Konkret og direkte om Irans moderne historie

08.01.2024
Konkret og direkte om Irans moderne historie
Hulda Kjeang Mørk
En kort introduksjon til Irans moderne historie

Den som vil vite mer om Iran og Irans moderne historie – fra slutten av 1800-tallet og frem til våre dager – har muligheten nå. I serien «En kort introduksjon til» foreligger det en spennende bok av Hulda Kjeang Mørk på Cappelen Damm Akademisk Forlag.

Det kan hende mange mennesker har ramlet av lasset når det gjelder Iran etter at Sjahen (han het Mohammad Reza Pahlavi) og hans sjarmerende hustru (som i sin tid var på et storslått Norgesbesøk) ble borte og Ayatollah Khomeini kom til makten. Men faktum er at dette landet lever i beste velgående og har en historie det er interessant å sette seg inn i. Det bugner av hendelser, overraskelser og mennesker – og landet tar vendinger for å kjempe seg frem gjennom revolusjoner og annet politisk materiale.

Å lese om et lands historie er alltid nyttig. Det rykker flere plasser fremover i bevisstheten og gjør det spennende for den enkelte leser å følge nyhetstelegrammene fra denne delen av verden. Hulda Kjeang Mørk gir et utmerket bakteppe for å forstå noe av utviklingen. Vil leseren gå lenger tilbake enn slutten av 1800-tallet finnes det god litteratur – noe på norsk, men mest på engelsk.

Og her skal det fortelles at på midten av 2000-tallet ble det gitt ut flere bøker på norsk av irakeren Kader Abdolha. Som ved en tilfeldighet kom jeg til å lese hans tre bøker «Spikerskrift», «Min fars notatbok» og «Huset ved moskeen» – og jeg ble helt betatt. Ikke bare av hva Kader skrev, men av hele mannen og bøkene. Han hadde – og har – noe ved seg som representerer en modernitet med en slags sprengkraft.

Kader Abdolha bor i Nederland, i nærheten av Delft. Derfra skrev han bøkene Sendebudet Muhammad og «En vandring gjennom Koranen» i et velment forsøk på å gi Vesten et innblikk i muslimenes viktige bok. Det er modig gjort, men som tidligere aktiv i studentbevegelsen før Khomeini, hadde han både mot og forstand. Han flyktet fra Irak i 1985 og bosatte seg med familien i et trygt land i Europa.

Så gikk det ikke «bedre» enn at jeg en dag i pur begeistring over Kaders forfatterskap ringte Abdolha og fikk en avtale med han på Delft jernbanestasjon fire dager senere.

Jeg tok toget fra Amsterdam, gikk av i Delft og langt borte gjennom regn og sludd kom det en mann med blå frakk, sixpence og stor mustasje smilende mot meg. Han så ut som en moderne agentutgave av ingen ringere enn Albert Schweitzer. Overraskelsen og gleden var på min side.

Vi fant en kafe ved kirken og ble sittende til siste tog tok meg tilbake til Amsterdam mange kaffekopper senere; snakkende, gestikulerende, diskuterende, leende... lyttende. Du milde himmel hvor mye det er å lære!

Hulda Kjeang Mørk tar leseren med i denne læreprosessen i sin flotte bok – som er forsiktig illustrert – for å forklare og fortelle om Iran. I 2024 er dette det beste man kan lese om akkurat dette.

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...