Gampen Tormod er kaldblods. Det er Merete Skjæveland også. Derfor sitter hun godt innpakket i et ullteppe bak Tormod som puster og peser opp bakken mot garden. Treåringen må trene mye styrke, og så må han kureres mot fartsskrekk før han kan få slippe til på Forus. Skjæveland er travtrener på fulltid.
Travtreneren styrer Tormod inn i stallen. Hun løsner vogna, og fester Tormod. Det damper av den store svarte kroppen. Han får et stort ullteppe over seg før svetten blir kald. Og så er det inn i stallen. Vi finner plass i et lite og velbrukt pauserom.
- Når begynte du å interessere deg for hest?
- Det har jeg vært hele livet. Søsteren min jobbet her da jeg var mindre, og da var jeg alltid med henne, sier tjueåringen som er lærling på fjerde året.
- Jeg begynte med hest rett etter ungdomsskolen, og var først på en rideskole på Klepp før jeg kom her.
Vi er på en høyde på Skjæveland, ikke langt fra Øksnevad Landbruksskole.
- Jeg har seks hester som jeg trener, to kaldblods og fire varmblods. Jeg rekker over 3-4 hester til dagen. Det er jo mye annet stell som kommer utenom selve treningen, understreker Skjæveland.
- Hvordan er en normal dag for en travtrener?
- Jeg begynner klokken sju. Først slipper jeg dyrene ut, og så gjør jeg rent. Jeg gir dem høy, og så trener jeg dem. Jeg har fri fra tolv til ett. På tirsdagen er det jo løpsdag på kvelden, så da har jeg litt fri på dagen. Da er jeg på Forus.
Sjefstreneren på bruket er Lasse Høgemark, og det er han som lager treningsopplegget til hver enkelt hest. Det er til sammen ni hester på stallen her.
Styrketrening med pressvogn
Skjæveland forteller om de hestene hun trener.
- Tormod trenger mye stryketrening og går derfor mye med trykkvogn. Det er en mye tyngre vogn enn andre vogner. Du kan justere tyngden på vognen trinnløst. Han må dra i både oppover og nedoverbakker.
- Får han fartstrening også?
- Ja, vi bruker også en speedcar som er en lett vogn beregnet for fart. Vi kjører intervalltrening, både fort og seint. Jeg tar ham av og med til Forus for å teste ham hvordan det ligger an.
- Jeg hørte at Tormod hadde fartsskrekk?
- Ja, han synes liksom ikke det er så kult å springe fort. Han liker bedre å gå seint og kikke seg litt rundt. Og så liker han godt å spise. Men han har kommet seg i det siste, understreker den unge treneren. Tormod blir fire år over nyttår, men er ikke helt klar for Forus ennå.
Toåringen Kap Viktoria er den andre kaldblodshesten Skjæveland trener.
- Jeg satser på at hun kan få gå mønstringsløpet over nyttår. Dette er et testløp som hestene kan få gå når de har blitt to år. Dersom de klarer en viss tid får eierne en viss pengesum i premie for å kunne fortsette arbeidet med hesten.
- Tror du hun klarer det?
- Ja, jeg tror vi skal klare det. Hun forbedrer seg hele tiden.
Innbringende hest
Kejser K.D er en varmblods hingst på seks år.
- Dette er seiersmaskinen i stallen. Den har vært skadet i det siste, så den har kun gått skritt siden juni. Men nå skal vi begynne å trene ham skikkelig igjen, forklarer Skjæveland.
- Jeg tror det var kun to løp den ikke vant i fjor, resten vant den.
- Er det en innbringende hest?
- Den har nok kjørt inn en del penger, ja. Vi fikk ham fra Danmark når han var fire. Han har vært på løp i Oslo, Bergen, og på Sørlandet. Han var en av Norges beste når han var på topp. Det er et andelslag som eier hesten. Han som står ansvarlig for den heter Kåre Roger Rødseth.
- Highway Brodda er en seks år gammel varmblodshoppe. Det er den hesten jeg har hatt lengst. Det var henne jeg brukte når jeg kjørte opp til kusklisensen. Hun har også gjort det godt, og kjørt inn to hundre og tretti tusen kroner for Arne Ree Pedersen, som eier hesten sammen med noen kompiser.
- Staro Chilly Lily en tre år gammel varmblods hoppe. Vi har hatt henne siden hun kom fra Sverige ett år gammel. Det er et andelslag som eier hesten. Hun har akkurat begynt å gå løp i år, men har ikke utmerket seg helt ennå. Hun trenger nok litt mer tid.
Og så har du Staro Cornflakes
- En hest som liker Cornflakes?
- Hehe, nei, det tror jeg ikke. Hun er tre år og kommer også fra Sverige som åring, altså når hun var ett år. Den har nettopp vært sjuk med infeksjon i kroppen, men har blitt frisk nå.
Hest i jobb og fritid
- Hva er framtidsplanene dine?
- Jeg kommer til å fortsette her. Jeg tok lisensen for å kjøre løp i fjor, og har kjørt to løp på Forus. Og så har jeg kjøpt egen hest. Den står på Malmheim. Den trener jeg på fritiden.
- Så det er hest både på jobb og på fritiden?
- Ja, alltid hest.
- Hadde du ”hest er best” på panalet?
- Hehe, det hadde jeg helt sikkert. Det var i hvert fall hestetegninger over alt.
- Har du ambisjoner som kusk?
- Ja, jeg har lyst å kjøre flere løp, og det var derfor jeg kjøpte egen hest.
- Fortell litt om hesten din.
- Den heter Tiooljubb. Det er en varmblods vallak, altså en kastrert hingst. Den har kun startet ett løp, og da ledet den helt inn til første sving. Men da begynte den å galoppere. Det var for en måneds tid siden. Han begynte å galoppere fordi han hadde vondt i føttene. Nå har han fått behandling.
- Når skal du kjøre løp med ham igjen.
- Jeg vet ikke helt ennå. Han skal få ny behandling, og da må jeg vente i hvert fall en måned til, forklarer den ivrige travkusken.
Redaktør -