Uniformene til Frelsesarmeen var i utgangspunktet bare et PR-stunt. Men det viste seg så vellykket at grunnleggeren valgte å fortsette. Derfor bærer medlemmene i trossamfunnet fortsatt uniformer.
Frelsesarmeen ble grunnlagt av ekteparet Catherine og William Booth i Øst-London i 1865. Det var en evangelisk vekkelsesbevegelse, og het først ”Christian Mission”. Navnet ”Frelsesarmeen” eller ”Salvation Army” kom først i bruk i 1878.
Ganske snart utviklet Frelsesarmeen en militær oppbygging, et militært språk, og de begynte å bruke uniformer og militære titler.
PR-stunt
Ifølge offiser Hansen ved Frelsesarmeen i Time var uniformene et resultat av tilfeldigheter, og nærmest som et PR-stunt å regne. Det var Eliah Cadman som satte Booth på sporet. Han var feier, og kunne verken lese eller skrive. Når han skulle ha møter, pugget han bibelversene han skulle lese, og så hendte det rett som det var at han holdt bibelen opp ned når han ”leste” fra den. Da Frelsesarmeen skulle ha et møte rundt 1880 i London satte Cadman inn en annonse i avisen. Der stod det: ”Halleluja-armeen går til krig i byen, vi trenger 2000 frivillige soldater”. Folk reagerte med undring på denne snodige sammenblandingen av religiøse ord og ord fra krigsterminologien, og møtte opp i hopetall. Det skulle vise seg å bli et skikkelig vekkelsesmøte, og William Booth valgte å kjøre videre på denne i utgangspunktet litt underlige sammenblandingen.
Stor på sosial hjelp
Frelsesarmeen ble i sin tid ansett som den største kristne vekkelsen verden hadde sett. I løpet av sitt liv startet William Booth rundt 1000 menigheter i Storbritannia, og organisasjonen spredte seg over hele verden. Den første norske avdelingen ble startet i 1888, og det oppstod rundt 100 menigheter på 30 år. Frelsesarmeen driver i dag sin virksomhet i 115 land. Frelsesarmeen startet i Øst-London fordi denne delen av London hadde store problemer med rusmisbruk, prostitusjon og andre sosiale vanskeligheter. Denne virksomheten har armeen fortsatt som sitt kjerneområde, og er i dag verdens nest største formidler av sosial hjelp, etter FN. Frelsesarmeen har i 2008 over 17 000 aktive offiserer, rundt 100 000 ansatte, og 4,5 millioner frivillige.
Redaktør -