Egil Foss Iversen bak PC-en
Mange går med en forfatter i magen, uten at de våger seg utpå den skjønnlitterære isen. Det vil Egil Foss Iversen gjøre noe med. Nå drar han i gang skrivekurs for forfattere på Bokhuset i Stavanger.
- Mange sitter på gode historier, men de vet ikke hvordan de skal få det ned på papiret, sier Egil Foss Iversen, som har gitt ut seks bøker, hvorav en som handler om nettopp dette: Å skrive!
- Så har du de som faktisk har skrevet noe, men som trenger å tilføre det lille ekstra til manuskriptet. Der har jeg vært selv, humrer Foss Iversen, og gir et eksempel fra sin debutbok Ørnens skygge, hvor råmanuskriptet var 480 sider.
- Etter å ha jobbet med manus kuttet jeg bort 120 sider. Det fikk jeg til uten at det hadde noen negativ effekt på handlingen. Snarere tvert imot.
Det virkelige arbeidet
- I det øyeblikket råmanuset er ferdig skrevet, begynner egentlig arbeidet, fastslår kursholderen, som villig deler fra sin erfaring som forfatter.
- Djevelen ligger i detaljene. Der man bruker tretti ord på å si en ting, kunne man sagt akkurat det samme med ti ord. Det gjelder å rasjonalisere på ordene. Hver eneste bokstav bør veies på gullvekt. Det gjelder å være variert og kreativ i språket. I mitt første manus florerte gjentakelser av ord. Jeg smurte på. Det er noe av det verste som kan skje. Jeg kunne bruke samme ordet fem ganger i et avsnitt. Det holder selvsagt ikke, sier Foss Iversen.
Fremdrift og spenning er alfa og omega, spesielt om man jobber med kriminallitteratur.
- Leseren bør ikke undervurderes. Forfatteren må unngå å fore leseren med detaljer. Noe må overlates til fantasien. Legg heller vekt på subtile bemerkninger som stimulerer leseren.
En god historie står og faller på at karakterene i boka er troverdige.
- Karakteroppbygningen er kanskje det vanskeligste. Hvordan presentere en karakter med sine gode eller dårlige egenskaper? I litteraturens verden heter det «show, dont tell», og dette er en utfordring. Ikke fortell hvordan karakteren er, men vis det gjennom handlinger og hvordan hun eller han takler de ulike utfordringer personen møter. La indre reaksjoner, holdninger og følelser bli gjenspeilet i personens handlemåte, råder forfatteren.
Aktiv læring på skrivekurset
Det er slike ting deltakerne vil lære om på skrivekurset, gjennom råd, veiledning og aktiv øving.
Skriv en setning, så må du vri og vrenge på den til du får fram akkurat det du vil si, på en enkel måte. Å skrive en bok er ikke å skrive komplisert, men så enkelt så mulig, men samtidig med en original vri.
- Det er snakk om ikke å si for mye, men heller ikke for lite, og hvordan du sier det. Jeg kunne gitt mange eksempler her, men det er mye bedre at du kommer på skrivekurset og får prøve det selv, sier Foss Iversen med et smil.
Kursstart er 2. mai.
Kurset går over 10 kvelder og finner sted i Bokhuset i Kirkegaten 40, Stavanger.
Svein Kåre Gunnarson