Elin Garborg er konsernansvarlig for landbruk i SR-bank. Det er også hennes inntrykk at bønder som har slått sammen driften ikke har oppnådd den inntjeningen de hadde sett for seg.
- Du kan si at teknologien i dag gjør at du mer rasjonelt kan drive en mye større produksjon. Men, sier hun: Dersom du har fem personer med fem fjos og hver sin økonomi, så blir ikke deres økonomi bedre av å gå sammen i en enhet. De må jo også investere i nytt driftsapparat.
Dersom du investerer for 6-8 millioner, så kommer avdragene her i tillegg, altså kostnader som du ikke hadde før. Men dersom en eller to jobber i den nye driften, og andre tar seg annet arbeid, så kan det være potensial i det, sier Garborg.
Hun understreker likevel at for mange kan det være vel så fornuftig å være liten.
- Dersom jeg tar et eksempel: En som i dag produserer 150 000 liter i et eksisterende fjos uten å investere, kan veldig godt sitte igjen med samme bunnlinje i regnskapet som en stor driftsenhet som har satset på store investeringer.
- Men kan det være at det lønner seg på sikt?
- Ja, det kan hende, og det er nok også derfor mange velger å starte samdrift. De ser at et stort produksjonsgrunnlag kan være med å sikre driften for framtiden. Det handler jo også om valg i forhold til hvor en er i livet. Dersom du er femti år, og ikke har noen til å overta, så kan en velge å bare ha det som det er. For en som er førti, og har noen til å overta om ti år, kan det stille seg helt annerledes. Strategien til den enkelte vil variere, det er ikke et svar som er det rette, sier Garborg.
Redaktør -