Den høye himmelen, og det unike lyset gjør Jæren spennende.
Fotograf Scott Johnsen er forelsket i Jæren. Han deler gjerne sine favorittsteder med Jærbuens lesere. Samtidig synes han at vi burde være flinkere til å utnytte det potensialet som finnes her.
- Det som burde være gode turistmål, og som kunne trekke folk til Jæren, blir undervurdert av de som bor her, sier Scott Johnson. Vi sitter og ser på Kvasseheim fyr, et av hans favorittsteder for fotografering. Et par plater mangler i kledningen på fyret. Tauverk ligger og flyter. Et gammelt bildekk har enten flytt i land, eller blåst ut på slettelandskapet. Hele stedet bærer preg av forfall. Det eneste som er godt tatt vare på, er fiskebåtene som duver i havnen.
- Det er trist. Dette stedet har enorme muligheter. Nå står det bare og forfaller. Nok et eksempel på at man ikke tar vare på det gamle. Folk er så opptatt av å leve i nået, og se framover, at de glemmer sin historie, sier Scott Johnson. Samtidig er det nettopp at stedet er slitt, og bærer preg av vær og vind, som gjør Kvassheim spennende som fotoobjekt.
Fugler
Veiene fører oss videre til Garborg-heimen. Her har de faktisk åpent, og vi kan gå rundt i huset. Alt virker som en miniatyr av det som finnes i dag. Sengene må ha vært ukomfortable for alle over 150 centimeter. Johnson setter pris på den jærske dikteren.
- Dette er vel et eksempel på at ting faktisk kan bli bra. Her har en bevart, og videreført noe viktig, sier Johnson, som er oppvokst i Skottland. Til Norge kom han i 1992, sammen med sin kone. Først til dro de til Norheimsund. Etter noen år i Hardanger fant han endelig veien til Jæren, og Grude på Klepp, hvor kona var oppvokst. Her kunne de begge dyrke en felles interesse for fugler.
- Du har Grudevannet rett her borte. Et fantastisk fuglereservat, og et av de mest interessante både i norsk og europeisk sammenheng, sier Scott. På mange måter var det fugleinteressen som også førte til en fascinasjon for landskapet og kulturarven.
- Når du er ute på ”fuglejakt”, er du mye ute i naturen. Da blir du glad i landskapet. En ser også mye av det som har vært, sier Johnson. Grudevannet er et annet eksempel på dårlig utnyttelse av potensielle turistmål. For fugleinteresserte over hele Europa vil dette kunne være et godt reisemål. Til tross for at det er et naturreservat, markedsføres det ikke.
- Hadde dette vært i Storbritannia ville området vært inngjerdet, hatt kafé, og gode veier inn i området, hvor folk kunne stå og kikke. For oss som bor her, ville det nok kanskje vært litt tristere, men dersom Jæren skal utnytte sitt potensial, må det legges til rette og markedsføres, sier Johnson.
Storm
Madland havn er i utganspunktet ikke særlig vakkert. Det er vær og vind som kan gjøre stedet spennende for en fotograf. Og selvfølgelig vraket.
- Vraket er jo en kraftig sak. For å få bra bilder her må det helst være grått og trist, eller en storm, sier Johnson. Han synes det er vanskelig å ta bilder av styggevær. Vinden og regnet gjør det vanskelig. Hans tips er å dra en eller to dager etter det verste været. Da er bølgene fremdeles store. Samtidig er det mye lettere å jobbe.
- Å ta bilder rett før det braker i gang med uværet kan også være veldig spennende, sier Johnson. Interessen for Jæren har gjort at han nå holder på med en bilde- og historiebok om området. Han håper at det kan bidra til at folk får litt mer forhold til sin historie.
- Det har vært en veldig rask utvikling. Funkishusene som popper opp er et eksempel på denne historieløsheten. Her finnes ikke spor av den gamle arkitekturen, sier skotten.
Ironi
- Utløpet av Hå-elva er spennende, både fotografisk og kulturelt. Stedet har lang historie i jærsk sammenheng, og var tidligere et senter i Hå. Her ble jo også prestegården lagt, sier Johnson. Elvas rikdom, med både laks og perler, er nok bakgrunnen til at presten fikk sitt bosted her. I tillegg var hovedveien mye nærmere kysten tidligere.
- Det er et spennende sted å fotografere. Den store rullesteinen midt i elva kan brukes til mye. Ellers er det et lite naust, og noe har jo blitt knust i den siste stormen. Det gjør det ekstra spennende, sier Johnson, og passer på å nevne prestegården også, som er svært viktig i et kulturhistorisk perspektiv.
Som fotograf setter Scott Johnson pris på de utfordringene Jæren gir. Landskapet er ikke så umiddelbart som fjordene lenger nord.
- Det gjelder å finne det vakre, mektige og spennende i landskapet. Kysten er jo unik, og måten lyset og havet bryter mot land gir mange spennende motiv, sier Scott. Han har interessert seg for den jærske bondekulturen, der en er flink til å utnytte de ressurser man har, men synes det er merkelig at dette ikke også viser igjen i turistsatsingen.
- Jæren har mye unikt, som skulle kunne interessere folk fra hele Europa, men jeg tror at folk undervurderer dette. Merkelig egentlig når de er så flinke til å utnytte alle andre ressurser.
Av Sjur O. Anda
Bildetekster:
Scottjohnson5: Scott Johnson trives godt i det åpne landskapet, og er ofte ut og tar bilder. Her ved Kvassheim fyr
Landskap6: Det mektige havets brytning mot land gir spennende fotomuligheter. Her fra Madland havn (foto: Reimond Horve)
Landskap1: Den høye himmelen, og det unike lyset gjør Jæren spennende.
Scottjohson1: Garborgheimen er et vakkert stykke jærsk kulturarv. Scott Johnson finner både intellektuell og fotografisk inspirasjon her.
Redaktør -