Ståle Olsen er strålende fornøyd med resultatet av det møysommelige arbeidet han har lagt ned i å kartlegge historien til Åna kretsfengsel. Boka ”Til Jæderen for å trille tåke” har da også fått gode tilbakemeldinger fra både publikum og anmeldere.
Tidligere fengselsdirektør Ståle Olsen har helt siden han startet sitt virke ved Åna fengsel i 1981, hatt en dyp og inderlig interesse for sin arbeidsplass og dens historie. Det har resultert i boka ”Til Jæderen for å trille tåke”.
Boka handler om Opstad tvangsarbeidshus, som ble åpnet i 1912 for å huse landets løsgjengere, og som etter hvert ble rimelig beryktet. ”Å bli sendt til Jædder’n” var synonymt med hardt, utendørs arbeid, og oppdyrking av de store viddene med lyng og stein. Å bli sendt til Opstad tvangsarbeidshus var ikke ment som straff. Tvangsarbeid ble sett på som en anerkjent metode for å få forkomne mennesker på beina, slik at de senere valgte et velordnet liv. Det fungerte jo ikke alltid slik.
Spennende historie
Da løsgjengerlovens bestemmelser om tvangsarbeid ble opphevet i 1970, gikk Opstad tvangsarbeidshus over til å bli fengsel. Det var så mange negative assosiasjoner rundt Opstad, at institusjonen da fikk navnet Åna kretsfengsel. Her fant Ståle Olsen sin arbeidsplass, i 1981.
- Jeg visste at stedet hadde en spennende historie. Det var et sentralt element i kriminalomsorgen på 1900-tallet, og en viktig arbeidsplass for folk på Jæren, sier forfatter Olsen.
Møysommelig prosess
Han startet tidlig arbeidet med å innhente informasjon, fra arkiver, bilder og intervjuer.
- Det var ikke så mange som kjente til stedets historie, og jeg var redd for at den skulle gå i glemmeboka. Det var en stor motivasjonsfaktor for å få boka i havn, sier Olsen.
Det er et langvarig prosjekt som ligger bak boka, og Olsen er fornøyd med resultatet. Den har fått strålende anmeldelser i nasjonal, regional og lokal presse, blant annet for sitt bidrag til debatten rundt bruk av tvang i rusomsorgen.
Av Trude Jensen
Redaktør -