Med framtiden på Bryne

01.04.2004
Med framtiden på Bryne
Livet vårt er på rett spor. Å komme til Bryne var det beste som kunne ha skjedd oss, mener Andranik og Araxia.

Andranik og Araxia fra Armenia er fornøyde med livet på Bryne.
- Vi føler oss svært velkomne, forteller de to.

- Det er takket være de kjekke naboene våre vi trives så godt, sier Andranik og nipper til en kopp gruffkurerende kaffe som kona Araxia nettopp har servert. De to bor på Håland på Bryne sammen med sine to barn. Den ene guttungen har nettopp begynt på skolen og har en skokk med kompiser som lager lyd fra gutterommet.

- Se bare på ungene, sier Andranik videre.

- De er ute og leker sammen med naboungene hele dagen. Begge snakker bedre norsk enn armensk nå. Jeg snakker norsk med ungene mine, og det synes jeg er slik det skal være. Når man bor i Norge, må man lære språket, kulturelle verdier, lover og regler. Ellers blir det umulig å bli en del av det norske samfunnet, slår han fast.

 

I servicebransjen

Den lille armenske kjernefamilien er en aldri så liten solskinnshistorie når det kommer til lokal integreringspolitikk. Det meste har fungert fra dag én for Andranik og Araxia etter at de slo seg ned på Bryne for to og et halvt år siden. Gjennom Time kommunes innvandrerprogram har de fått innføring i norsk på språkstasjonen, og ikke minst: De er begge to i jobb, Andranik som kokk og Araxia som stuepike.

- Jobbene våre på Jæren hotell har vært, og er, viktige for oss. Der har vi fått venner og kollegaer. Da vi begynte ble vi tatt godt i mot, og vi har fått god hjelp og innføring både i arbeidsoppgavene og i spillereglene på jobben. Samtidig er det viktig å praktisere det vi har lært på språkstasjonen. En ting er å lære språk, en annen ting er å bruke språket i praksis. Det er veldig viktig hvis integreringsprosessen skal lykkest, mener Araxia.

 

Viktig med venner

For Andranik, Araxia og de to barna har mottakelsen i nabolaget på Håland vært av uvurderlig betydning.  

- Vi har ingen slektninger eller gamle venner her. Men vi har naboer. Gode naboer som har blitt våre venner. De har ønsket oss velkommen fra første dag. Nå er det slik at vi går på besøk til dem og de til oss. Ved juletider samles vi enten hos oss eller hos en av naboene. Og om sommeren skjer det alltid noe som vi blir invitert med på. Det er vel kanskje av naboene våre vi har lært mest, smiler Andranik og utdyper:

- Man kan bare lære så mye på kurs. Mye av den norske kulturen kan ikke læres på kurs, bare gjennom sosial omgang med nordmenn. Det er gjennom den vanlige hverdagen man lærer og forstår. Heldigvis er ikke Norge og Armenia så forskjellig. Kristendommen ligger i bunn for mye av kulturen i begge land, og det har gjort det lettere for oss enn hva det ellers ville ha vært.

 

Lykkelige

I dag kunne verken Andranik eller Araxia tenkt seg å bo andre steder enn nettopp på Bryne. Det er gått 10 år siden de forlot hjemlandet. Savnet av slekt og venner bærer de med seg, men de er lykkelige med livet de har bygget seg på Jæren.

- Vi har kun telefonisk kontakt med familien i Armenia. Dessverre. Men framtiden vår ligger her. Jeg håper å få tatt fagbrev som kokk i løpet av året, Araxia trives veldig godt og ungene har alle sine venner her. Framtiden vår er på Bryne. Vi er lykkelige her, smiler Andranik.

 

 Av Frank Bertelsen

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Bryne, Armenia, innvandrer,

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...