Han kom fra Kenya…..

01.04.2004
Han kom fra Kenya…..
Så fort sauene trodde han hadde noe snadder ble Oyuga mer populær.

Paul Oyuga har vært Brynes klart beste spiller i år. Tretten må på seksten kamper sier mye om hva kenyaneren betyr for Bryne FK. Utenom fotballbanen kjenner han derimot lite til distriktet. Jærbuen tok rollen som guide for å gi ham en rask innføring i den jærske folkesjelen.

- Komla, ja

Når Paul Oyuga fikk høre at han skulle prøve norske, kulinariske høydepunkter, ante han fort hva som kom.

- Jeg har ikke prøvd det før, det ser litt mektig ut, ler superspissen. Han hjelper høflig Jærbuens utsendte med brett og bestikk. Blir litt sjokkert over størrelsen på porsjonen. Lurer på om det er beregnet på en person, noe serveringspersonalet bekrefter. Noen nysgjerrige blikk følger med hva som skjer. De er ikke vant med slikt oppstyr på Megaen.

- Hmm, ikke så verst, men det er alt for mye fett. Selve komlå var god, men jeg er ikke noen stor kjøttspiser. Hvis jeg skulle spise mye av dette hadde jeg nok lagt kraftig på meg, kunne fort gått ut over formen, ler Oyuga. Selv spiser han nesten bare på restaurant. Mest pasta og ris.

 

Singel

- Jo, jeg er veldig singel, ser etter den rette, men det har ikke vært så lett å finne henne med den nomadetilværelsen jeg har hatt de siste årene, sier Oyuga. Før han kom til Bryne hadde han et mislykket opphold i Kina bak seg. Ikke fotballmessig, men det var vanskelig med den kinesiske kulturen.

- Det blir ikke så kjekt med kinamat hver dag, konkluderer fotballnomaden. Ellers har han spilt for svenske Örebro. I Sverige lærte han seg en del av språket, og forstår også en del norsk. Han bodde flere år i USA, hvor han via et fotballstipend studerte til dataprogrammerer. Hvor han velger å etablere seg etter fotballkarrieren er han ikke sikker på.

- Det er mye som skal stemme, forhåpentligvis har jeg da funnet noen å dele livet med, og da er vi jo to som skal være med å bestemme hvor vi skal etablere oss og skaffe barn. Det kan være Norge, USA eller Kenya. Hvem vet. Håper å kunne arbeide med fotball etter at den aktive karrieren er over. Gjerne med ungdommer. Vil gi noe tilbake til idretten som har gitt meg så mye, og som jeg virkelig har i hjertet, sier Oyuga. Når han var ung så han mye på tysk fotball, og fremholder Lothar Matthäussom sitt store forbilde.

 

Bad

Ferden går videre til Borestranden. For mange selve symbolet på Jæren. Dagen er varm og solfylt. Den første på lenge. Oyuga ser utover havet. Synes det ser fristende ut. Poserer litt for fotografen, jogger lett på stranden. Vi er på vei til bilen da han begynner å ta av seg sko og strømper.

- Jeg må jo teste vannet.

Sportsmannen vasser uti til bølgene slår godt opp på låret. Det ser faktisk ganske innbydende ut, med det klarblå vannet og den lyse sanden.

- Det er kalt, eller friskt i alle fall. Men et svalt bad skal være godt for muskulaturen, ler Oyuga. Strendene minner litt om Kenya, forskjellen er at der nede er vannet varmt året rundt. Han er oppvokst i Nairobi, en storby med rundt seks millioner innbyggere. Hans tre søsken har også søkt seg ut fra Kenya. USA, Fillipinene og Midtøsten. Foreldrene var opptatt av at barna skulle få en skikkelig utdannelse.

- Far syntes at dette med fotballen var noe tull. Det var viktigere å utdanne seg å få en skikkelig jobb. Nå har han akseptert det valget jeg har gjort, også har jeg jo i verste fall en utdannelse å falle tilbake på, sier Oyuga. Han har spart opp litt penger i løpet av karrieren, men ikke nok til å klare seg resten av livet.

- Jeg liker å ta en dag om gangen. Ikke planlegge så langt frem. Har så jeg klarer meg.

 

Braut

- Einar, du er faktisk en bonde?

Overraskelsen er stor når vi kommer inn på tunet til familien Braut. Brynekollega Einar Braut gir oss en omvisning. Nærmere 300 mål, og en flott beliggenhet med utsikt ned mot havet. Det er faren til Einar som driver gården for tiden, men med tid og stunder skal nok odelsgutten ta over bruket.

- Jeg hadde hørt at alle kalte ham bonden, men trodde aldri det var noe slikt som dette, sier Oyuga, og ser imponert utover det jærske landskapet. Vi går ut på en eng, hvor noen halvstore kalver står sammen med fem-seks sauer. Dyrene viker skeptiske, det var mye folk som kom nå. Bare fotografen trekker sauene til seg når han setter seg på kne for å få noen nye blinkskudd.

Vi finner melketanken isteden, og drikker iskald timesfersk melk.

- Mmm, dette var snadder, Bryneguttene er enige om at dette var melk for mons, men Oyuga er litt urolig over fettinnholdet. Braut senior byr oss inn på kaffe. Her havner diskusjonen fort inn på fotball. Kommer Oyuga til å være her også neste sesong? Kenyaneren er uvillig å svare, begynner å snakke om det fine været, før han blir alvorlig.

- Jeg trives godt i Bryne, men jeg er jo fotballspiller til yrke, så kommer det et godt tilbud er det klart at det er noe jeg må vurdere.

 

Av Sjur O. Anda

Redaktør -

Stikkord i denne artikkelen
Bryne, Paul Oyuga,

Nyheter

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilssen

Amalie Skram-prisen 2024 til Olaug Nilss...

Amalie Skram-prisen 2024 går til til ...

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har sommerferie

Mange unge sliter når hjelpeapparatet har ...

Røde Kors sitt samtaletilbud Kors på ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...