Leder i Bryne frimerkeklubb, Georg Rosland viser fram det elsdte eksemplaret i samlingen sin. Et norsk frimerke fra 1855.
I 1841 annonserer en dame i den engelske avisa Times. Hun ønsker å få tilsendt brukte frimerker til å tapetsere rommet sitt. Verdens første frimerkesamler har gitt seg til kjenne.
- Dette frimerket er fra 1855. Året da de første norske frimerkene ble gitt ut. Leder i Bryne Frimerkeklubb, Georg Rosland, holder en liten papirlapp fast i pinsetten.
- Er det mye verdt?
- Nja, det kommer litt an på forskjellige ting. Som for eksempel hvor mange striper det er på poststempelet. Skal vi se. Rosland teller. Det er elleve på dette. Han slår opp i en bok.
- Da er det verdt 750 kroner.
Han husker ikke nøyaktig når eller hvordan det hele begynte, men han mener å ha vært gal etter frimerker i over femti år. Han har ikke klistra samlingen sin opp på veggen, men har den sirlig samla i tjukke permer.
- Hvor mange frimerker har du inni disse?
- Oi, jeg aner ikke. 20000 kanskje. Men det er ikke antallet som teller.
Lederen i Bryne Frimerkeklubb er glad i alle de små papirlappene sine, så han klarer ikke helt å velge ut det han liker best.
- Men jeg skulle gjerne hatt verdens dyreste frimerke. Det er faktisk svensk. Det er så dyrt fordi det er en feil med det. Dermed blir det unikt, og dyrt. Jeg tror det ble solgt for en million kroner.
Rosland blar gjennom en av de tjukke permene sine. Naturlandskaper, dyr, gamle idrettsutøvere og monarker i miniatyr studeres. Selv om vi stadig bruker færre frimerker, kan Rosland fortelle at det blir utgitt flere av dem nå, enn før.
- En kunne tro det var for å utnytte oss samlere, ler han.
Han er ikke videre begeistra for de siste års utvikling innen frimerketeknologien. Frimerkene med klister er vanskelige å sette in i samlepermene, og julefrimerker med kanelukt synes Rosland er tåpelig.
- Jeg har ikke luktesans, så det hjelper ikke meg.
Frimerkesamling er fortsatt en stor hobby verden rundt. Det regnes å være rundt 100.000 frimerkesamlere bare i Norge. I Bryne Frimerkeklubb er de 12. Gjennomsnittsalderen er rundt de femti. De møtes to ganger i måneden 1900-huset(?) på Bryne. Der de bytter, kjøper og diskuterer frimerker.
- Dukker det opp noen damer på møtene deres?
- Det var et par med for en stund siden, men nå er der ingen. Jeg vet ikke hvorfor vi ikke har noen kvinnelige medlemmer, men de er hvert fall hjertelig velkomne, oppfordrer Rosland.
- Kanskje dere skulle spørre dem om de ville komme å se på samlingene deres.
- Hehe.
- Spurte du kona di om det da du traff henne første gang?
- Hehe. Nei, det gjorde jeg ikke. Men jeg har hørt uttrykket før. Jeg har det.
Redaktør -