Da hodet ble stille, kom ordene

27.11.2020
Da hodet ble stille, kom ordene
Publica
Nina Bjerke Tawanda

Nina Bjerke Tawanda har egentlig aldri drømt om å bli forfatter, men nå er hun blitt nettopp det. Debutboka heter «I kjærlighet til deg selv» og er en nydelig aforismesamling som utgis på Publica.

Nina Bjerke Tawanda er fra Frogner i Sørum og har de siste ti årene bodd i Vollen i Asker sammen med mannen og to barn som nå studerer i Storbritannia. Tidligere bodde og jobbet hun i det sørlige Afrika i til sammen tolv år. Etter å ha fullført masterstudiet i Manchester i 1993 har hun jobbet i bistandsbransjen. Bortsett fra fire år i FN i Zimbabwe har hun jobbet i Norsk Folkehjelp, der hun fortsatt jobber.

Boka vokste frem

Ideen om å skrive bok fikk hun da hun bodde i det sørlige Afrika med familien sin. – Det er ikke slik at jeg har gått rundt med en forfatterspire, forteller hun. – Snarere tvert imot. Jeg har aldri vurdert å skrive noe som kan utgis. Spiren startet ved at andre foreslo at jeg burde skrive en bok. I begynnelsen slo jeg det helt vekk, men etter hvert ble det et gap mellom min egen intuisjon og intellektet. Intuisjonen sa: «Begynn å skrive». Hodet sa: «Helt uaktuelt».

– Etter som årene gikk, visste jeg at jeg ikke kunne fortsette å ignorere denne magefølelsen. En dag satte jeg meg ned med penn og papir. Det var litt uten mål og mening, men ordene kom. Til tider kom de som på et sølvfat. Etter en stund begynte det å bli tydelig hva jeg skulle skrive om, og jeg skjønte at utviklingen av manuset skulle skje mens jeg satt i lett meditasjon. Når jeg ikke var i en god meditasjon, var det som om alt ble blokkert. Ikke en eneste setning kom. Så jeg satte meg alltid ned i stillhet, i total indre stillhet, og koblet ut hodet. Og så begynte aforismene å komme. De kom «av seg selv». Jeg har aldri tenkt ut hva slags aforisme jeg skal produsere. Jeg koblet meg til min egen intuisjon.    

En dynamisk bok

– Mitt ønske er at leserne skal sitte igjen med en følelse av håp, glede, inspirasjon og tillit, forklarer forfatteren. – Boka kan leses på flere måter. Enten kan man bla igjennom for å få godfølelsen og nyte ordspillet, eller man kan sette seg ned i stillhet og kjenne på følelsene som ordene bringer frem i deg. Bryt ned ordene i boka, og pakk opp dine egne følelser. Boka blir definert som en mindfulness-bok, men som Tore Petterson sier i sin omtale av boka: «Jobben må du gjøre selv.» Dette er ingen metodebok i mindfulness. Ordene i boka skal nå frem til dine egne følelser. Sannheten og svaret ligger i de følelsene.

– Det at boka er dynamisk og at man ikke trenger å lese den fra begynnelse til slutt, er grunnen til at det ikke finnes sidetall. Sidetall og kapittelinndeling er erstattet med flotte og fargerike symboler.

Bjerke Tawanda mener at boka kan ha bred appell. – Målgruppa for boka er i grunnen alle. Alle som har lyst til å bli litt bedre kjent med seg selv, alle som har lyst til å lære hvordan de kan lytte til sin egen intuisjon, alle som har lyst til å kjenne seg litt mer håpefull og inspirert, alle som har lyst til å kunne kjenne på litt mer indre ro, eller alle som har lyst til å få tanker som tar en med til et litt bedre sted.  

Lær å lytte til følelsene

– Formålet med boka er å bidra til at de som velger å lese den, skal sitte igjen med en god følelse – uavhengig av om de har bare bladd igjennom den eller i stillhet har gått igjennom gjennom boka ord for ord og kjent på følelsene som ordene gir dem. Jeg håper at de som velger å sette seg ned i stillhet, etter hvert vil oppdage hvordan de selv kan lytte til sin intuisjon. Følelsene våre er som vårt veikart for hvor vi er. De er vår egen GPS. Lær å lytte til dem. Er de ikke veldig gode en dag, prøv å gjøre noe med det. Alt som kan få en til å føle seg litt bedre er bra, og litt bedre er bedre enn ingenting. Etter hvert vil vi lære hvordan man selv kan ta litt kontroll over følelsene. 

– Min drivkraft i denne skriveprosessen har vært alle de ungdommer og unge voksne jeg ser og hører om som ikke har det bra. Hvis noen av dem kan bli litt inspirert eller håpefull av å lese boka, vil jeg bli veldig fornøyd. Jeg er så glad i denne aldersgruppen at jeg regelmessig under skrivingen har satt meg på McDonalds eller Burger King fordi det er så mange unge der. Jeg sitter og skriver eller bare tar inn den energien de har.        

En annerledes mindfulness-bok

Forfatteren håper å kunne bidra med en ny vinkling innen mindfulness. – Det finnes mange bøker innenfor temaet mindfulness, forteller hun. – Det er også et svært vidt begrep. Men det er kanskje ikke så mange andre bøker som er mindfulness-bøker uten å gi deg oppskriften. Denne boka forteller deg ikke hvordan du skal gjøre ting. Den åpner opp for at fasiten vil variere avhengig av leseren.

Den andre måten boka skiller seg fra mange andre bøker på, er at den har blitt produsert i meditasjon, og at ordene i boka er et resultat av intuisjonen som jeg har lyttet til, og ikke intellektet mitt.

Lansering på Facebook

Bjerke Tawanda gleder seg til utgivelsen. Opprinnelig hadde hun planlagt et lanseringsarrangement på Ingensteds i Oslo, men på grunn av korona-situasjonen blir det lansering på Facebook 3. desember kl. 18.30. Lanseringen tar form av en samtale mellom forfatteren og tv-personligheten Tore Petterson.

De som leser dette før 3. desember, kan se arrangementet her:

https://www.facebook.com/events/408166863655629

Julegave?

Boka kan egne seg godt som julegave, mener forfatteren. – Den kommer jo ut rett før jul, og mange har allerede forhåndsbestilt den for å sikre seg julepresanger. Den passer perfekt for dem som ønsker å kjenne på bedre følelser, bli bedre kjent med følelsene og lære å lytte til egen intuisjon.

Forfatteren har også flere prosjekter på trappene. – Med tiden kommer det også en kortstokk der det står en aforisme på hvert kort. Slike kortstokker er morsomme og brukervennlige redskaper i situasjoner der man ønsker å inspirere til refleksjon og samtale, og de brukes ofte av coacher og samtaleterapeuter.

Vi gleder oss!

Audun Rømcke

Nyheter

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende dikt

Anne Fossen debuterer med mørke og tankevekkende ...

Anne Fossen, en 52 år gammel musiker, ...

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Å finne sin egen stemme gjennom dikt

Elise Fotland er en søkende, sensitiv ...

Like om hjørnet

Like om hjørnet

Ikke la mandagen slukke lyset ditt

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

– Å skrive skrekk har gjeve meirsmak

Ny bok frå Aleksander Brun: «Under Huda» ...

Tårer på strå

Tårer på strå

Tårer på strå handler om å ...

Det hendte

Takk for at du gjorde meg så fine…”

En baker kan stundom ikke tenke seg livet ...

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

Varemagasin vakte ”opsikt viden om”

For første gang skal gi mang en ting ...

Da byen var en varemesse verd

Det finnes i hvert fall ett byhistorisk eksempel ...

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Søndagsskolen som var hverdagsskole

Det er ikke alltid at tingene er som de synes ...

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Seilskuter som aldri fikk sin sang …

Noen rimsmeder har med betydelig alvor forsøkt ...