Det gnister av ung kjærlighet, det rykker i snerpete moralister, og latteren sitter lett i samfunnshuset på Undheim under øvingen på Bruredansen, årets teaterstykke som har premiere 17. mars.
Valgets kvaler kan være ymse. Hos unge frøken Solgunn Van Block står fremtidslykken mellom boller og bedehus, eller lidenskap og sjokolade. Gabriel byr på bedehuset, og Lyder byr på lidenskapen.
- Nå tar vi det helt fra starten av. Regissør Camilla E. Ystanes sitter foran scene og dirrigere skuespillerne.
Den kvelden Jærbuen er på besøk er det ennå to uker til premieren, men rollene sitter ganske godt allerede.
- Vi har øvet to ganger i uken siden januar, og i tillegg hatt noen arbeidshelger, forklarer Camilla, og berømmer hvor utrolig godt denne gjengen arbeider.
Det går så bra, de er kjempegira og lystne på oppgaven, fastslår hun, men banker for sikkerhets skyld i bordet for å holde uhellet vekke fra forestillingen etter slik en kjepphøy uttalelse.
Folkekomedie med musikalske innslag
Skuespillergjengen tar seg en pust i bakken, og godter seg med boller mellom aktene.
17 er de alt i alt som står på scenen. Her er presten som ikke liker sjøsprut. Her er klokkeren, den selvutnevnte vokteren av bygdas høye moral. Her er det enker og unge piker, og djerve sjømenn. Her er handelsstandens representanter, og ikke minst den unge Gabriel, hvis høye mål er folkeopplysning til de som ikke vet at Wergeland delte ut frø til småfuglene.
Her er et lite snitt av befolkningen i en liten Vestlandsbygd på 30 tallet.
Undheim Revyteater har kastet seg ut i nye farvann, og det gjelder ikke bare sjømannen Lyder fra Lyseholmen som byr på lidenskap i stykket Bruredansen.
- Dette er første gangen vi har et rent teaterstykke, sier Geir Birkeland en av initiativtakerne da Undheim Revyteater ble stiftet i 1987. Nå om dagen ikledd rollen som Berge kjempe.
Som regel har vi vekslet mellom revy og teater annet hvert år, men tidligere har vi satt opp mer farsepreget teater, forklarer han videre.
- Du kan kalle Bruredansen for enslags folkekomedie med gode musikalske innslag, kommer det kjapt fra Jan Jonassen som bekler rollen til den lidenskapelige sjømannen Lyder; han som alle jentene vil ha. "Spør han meg så får han ja...", synger de drømmende, mens han, slik helten fordums i Gunnlaugsaga Ormstunge kun vil ha den ene rette. Den fagreste av de alle.
Jubileum
I tillegg til å være noe nytt på teaterplankene på Undheim, er denne oppsetningen etslags jubileum. Dette er den 30. forestillingen siden starten av Undheim Revyteatret i 1987.
Bruredansen er skrevet av Norvald Tveit, og ble spilt for første gang på Den nasjonale scene i Bergen, med blant annet Karoline Krûger og Helge Jordal, tidlig på 90 tallet.
Dem kan det være vanskelig å seile i kjølevannet til. Kjempeinnsatsen på gjennomgangen to uker før premiekvelden kan ikke love noe annet enn godt.
Det slår gnistrer når ekteparet Evy og Jan Jonassen synger duett på scenen. Så gjenstår bare å se hvem som blir gift med hvem når publikum kommer til Bruredansen på Undheim.
Av Torbjørg Isafold Kristjansdottir
Redaktør -