Slankekjendis med ekstra sunt grovbrød

26.11.2007
Slankekjendis med ekstra sunt grovbrød
Tore Lunde og baker

Tore Lunde, kjent fra programmet Slankekrigen på TV Norge, står nå i bresjen for et ekstra sunt grovbrød. - Du kan godt kalle det Torebrødet, for dette er et brød etter mitt hjerte, sier slankekjendisen.

- Vi nordmenn er et brødspisende folk, og det handler om å finne gode brødprodukter som passer for hele familien, forklarer Tore Lunde, som etter sin deltakelse i realityserien Slankekrigen begynte å jobbe i slankefirmaet Libra helse- og kosthold. Her er han blant annet instruktør på slankekurs.
- Gjennom deltakelsen i Slankekrigen har jeg lært og erfart ting som jeg gjerne vil dele med andre. Dette med kosthold er utrolig viktig, og det er viktig at folk får i seg fiberrikt brød. Derfor har vi utviklet et grovbrød som inneholder 85 prosent grovt mel, forklarer Lunde.

Brødmerking
Brødmarkedet i Norge er forvirrende for forbrukeren. Myndighetene har oppfordret bakerne til å merke brødene i forhold til fiberinnhold, men det er bare noen få aktører som gjør dette. Dermed blir det vanskelig å finne fram til de sunneste og beste brødsortene.
- Et godt eksempel er grovbrød med sirup. Dette er kanskje det mest solgte grovbrødet i Norge, men det er ikke merket på noen måte, sier Tore Lunde.
Og da blir det håpløst for forbrukeren å vite om skiva han stapper i seg er sunn eller usunn.
- Det er mengden av grove kornsorter i brødet som avgjør om det er fint eller grovt. Og melet må være malt på en slik måte at det meste av kornet er tatt vare på. Et godt, grovt brød vil ligge mye bedre i magen, og gi en mye større metthet. Dette skaper på sin side et mer stabilt blodsukker.

Grovfiber
Brødet som Tore har vært med å utvikle, har fått navnet Libra Grovfiber, og skal selges i flere bakeriutsalg landet over. Foreløpig er Bryggebaker’n på Bryggen Senter det eneste bakeriet her i distriktet som lager brødet, men Tore Lunde håper at Jærbakeren snart følger etter.
Brødet vil oppleves annerledes fra baker til baker.
- Oppskriften og melblandingen som brukes i brødet, er lik over hele landet. Men bakeren legger til sin personlige ”touch”, i form av hevetid, steketemperaturer, form på brødet osv. Men vi har et ønske om at brødet skal være mest mulig likt fra baker til baker, sier Lunde, og tilføyer:
- Tanken er å synliggjøre mest mulig at dette er et grovt brød. Det ser jo veldig fint ut, men du må ikke la deg lure av fargen!

Smaksprøver
Tore kommer selv til å stå på Bryggen og dele ut smaksprøver av brødet. Han vil også ta turen rundt til barnehagene i bygda og introdusere nyvinningen, som utvilsomt kan kalles et Torebrød.
- Dette er absolutt et Torebrød. Jeg er familiepappa, og ønsker at ungene mine skal ha et skikkelig kosthold. Så dette er et brød etter mitt hjerte, smiler slankekjendisen.

 

 

FAKTA OM BRØDMERKING

Ordningen med merking av brød ble innført i 2006. Jo mer rødfarge i merket, jo grovere og sunnere er brødet.
Brødmerket er utviklet av Næringsmiddelbedriftenes Landsforening i samarbeid med Baker- og Konditorbransjens Landsforening, Forbrukerrådet, Mattilsynet og Sosial- og helsedirektoratet.
Ordningen blir innført gradvis på brød og melblandinger, men foreløpig er det ikke så mange produsenter som har kastet seg på. Det er frivillig å delta for produsentene. Merket har fire graderinger:
Fint: 0-25% sammalt mel og hele korn
Mellomgrovt: 25-50% sammalt mel og hele korn
Grovt: 50-75% sammalt mel og hele korn
Ekstra grovt: 75-100% sammalt mel og hele korn

Redaktør -

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...