Kilder fra Jæren

02.02.2009
Kilder fra Jæren
Karen Erland

Kunstneren Karen Erland har søkt etter sine barndoms kilder for å få inspirasjon. Resultatet kan du se i Bryne Mølle der Bryne kunstforening endelig har fått et fast utstillingslokale. Etter en intensiv arbeidsperiode, senker hun nå skuldrene før hun gyver løs på neste store prosjekt.

- Det har vært en kjempejobb å få ferdig denne utstillingen, så nå må jeg roe meg litt ned. I hvert fall når det gjelder store prosjekter. Jeg må samle meg, og finne ut hva jeg vil videre.

Vi møter den aktive kunstneren i sitt atelier midt i Bryne sentrum. Her jobber hun sammen med ektemann og kunstner Jens Erland.

- Hva er neste prosjekt du skal til med?

- Jeg skal være med på Vervingutstillingen i Naustdal kommune i Sogn og fjordane. Det er en bygd som gjør en helt utrolig innsats en gang i året. Det er mange kunstinteresserte der, og så ligger det veldig avsides. En dag spurte de seg selv: Hva skal vi gjøre for å få se på kunst? Det er for langt å dra til Oslo. Vi får la kunsten komme til oss i stedet. Da kom de fram til at de skulle lage en utstilling en gang i året. De inviterer kunstnere fra hele landet, og også kunstnere fra andre land. De sender ut informasjon til skolene, og elevene leser om kunstnerne. Når de kommer på utstillingen er de godt forberedt. De lager intervjuer, og skriver særoppgaver. Hele bygda samles om dette, og alle står på hodet for å få til et skikkelig arrangement. Vi har vært der en gang før, og i år blir det 30 års jubileum. Derfor inviterer de alle som har vært med før. Det er kjempekjekt, en virkelig happening, sier Erland engasjert.

 

Selvlært

- Hva var det som i sin tid gjorde at du ble kunstner?

Dette var tydeligvis ikke et enkelt spørsmål. Kunstneren setter øynene hardt i atelierveggen, og må grave noen tiår tilbake i hukommelsen.

- Det har vært en litt sånn kronglete veg, sier hun, med blikket fortsatt hardt festet i betongveggen.

- Jeg ble veldig tidlig mor, og fulgte med Jens til Bergen hvor han tok kunstutdanning. Jeg ble selv mer og mer interessert i kunst. Men det er mange veger som har ført fram til der jeg er nå. Jeg tok etter hvert en førskolelærer utdanning, og har jobbet en del i både skole og barnehage. Vi begynte i Storgata, i smia til den gamle Aarresmeden, i 1986, og var der i rundt 20 år. De fire første årene der hadde jeg halv jobb utenom, og så gikk jeg over i full jobb med keramikk.

- Så du har ingen formell utdanning som kunstner?

- Nei, jeg er selvlært.

- Hvordan er det å jobbe som kunstner?

- Det er et veldig meningsfylt yrke, og langt fra ensformig. Men det er også svingende. Det går opp og ned med hvor fornøyd du blir med arbeidet, og sånt sett opplever jeg både store sorger og store gleder. Det er flott å få lov til å prøve å uttrykke egne opplevelser og tanker.

- Hvordan tenker du før du begynner med et nytt arbeid?

- Det er alt etter hva jeg holder på med. Når jeg skal dreie en kopp, så er det om å gjøre å få til en fin form. Men med en utstilling som den på Bryne Mølle går jeg ut fra en idé om hva det er jeg vil formidle.

 

Kilder

- Hvilken idé var det du ville formidle med denne utstillingen?

- Jeg tok utgangspunkt i miljøet jeg har vokst opp i, og tenkte på hva er det som har vært mine kilder i livet? Da tenkte jeg helt konkret på en kilde som er ved sjøen. Jeg var mye der da jeg var liten, og drakk av det gode og kalde vannet der. Jeg har laget min versjon av kilden i denne utstillingen. Det er en rund form der som det renner vann fra, og rundt denne er det sju store krukker. De er dekorert med mønster som er inspirert av gamle strikkemønster fra knestrømper.

- Hvorfor strikkemønster?

- Det har også med mine kilder å gjøre. Jeg arvet en del knestrømper av mor da hun døde. Og på disse var det noen svært fine mønster. Jeg har forenklet disse og tilpasset dem til krukkene. Det for å hylle mine formødre.

- Strikker du selv?

- Mindre og mindre. Jeg holder på så mye med hendene her, sier Erland.

 

Fyrvokterdatter

Erland Vokste opp på en liten gard på Hå. I dag er den en del av Hå Gamle Prestegard. Faren var fyrvokter på Obrestad fyr, og når lille Karen av og til var med faren på jobb, pleide hun å ligge i vinduskarmen og se utover havet, og av og til sovnet hun der.

- Er Jæren en inspirasjonskilde i kunsten din?

- Jæren har i hvert fall kommet tydelig fram i de to siste utstillingene. Det er jo her jeg har røttene mine, så det er ikke så rart at det kommer fram i kunsten.

- Hva er det ellers som inspirerer deg?

- Når jeg får et spørsmål om en utstilling, så må jeg strekke meg langt for å få det til, og det skaper engasjement. Jeg får tegninger av rommet, og planlegger utstillingen i forhold til det.

- Så rommet legger føringer?

- Ja, absolutt.

Erland jobber i hovedsak med keramikk. Foruten å være kunstner har hun vært konsulent i forbindelse med flere utsmykninger, blant annet for minnesmerket over den store forfatteren Åse-Marie Nesse fra Klepp. Erland sine arbeider har blitt innkjøpt av Norsk kulturråd, Time kommune og Suldal kommune. Hun har blitt tildelt Rogaland fylkes kulturstipend, Sparebanken Rogalands stipend, og Statens reise- eller studiestipend. Utstillingen på Bryne Mølle vil stå til 26. april.

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Karen Erland,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...