Samfunnsengasjert barnevernspedagog debuterer med diktsamling om fellesskap og motstand

12.11.2024
Samfunnsengasjert barnevernspedagog debuterer med diktsamling om fellesskap og motstand
Lyrikkforlaget
Anja Solberg Hansen

Anja Solberg Hansen er aktuell med sin første diktsamling. Den har tittelen «De nære ting». Som utdannet velferdsviter og barnevernspedagog har Hansen lenge jobbet med forebyggende arbeid blant barn og unge. Nå tar hun steget inn i litteraturens verden med en samling dikt som speiler hennes erfaringer og engasjement.

«De nære ting» utkommer på Lyrikkforlaget og er en diktsamling som spenner vidt tematisk, men med et gjennomgående fokus på fellesskap, relasjoner og de utfordringer vi mennesker møter i samspill med hverandre og samfunnet rundt oss. Hansen beskriver selv boken som «en refleksjonsbok over det som er grunnleggende i oss mennesker».

 

Personlige erfaringer som inspirasjon

Hansen forteller at inspirasjon til diktene kommer fra mange kilder, både personlige opplevelser og observasjoner av samfunnet rundt henne.

- Jeg har alltid vært opptatt av mennesker og hvordan vi samhandler, sier hun. - Det finnes ikke noe fasitsvar på mennesket, og jeg tror det er det som både vekker nysgjerrigheten i meg, men også noen ganger frustrasjon.

Forfatteren legger ikke skjul på at egne, tøffe erfaringer har preget hennes forfatterskap.

- Jeg har selv erfart mye motstand og urettferdighet. Jeg opplevde grov mobbing som barn, og kjente tidlig på at verden ikke var så trygg som barn ofte tror, forteller hun. Disse opplevelsene gjenspeiles i flere av diktene, som tar for seg temaer som mobbing og det å være menneske på godt og vondt.

 

Globalt perspektiv

Men Hansen stopper ikke ved de personlige erfaringene. Hun løfter blikket og tar for seg større samfunnsspørsmål, med et særlig fokus på internasjonal politikk og menneskerettigheter.

- I boka kan man også finne et slags oppgjør med hvordan vår felles verden styres av de med makt, med særlig fokus på Gaza og Palestina, forklarer hun.

Dette engasjementet stammer fra hennes tid som frivillig i en flyktningleir på den okkuperte Vestbredden, hvor hun fikk førstehånds erfaring med livet under okkupasjon. I tillegg trekker hun frem sin oppvekst i et flerkulturelt miljø på Stovner i Oslo på 90-tallet som en viktig kilde til innsikt og forståelse.

- Jeg lærte mye av de jeg vokste opp med, fra deres opplevelser som flyktninger og deres kamp for frihet, men også deres ønske om å høre til og finne sin plass i et nytt samfunn, som ikke alltid var så lett, sier Hansen.

 

Motpol til individualisme

I en tid preget av økt individualisme, mener Hansen at hennes bok skiller seg ut ved å sette fokus på fellesskapet.

- Vi lever i en tid som på mange måter har blitt veldig individfokusert, mens boken ser utover oss selv og fokuserer på fellesskapet, det som binder oss sammen, forklarer hun.

Hun håper at boken kan være et bidrag til samfunnsdebatten og en motvekt til den økende polariseringen vi ser i verden.

- Vi lever i en verden med økte konflikter og krig, og forhåpentligvis kan boken være en motpol til avstand og hat, forklarer Hansen.

 

Balanse mellom ekstrovert og introvert

Når Hansen beskriver seg selv som person, kommer det frem et bilde av en sammensatt personlighet.

- Hvis jeg skulle beskrive meg selv, ville jeg si at jeg er en blanding av ekstrovert og introvert, forteller hun. - Jeg kan få energi av å være sammen med mennesker, men jeg må også ha egentid.

Denne dualiteten gjenspeiles i hennes interesser og fritidsaktiviteter. Hun kan like gjerne tilbringe tid alene i naturen eller lytte til musikk i sin egen boble, som å møte nye mennesker og engasjere seg i samfunnet.

- Jeg synes det er gøy å møte nye mennesker, for jeg lærer alltid noe nytt om meg selv i møte med andre, sier hun.

 

Skriveprosessen

Hansen beskriver skrivingen som en naturlig prosess for henne.

- Jeg har alltid hatt en livlig fantasi, og som barn brukte jeg mye av tiden min til å finne på historier, forteller hun. Denne kreativiteten har hun tatt med seg inn i voksenlivet og diktskrivingen.

- Skrivingen kommer naturlig til meg, jeg trenger ikke å bruke lang tid på å bli inspirert, sier hun. - Det kan være alt fra bilder fra nyhetene til selvopplevde hendelser som gjør at jeg må få tankene og historiene ned på papiret mens de er ferske.

 

Fremtidige prosjekter

For de som blir begeistret for Hansens debutsamling, er det gode nyheter. Forfatteren har allerede flere prosjekter på gang.

- Jeg har stadig nye prosjekter på gang. Jeg har elsket å skrive siden jeg fikk min første blyant i hånden, forteller hun.

Hun avslører at hun for tiden arbeider med en roman, samtidig som hun kontinuerlig skriver nye dikt som hun deler på Instagram-profilen sin: @anja_s.hansen.

- En skal ikke se bort fra at det kommer en oppfølger, hinter hun.

 

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...