Såre føtter får kjærkommen pleie av Solveig Marie Aksdal. Siden 2005 har hun drevet Riska fotklinikk, og pasientene strømmer til.
Solveig Marie Aksdal vet hvor skoen trykker! Etter å ha vært hjemmeværende i 13 år, ville hun tilbake i arbeid. Noen kontorjobb fristet ikke. Derfor valgte hun å sette seg på skolebenken.
- Jeg tok 2-årig utdannelse som autorisert fotterapeut, og startet min egen virksomhet på Helsehuset i august 2005, sier Aksdal, som ikke har angret på avgjørelsen.
Råd og veiledning
En av de viktigste oppgavene til en fotterapeut er å finne årsaken til problemer og lidelser i føttene. Når årsaken er klarlaget er det lettere å finne riktig behandling som gir varige resultater. Råd og veiledning er et viktig element i Solveig Marie Aksdals virke som fotterapeut.
- Jeg gir råd om daglig hygiene og stell av føttene, forklarer Aksdal, og understreker hvor viktig det er å forebygge. Et eksempel i så måte er en lidelse som kalles tverrplattfot.
- Tverrplattfot er et problem for folk som står og går mye, for eksempel sykepleiere eller industriarbeidere, sier Aksdal. Den enkleste måten å forebygge dette på, er å bruke riktig sko til riktig tid. Det er viktig å kjenne til skoens påvirkning på gangmønsteret, og heller ikke valg av strømper er tilfeldig. Folk som har utviklet tverrplattfot, får ofte kramper i leggene, og de blir vonde og ømme i føttene. Litt gymnastikk med beina er egnet til å forebygge disse plagene.
Vent med skoene!
Til og med små barn kan utvikle tverrplattfot.
- Vi skal være så snille og gi barna sko, selv om de er alt for små til det. Men for små barn er det mye bedre å gå barføtt eller på sokkelesten, sier fotterapeuten. Aller helst burde ungene slippe sko fram til 2-3 års alderen, men dette er selvsagt ikke enkelt når barnet begynner å gå allerede som 1-åring.
- En hovedregel kan være å vente med sko til barnet lærer å gå, mener Aksdal.
Gjenganger
En gjenganger for fotterapeuten er nedgrodde negler. Også her kan man forebygge på egen hånd, først og fremst ved å klippe neglene – og klippe dem riktig!
- Det er viktig å ikke klippe neglene for mye. De skal også klippes rett av, ikke ned i kantene. Og sist men ikke minst: Neglene må ikke rives av, de skal klippes med en skikkelig negleklipper. Folk som slurver med dette, risikerer neglerotsbetennelse, sier terapeuten.
Dårlig hygiene en saga blott
Tidligere var det kanskje slik at dårlig hygiene var en hovedårsak til problemer med føttene. Men slik er det ikke lenger.
- Folk er stort sett flinke med hygienen. Men da er det viktig å huske at føttene trenger tørk og lufting. Mange går rett ut av dusjen, og tar på sokker og sko uten å tørke føttene skikkelig. Resultatet kan bli fotsopp, sier Aksdal.
Valg av sokker har også betydning i så måte.
- Damer bruker ofte nylonsokker. Disse puster ikke. Da er det mye bedre med strømper av ull eller bomull, fremhever fotterapeuten.
Oppadgående
Pågangen av folk som vil ha hjelp med føttene er økende. Men ikke alle har direkte plager. Mange kommer for å få et fotbad og generelt stell av føttene sine. Pågangen fra pasienter er for oppadgående og regne, men Aksdal har plass til flere.
- Jeg tar fremdeles imot nye pasienter. Det kan kanskje bli litt ventetid for å få komme inn, men alle får komme, forsikrer hun.
RAMME
En fotterapeut kan hjelpe deg hvis du har:
- Fotvorter
- Hard hud
- Torner
- Fotsvette
- Psoriasis
- Sopp i hud og negl
- Nedgrodd negl
- Sirkulasjonsforstyrrelser
- Muskel- og skjellettlidelser/-smerter
Redaktør -