Hva noen av dagene forteller

29.11.2023
Hva noen av dagene forteller
Terje Nordby
Myter og merkedager

Terje Nordby har skrevet en praktfull bok om en god del av årets dager – som en oppslagsbok om hva dagene forteller. Det er utrolig lærerikt lesestoff og gir ytterligere mening til dagene som kommer og går.

«Myter og merkedager» heter Nordbys bok i stort format. Den forteller gammel og ny historie og kan godt ses på som en slags form for moderne historieundervisning hvor det handler om å få dypere innsikt både i historien og dagene. Hva skjedde?

Med dette som utgangspunkt er det også en spennende bok som tar leseren gjennom året og gir poenger og tankespinn langt ut over både dagen og døgnet. Det gjør «Myter og merkedager» til noe mer enn en oppslagsbok, men til en kulturhistorie hvor ny kunnskap for mange åpenbares. Det er utrolig spennende om man er interessert. Og det bør man være. Vi lever alle i den samme verden og en dag er en dag for alle.

«Myter og merkedager» inneholder ikke bare myter og sang. Mye av stoffet er hentet fra virkeligheten og noe også fra vår egen tid. På den måten blir boken både en historiebok og en samtidshistorie som løfter frem noe av det som var – og er – viktig med de dagene som omtales.

La meg ta 12. desember – julestjernens dag. Den har en legende, men faktum er at den virkelige julestjernen opprinnelig kommer fra Mexico der folk mente at saften fra blomsten var febernedsettende.

En mann ved navn Tormod Hegg i Lier utviklet julestjernen videre i Norge. I 1967 kom han frem til en type som var kortvokst, mer holdbar og som produserte flere sidegrener. Han kalte planten «Anette Hegg» etter sitt barnebarn. Siden har julestjernen inntatt landet vårt og er å finne i så og si «alle» juledekorasjoner.

Og på denne måten kan man bla seg frem og tilbake i Nordbys bok å finne stoff om forbigått og nye dager. Det er en flott form for undervisning som alle kan ta del i.

Boken er rikt illustrert med både sort/hvitt- og fargebilder og bærer i seg kvaliteter som gjør den til en pryd å ha både på bordet og i enhver bokhylle. Men la den ikke bli liggende eller stående; les den! Her er det mye å hente og mye som med fordel kan fortelles videre til slekt og venner.

«Alle disse dagene som kom og gikk; ikke visste jeg at det var livet» – men i denne boken har man muligheter til å lese noe om det og få med seg nye perspektiver på reisen gjennom året.

Om «Myter og merkedager» ikke er noen direkte reisefører, en den god å ha for å skape en bedre forståelse for gårsdagen, dagen i dag og dagen i morgen.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...