Det ligger mye kjærlighet i god mat

07.02.2020
Det ligger mye kjærlighet i god mat
Gyldendal
Middag for 25 kroner

«Middag for 25 kroner» heter en bok av Marie Thrane med undertittelen «52 billige middager». For en som bor alene må dette være et funn av en bok, tenker jeg, så dyrt som alt er blitt nå – særlig mat.

Så begynner jeg å bla og kose meg, og finner fort ut at «middag for 25 kroner» er en sannhet med modifikasjoner. Det er «middag for 25 kroner pr. porsjon» det handler om, og det er noe ganske annet, men boken er ikke mindre aktuell av den grunn. For her kan den som vil praktisk talt boltre seg i billig, sunn og god mat som passer for alle anledninger til alle mennesker uansett alder. 

Maria Thrane som har skrevet denne boken og satt sammen all den gode maten, er master i folkehelsevitenskap – så mat er noe hun kan.

Her presenteres det ene etter det andre – supper, fisk, kylling, kjøtt og risotto. Og daal. Hva er daal? Selv kjenner jeg daal fra India og Sri Lanka, en slags stuing av linser med en karakteristisk smak som gjør det til daal, noe som serveres til annen mat, men i denne boken kommer daal som egen rett.

For nysgjerrige sjelers skyld, skal oppskriften gjengis: 1 gul løk, 2 hvitløksfedd, 1 chili, 2 cm ingefær, 2 ss matolje, 1 ss spisskummen, 1 ts gurkemeie, 1 ts kanel, 2 bokser hakkede tomater, 4 dl vann, 1 boks fet kokosmelk (250 ml), 3 dl tørre røde linser, fersk koriander, 1 lime – bare saften – salt og pepper, nanbrød og 3 dl ris. De to siste ingrediensene serveres ved siden av – selvsagt.

Dette blander og koker man sammen – og da blir det en velsmakende og velduftende rett som smaker av Østen. Det er deilig å by sultne gjester på en kald vinterdag. Dessuten er denne retten 100 prosent vegansk; noe som gjør at man ikke bør ta hensyn til om gjestene er vegetarianere eller noe annet før den settes på bordet.

Forfatteren gjør regning med at denne retten koster 22 kroner pr. porsjon, og det er ikke ett øre for lite for å få smaken av Østen inn i kalde leiligheter. Ingefær, koriander og lime er i min verden gode ingredienser som setter en ekstra spiss på det hele, og er dessuten matvarer som er underkjent i det norske kjøkken. Det setter smak på og til – og det er viktig om maten skal være god. Salt og pepper blir litt tamt i forhold til dette.

Og slik kunne jeg fortsette og fortsette; trekke frem den ene retten etter den andre til hverdags, til fest og til glede. Det beste er å skaffe seg boken selv og lese om de herligste retter – for en billig penge til alles tilfredshet.

Det er sagt at det ligger mye kjærlighet i god mat. Det kan bevises ved å bruke denne boken som grunnbok for retter man vil lage og invitere familie og venner til hyggelig lag. Husk: Alle gjester bringer med seg noe godt. Noen når de kommer, andre når de går!

God appetitt!

Jørn-Kr. Jørgensen

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...