgjerrig på utgangspunktet for diktningen, sier Nymo, og sparker ballen over til sin vininteresserte medforfatter.
– I boka har vi plukket ut 12 forskjellige vindruer. Vi tar leseren med inn i vinverdenen. Vi forklarer hvorfor de samme druene smaker forskjellig avhengig av klima, jordsmonn, dyrking og hva enn vinbonden har gjort i vinkjelleren sin. Vi gir leseren to ulike vinanbefalinger for hver vindrue, og hver vin har fått sitt eget dikt som er inspirert av smak, aroma, druenes historie og opprinnelse. Det er livsfilosofi og undring over de små og store tingene i livet, forklarer Eirik Andersen.
– Men vi har et stort ønske om å styre unna vanskelige ord og uttrykk. Boka er enkel, men likevel svært interessant. Du får fakta om vin, dens opprinnelse og egenskaper. Tonen er munter, lærerik og med ord til ettertanke. Du trenger ikke å være mer enn litt til middels interessert i vin for å nyte boka.
Med Vin møter poesi blander Marianne og Eirik to forskjellige sjangre, som gjør det til en bok helt utenom det vanlige. Vanligvis er vinbøker rene faktabøker, ofte snevret inn til spesifikke områder som «Viner fra Burgund» eller «Vindistriktet Bordeaux».
– Boka er en fin start for å vekke vininteressen. Vi tar for oss viner fra hele verden, kommer med spesifikke vintips og krydrer det hele med spesiallaget poesi til den enkelte vindrue og vin.
Marianne er så smått i gang med et nytt romanprosjekt, og Eirik har flere ideer som ligger og gjærer. – Det er mulighet for en oppfølger, sier de begge.
Redaktør -