Frode Førland er daglig leder i Unge Spor. Det var tilfeldigheter som gjorde at han selv begynte å stå på scenen. Nå er han aktivt engasjert i å fremme kultur og få ungdommer på Jæren opp og fram på scenen.
Da kommunene på Jæren avviklet kultursamarbeidet Spor i etterkant av Stavanger 2008, ville ungdommen det annerledes. Unge Spor lever fortsatt i beste velgående, og jobber ivrig for å gi ambisiøse ungdommer på Jæren en mulighet til å utvikle seg innen scenekunst.
Vi møter daglig leder og en av initiativtakerne til Unge Spor, Frode Førland, i sitt leide kontor i Meierigaten. Et lappeteppe av plakater på kontorveggene vitner om en vital ideell organisasjon som allerede har satt sine kulturelle spor på Jæren.
- Hvordan oppstod egentlig Unge Spor?
- Egentlig så startet det som en idé rundt kjøkkenbordet. Fruen og jeg har alltid likt å drive med teater. Hun begynte som ganske liten i Undheim revyteater. Da hun ble eldre, og etter at vi hadde funnet hverandre, startet hun en ungdomsgruppe der oppe. Vi kjørte tre forestillinger med den gruppen.
- En teatergruppe?
- Nei, jeg vil heller kalle det kabaret med mye musikk. Deretter kom det interkommunale prosjektet Spor hvor hun ble leid inn og hadde regi på noen forestillinger i Storsova. Så ble hun satt til å skrive og sette opp en egen forestilling med ungdom. Ut fra dette ble Maestro til. Det er egentlig den første forestillingen som vi kan kalle Ungs Spor sin. Det var da navnet oppstod, forklarer Førland.
Så et behov
Han forklarer videre at kultursatsningen var litt i det blå i etterkant av Spor og Stavanger 2008.
- Det var snakk om at kommunene ville satse videre, men det ble det ikke noe av. De ville bare legge det ned og være ferdige med det.
- Hvorfor det, tror du?
- Jeg har en teori om at det handler om penger. Maestro gikk med overskudd, men om de øvrige prosjektene i Spor gikk i pluss er jeg usikker på. Men vi så i hvert fall behovet for å fortsette. Vi så hvor lett vi klarte å samle mange ungdommer som virkelig ville ha et slikt tilbud. Det er ingen lignende tilbud her i distriktet. Det nærmeste blir på Rogaland teater i Stavanger. Ut fra at vi så behovet, så begynte ideene å spinne. Vi allierte oss med koreografen Linn Skretting og skuespiller Johanne Steinsland, og startet Unge Spor. Vi etablerte det som en frivillig organisasjon i januar 2009. Og så har vi bare kjørt flatt etter det, sier Førland med et lurt smil.
Viljen er viktigst
Unge Spor har satt opp en rekke forestillinger i løpet av de få årene organisasjonen har eksistert, og har som mål å sette opp en virkelig stor forestilling en gang i året.
- I januar 2010 satte vi opp en forestilling som het Groovy, og i januar i år satte vi opp Game on. Dette er virkelig store produksjoner med et budsjett på rundt tre hundre tusen kroner. Det er fordi vi ønsker å gi ungdommen et tilbud som er så nært opp mot et profesjonelt nivå som vi klarer. Da kan de få se hvordan det virkelig er å stå på scenen i det profesjonelle livet. Så håper vi at vi kan tenne en ild slik at de ønsker å satse videre, forklarer Førland, og understreker at det er mange talenter der ute.
- Vi er der for dem som både kan og vil, og det er viljen vi rangerer høyest av de to, understreker han.
Samler flasker
- Det er store budsjett som du selv påpekte. Hvordan finansierer dere disse store oppsetningene?
- Vi er jo som alle andre idrettslag og frivillige organisasjoner, og får inn penger på flere måter. Vi samler for eksempel inn flasker.
- Å?
- Ja, vi legger lapper i postkassene til folk, og avtaler en dag der vi kjører rundt og samler inn flasker. Vi har pleid å få inn mellom sju og åtte tusen på slike innsamlinger. Det er ikke store summene, men det gjør godt for miljøet, og så får vi samtidig markedsført organisasjonen. Det har kanskje høyere verdi i seg selv enn selve pengesummen, spekulerer Førland.
- Så har vi også faste avtaler med folk som bare sender oss en melding når de har fullt opp med flasker, så kommer vi og henter dem. Vi får også inn penger for eksempel med å ha varetelling, for eksempel på Kiwi på Nærbø. Da stiller vi med ti-femten mann, og får et honorar for det. Vi skal også ha basar. I tillegg får vi frifond støtte, og vi har fått driftsmidler fra Time kommune. Det er vi veldig fornøyd med.
Dramatisk helg på Bryne mølle
Førland oppfordrer alle sceneinteresserte til å sette av hele helgen mellom 13. og 15. mai. Da blir det nemlig dramatisk helg på Bryne mølle. Førland forklarer:
- Det begynte med at vi ønsket å arrangere vestlandsmesterskap i teatersport. For å gjøre ekstra stas på det fant vi ut at vi heller bare kjører en hel helg der vi samler flest mulig lag og foreninger som driver med det samme som oss. Folk som er interessert i drama. Så kjører vi en ”dramafestival” på Bryne mølle. Det blir åpen teaterkafé, og åpen scene der folk kan få prøve seg. Unge Spor skal sette opp to intimforestillinger, sier Førland, og fortsetter:
- På søndagen blir det Vestlandsmesterskap i teatersport som den store finalen. Det blir hysterisk morsomt, deg kan jeg nesten garantere.
- Fordi?
- Teatersport er jo improvisering, og i Vestlandsmesterskapet samler vi folk fra hele Vestlandet. Vi har allerede påmeldte fra Bergen blant annet, og de skal overnatte hos våre medlemmer for å gjøre det billig. Så blir det å avgjøre hvem som går videre til NM som skal være i Lillehammer 23.- 25. september.
- Har dette vært arrangert før?
- Ja, i fjor var det Rogaland Amatørteater som arrangerte det. Vi har ikke hatt det før, men vi får god hjelp fra Norsk Amatørteaterforbund.
- Er det noen lokale talenter som kan gjøre det skarpt?
- Ja, det tror jeg nok. Men vi kommer ikke til å stille med så mange lag som i fjor. Da hadde vi fire-fem lag påmeldte, sier Førland.
Åpen scene
Han sier videre at de som har et lag, og som ønsker å melde seg på mesterskapet, kan finne påmeldingsskjema på Unge Spor sine nettsider. Før selve konkurransen i teatersport kan lagene få en liten forsmak på hva det vil si å stå på scenen.
- På lørdagen, i forkant av mesterskapet, vil han som er hoveddommer holde et kurs. Da blir det mulig å ta det litt på sparket og kaste seg ut i det.
- Kan alle som vil melde seg på?
- Ja, det er ingen andre forutsetninger enn at de betaler og er over 16 år. Det er ingen øvre aldersgrense.
- Og dette ser du fram til?
- Ja, det blir utrolig kjekt. Jeg gleder meg som en liten unge. Så håper jeg også at vi får litt liv rundt teaterkafeen. Der kan folk ”mingle” og skaffe seg kontakter, og markedsføre seg selv og sin egen organisasjon, sitt eget lag eller forestilling. Ikke minst gleder jeg meg til åpen scene, og det blir spennende å se hvor mange som melder seg på.
- Åpen scene?
- Ja, det blir åpen scene på lørdags kveld. En har for eksempel sagt at han vil ha et ti-femten minutters stand-ut-show. Han skal prøve seg for første gang.
- Skal du selv delta på noe?
- Jeg får nok med å holde hele festivalen i ørene, og holde kontroll på alt. Dessverre. Men jeg kommer nok til å få med meg alt, og så vil jeg være til stede på teaterkafeen, og i det hele tatt forsikre meg om at ting går på skinner, sier Førland.
Nye opptak
- Hvordan er det generelle nivået blant ungdommen i distriktet?
- Jeg er jo litt inhabil når det gjelder egne ungdommer, men jeg vil påstå de holder et høyt nivå, ja. Vi satser på de som både kan og vil, og alle må gå gjennom en audition, forklarer Førland. Unge Spor har nylig hatt en serie auditions for å få inn nye medlemmer.
- De som kommer på audition har på forhånd sendt oss en søknad der de skriver om seg selv, og også om hva de forventer av organisasjonen. Så går vi gjennom søknadene. I den prosessen kan vi ofte gjennomskue om det er mor eller far som står bak og har formulert søknaden. Vi har samtaler med de som søker, og så vil en del av dem vil bli innkalt til audition. Vi har jo et naturlig frafall, for eksempel av ungdom som reiser bort på skole, og da må vi fylle opp ledige plasser igjen, forklarer Førland. Han sier videre at det er plass til 50 medlemmer i Unge Spor, og at de i dag har 43 på medlemslistene. Han håper imidlertid at antallet på sikt kan økes.
- Forhåpentligvis kan vi en dag øke antallet medlemmer, men det forutsetter at vi kan begynne å etablere lønnede stillinger i Unge Spor. Da kan vi drive det på full tid. Det hadde vært ideelt.
Beatles på taket
Publikum har mye å se fram til fra de unge idealistene i Unge Spor. Den 8. juni blir det danseforestilling i Storstova. Det er et samarbeid mellom Unge Spor og Hå kulturskole. Den 11. og 12. juni blir det familieforestilling med Askepott på Jadarheim på Nærbø.
- I fjor hadde vi Sandkasse-Disney. Det ble en veldig stor suksess. Nå kjører vi Askepott for å gi dem med småbarn et tilbud nok en gang. Så blir det konsert på taket av høyhuset Forum Jæren.
- Å? Forklar.
- Bandet vårt og en del av sangerne skal spille låter av Beatles. Vi har kalt det Spor av Beatles. Det blir eksklusivt og få billetter, så det er bare for publikum å kaste seg rundt når billettene blir lagt ut for salg, oppfordrer Førland.
Havnet tilfeldigvis på scenen
- Når var det du selv begynte å interessere deg for scenekunst?
- Det var vel da jeg traff kona. Jeg skulle egentlig bare være med henne på en øving med Undheim revyteater. De skulle sette opp en kabaret som het Vannari. Første gangen skulle jeg bare høre hva de gjorde og sa, og late som jeg var interessert i det dama drev med, hehe. Så ble det til at jeg var med på en sang, og tro det eller ei, men det endte opp med at jeg fikk det jeg nesten vil kalle hovedrollen i forestillingen. Det var en pangstart, og etter det har jeg bare vært hektet. Det er utrolig givende. Men nå synes jeg nesten det er kjekkere å se på spillegleden til ungdommen. Men da jeg ikke hadde en rolle i Game On, så kriblet det litt i fingrene, innrømmer Førland.
- Skal du stå på scenen i noen forestillinger framover?
- Ja, forhåpentligvis får jeg en rolle i den neste storsatsingen til Unge Spor. Jeg får snike meg inn og si noen replikker og gjøre noen spillopper.
- Når er neste storsatsing fra Unge Spor?
- Det blir i januar 2012.
- Hva setter dere opp da?
- Det er et veldig godt spørsmål. Det er ikke skrevet enda. Det er fruen, Iren, som skrive den. Jeg regner med at hun begynner på den i april eller mai. Så er det i gang med øvinger etter det, sier Førland engasjert.
Tre engasjerte ungdommer
Det er lunsjtid på nye Vågen videregående skole i Sandnes sentrum. I kantinen treffer vi tre medlemmer i Unge Spor. Elise Sofie Dagestad, Sunniva Harboe og Irene Nessa Bjørnevik. De skal alle være med på Vestlandsmesterskapet i teatersport på Bryne Mølle. De tre venninnene har vært i Lillehammer og sett på NM i teatersport, og var mektig imponert over nivået. Nå tar de selv sikte på å komme til NM
- Hva betyr det for dere å være med i en organisasjon som Unge Spor?
- Det betyr mye for oss og for mange andre ungdommer på Jæren. Det er det beste tilbudet for ungdom som driver med scenekunst, samtykker de tre.
- Det er der jeg føler at jeg virkelig kan være meg selv fullt ut. Jeg har fått gode venner der, lærer mye om teater, og blir mer selvstendig av å gå der, forklarer Nessa Bjørnevik.
- Alle vi tre sitter også i styret, så vi får også se hvordan det er å drive organisasjonen, forklarer Dagestad.
Stått på scenen hele livet
På spørsmålet om de lenge har drømt om å stå på scenen svarer alle et unisont ja.
- Så å si hele livet. Eller jeg har vel faktisk stått på scenen hele livet siden jeg var tre år, sier Dagestad og ler. Harboe har gode minner fra teaterbesøk i barndommen:
- Da jeg var liten så jeg barneforestillinger på Rogaland teater. Da ville jeg stå på scenen selv. Det så bare så kjekt ut. Og nå går jeg på drama og er med i Unge Spor, sier Harboe og fryder seg. Alle de tre ungdommene går på andre året på dramalinjen på den nye skolen innerst i Vågen i Sandnes. De er enige om at det er både hardt og veldig gøy. De sier videre at Unge Spor er det eneste skikkelige tilbudet på Jæren til de som er interessert i scenekunst. Som for eksempel i Time kommune går kulturskolen bare opp til femten år, og det er den nedre grensen til Unge Spor.
Flere interesserte
- Er det vanskelig å få plass i Unge Spor?
- Ja, etter hvert. Unge Spor har blitt mer ettertraktet, og har fått en mer fast plass i kulturen på Jæren. Det er stadig flere som søker, og det har blitt mer konkurranse om å komme inn, sier Dagestad. Men hun understreker at de på audition ikke bare ser på talent.
- Vi sier at vi er en stor familie, og da er det viktig at vi passer sammen. Du skal kunne være en del av familien. Unge Spor begynte helt fra ”scratch”, og det viser hvor fort det kan gå. Nå er det mange som vet om oss, og vil være en del av oss. Jeg føler meg heldig som er med, sier Dagestad, og de andre to understreker at de er hjertens enige.
De tre ungdommene tror stadig flere har hørt om Unge Spor, og når de er ute og selger lodd får de svært mange gode tilbakemeldinger. Hvis de ikke har hørt om Unge Spor, så har de kanskje hørt om en av forestillingene i regi av gruppen. Og når de får høre om arbeidet organisasjonen gjør, så blir de ekstra gavmilde med pengestøtten, sier de tre ungdommene.
Unikt fellesskap
Vi lurer på hva det gjør med dem som personer å få stå på scenen.
- Jeg blir glad av det. Jeg får en sånn positiv energi når jeg står på scenen og spiller noe annet enn meg selv. Det er kjekt å leke på scenen sammen med andre som liker å gjøre det samme. Det gir meg et ”kick”, sier Nessa Bjørnevik. Dagestad trekker fram det med å være som en stor familie:
- Det å stå på scenen med noen du er glad i, og som du stoler på, er noe helt annet enn å stå på scenen med folk du ikke kjenner. Det blir magisk. Jeg tror at de som søker seg inn i Unge Spor ser hvor genuint gøy vi har det på scenen, og tenker at dette vil også jeg være en del av. Fellesskapet i Unge Spor er noe helt utenom det vanlige, slår hun fast.
Et bedre ”du”
De tre unge damene mener også at det å stå på scenen har gjort noe med deres personlighet.
- Da jeg begynte med dette, så vokste selvtilliten veldig. Jeg måtte bli kjent med mange nye folk, og så er det noe med det å stå på en scene, og være der alle kan se deg, sier Harboe. Nessa Bjørnevik er enig med venninnen, og sier at også hun har fått bedre selvtillit av å være med i Unge Spor. Dagestad mener hun har forandret seg mye som person, og blitt mer voksen.
- Jeg har fått andre verdier, og fått et annet syn på hva som er viktig i livet. Jeg tror jeg har blitt en bedre person, og det tror jeg de som kjenner meg vil være enig i, sier Dagestad ubeskjedent, og fortsetter:
- Du blir ikke bare flinkere musikalsk og teatralsk, men du blir også flinkere til å lære deg selv å kjenne. Du møter små utfordrninger hele tiden, og går gjennom en slags selvrealisering, og blir en bedre ”du” på en måte.
- Kan du konkretisere det?
- Ja, før var jeg veldig, hvordan skal jeg si det, konfronterende, direkte og oppmerksomhetssøkende. Jeg var veldig selvopptatt. Etter at jeg ble med i Unge Spor så er jeg fortsatt meg selv, men jeg har lært meg å bruke de sidene som var negative til noe positivt. Nå er jeg flinkere til å la andre få snakke, det gjorde jeg ikke før. Jeg har også lært meg å se hvor flinke de andre er, og se på andres positive egenskaper og bli påvirket av det, forklarer Dagestad.
Vi lurer på om de to andre kjenner seg igjen i denne erfaringen, men forstår at for dem har det vært motsatt:
- Vi har sikkert møtt hverandre litt på midten. Nå har vi blitt mer sånn som tør å vise oss litt mer fram, samtykker de to venninnene med et smil.
Redaktør -