Kennedys hjern av Henning Mankell
Kennedys hjerne av Henning Mankell
En fraskilt svensk mor som arbeider med arkeologi i Hellas, reiser høsten 2004 hjem til Stockholm. Hun skal besøke sin vidt bereiste sønn Henrik, som har en leilighet der. Hun finner sønnen død i sin seng. Selv om politiet fastslår at det er selvmord, er ikke Louise Cantor i tvil. Hennes sønn er myrdet, flere spor til Kennedys forsvunne hjerne i Henriks arkiver skal lede henne videre.
Hun begir seg ut på en reise etter sannheten om sønnen. Først til Australia for å finne sønnens far. De to drar videre til Barcelona og så fortsetter ferden i Afrika, nærmere bestemt Mosambik. Den grusomme virkeligheten til de AIDS-syke er en vekker, for Louise Cantor og for leserne.
Mankell er kanskje mest kjent for sine krimromaner om Wallander og co, men også for rene skjønnlitterære verk. Denne er en ypperlig kombinasjon. Boken er svært alvorlig, og viser maktesløsheten i AIDS-problematikken. De fattige syke på den ene siden og den svært kommersielle farmasøytindustrien på den andre siden.
Boken er i høyeste grad en virkelighetssjekk. Det står ikke helt bra til med verden, det er fantastisk fortalt på Mankellsk vis. Men det er ikke bare en triumf fra Afrika-vennen, det var bare et stort minus, Kennedys hjerne forsvinner mer og mer i løpet av boka, etter en stor oppbygging i starten.
Redaktør -